Κέντο, ο δρόμος του σπαθιού…

Η παραδοσιακή ξιφομαχία των σαμουράι «ζει» στην σύγχρονη εποχή, μέσα από το κέντο. Αυτή η ιαπωνική πολεμική τέχνη καλλιεργείται εδώ και τέσσερα χρόνια στις εγκαταστάσεις του Άρη, αποτελώντας ένα άθλημα που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και προσφέρει μια μοναδική εμπειρία σε όσους το δοκιμάσουν. Ο προπονητής του τμήματος, Ηλίας Παπαχρήστος, μίλησε στο PRESSARIS και μας ξενάγησε στον κόσμο του κέντο…

«Πρόκειται για μία ιαπωνική πολεμική τέχνη, που βασίζεται στην παραδοσιακή ιαπωνική ξιφομαχία. Το όνομα του κέντο σημαίνει ‘ο δρόμος του σπαθιού’ και προέρχεται από τις λέξεις ken, που είναι το σπαθί και do, που είναι ο δρόμος. Στην πραγματικότητα αποτελεί τη μεταφορά της τέχνης των σαμουράι στη σύγχρονη εποχή, με τη διαφορά ότι αντί για το περίφημο παραδοσιακό ξίφος katana, χρησιμοποιείται ένα σπαθί από μπαμπού, που λέγεται shinai και μία πανοπλία, που ονομάζεται bogu», εξήγησε ο κ. Παπαχρήστος, προτού αναφερθεί στην ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα:

«Το κέντο ήρθε στην Ελλάδα το 1999, όταν και ιδρύθηκε η ελληνική ομοσπονδία. Ξεκίνησε στο Βόλο, ενώ το αντίστοιχο τμήμα που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Άρη υφίσταται εδώ και τέσσερα χρόνια. Αρχικά οι προπονήσεις γίνονταν στην αίθουσα του γυμναστηρίου ‘Aris Fitness & Sports’ και μετέπειτα, όταν είδαμε ότι η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη, μεταφερθήκαμε στο κλειστό κάτω από τη Θύρα 3 του ‘Κλεάνθης Βικελίδης’».

Στην συνέχεια, ο προπονητής του τμήματος κέντο, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία του «Ronin Kendo Club» με τον Άρη, περιέγραψε τα χαρακτηριστικά αυτού του ξεχωριστού αθλήματος: «Απαιτείται πνευματική επαγρύπνηση, αστραπιαία αντανακλαστικά και παράλληλα άμεση αντίληψη για τις προθέσεις του αντιπάλου. Στόχος είναι να χτυπηθεί ο αντίπαλος με το σπαθί. Σε κάθε χτύπημα καταλογίζεται ένας πόντος και ο αγώνας ολοκληρώνεται στους δύο κερδισμένους πόντους. Εφόσον με τη λήξη του χρόνου δεν έχει συμβεί αυτό, τότε ο αγώνας τελειώνει είτε με νίκη 1-0 υπέρ του ενός, είτε ισόπαλος. Στην Ελλάδα γίνονται κάθε χρόνο τρία πρωταθλήματα. Πέρα από το πανελλήνιο πρωτάθλημα που διεξάγεται κάθε Μάιο, πραγματοποιούνται άλλα δύο, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη».

Το κέντο είναι πάντως κάτι παραπάνω από ένα σπορ και χαρίζει ευεξία σε όσους αποφασίσουν να ασχοληθούν με αυτό, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαχρήστος: «Με τους σημερινούς ρυθμούς ζωής, όλοι έχουμε άγχος και προβλήματα στην καθημερινότητά μας. Όσοι έρχονται εδώ, όμως, ηρεμούν μέσα από την προπόνηση και φεύγουν με διαφορετική διάθεση. Το κέντο αποτελεί μία καλή διέξοδο για άνδρες και γυναίκες, καθώς συνδυάζει την άθληση, την εκτόνωση, αλλά και την ψυχική ηρεμία».

Μάλιστα, έχει καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια, ώστε να συγκρατηθεί η τιμή συμμετοχής σε χαμηλά επίπεδα: «Η μηνιαία συνδρομή κοστίζει 40 ευρώ. Ο σύλλογος συμφώνησε να διατηρήσουμε ίδιες τιμές με πέρσι, ώστε να δώσουμε σε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται την ευκαιρία να γνωρίσει το κέντο».

Σε πιο προχωρημένο στάδιο, πάντως, είναι απαραίτητη η αγορά ειδικού εξοπλισμού, που έχει κάποιο κόστος: «Όταν αποφασίσει κάποιος να ξεκινήσει, ακολουθεί αρχικά ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα, για να δει αν το κέντο είναι αυτό που του ταιριάζει. Από τη στιγμή που αποφασίζει να συνεχίσει, πρέπει να παραγγείλει τον εξοπλισμό του, που αποτελείται από το παντελόνι (hakama), το σακάκι (gi) και το σπαθί από μπαμπού (shinai). Αργότερα, με το πέρασμα τριών μηνών, προμηθεύεται την πανοπλία (bogu). Το πρώτο πακέτο κοστίζει περίπου 130 ευρώ, ενώ η πανοπλία στοιχίζει 300 ευρώ».

Το κέντο απευθύνεται ακόμα και σε παιδιά, μέσω ενός ειδικά προσαρμοσμένου προγράμματος που έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και ενάμιση χρόνο. «Πέρσι τον Ιανουάριο δημιουργήθηκε το παιδικό τμήμα και η πρωτοβουλία αυτή βρήκε μεγάλη ανταπόκριση. Διδάσκουμε την τέχνη του κέντο μέσα από παιγνιώδη μορφή προπόνησης. Έχουμε επινοήσει διάφορα παιχνίδια με μπαλόνια, εφημερίδες κτλ., ώστε να είναι ευχάριστη η προπόνηση. Τα παιδιά χρησιμοποιούν μικρότερο και πολύ ελαφρύτερο σπαθί σε σχέση με τους ενήλικες και πραγματικά δείχνουν να το διασκεδάζουν. Φυσικά, οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν, εφόσον επιθυμούν, την προπόνηση», είπε στο PRESSARIS ο Ηλίας Παπαχρήστος, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν έναν ξεχωριστό τρόπο άθλησης και εκγύμνασης…

Οι προπονήσεις των ενηλίκων διεξάγονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 22:30 έως τις 00:00, κάθε Παρασκευή από τις 22:00 έως τις 23:30 και κάθε Σάββατο από τις 18:00 έως τις 20:00. Το παιδικό τμήμα λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 17:00 έως τις 18:00. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για οποιαδήποτε πληροφορία στον κ. Παπαχρήστο, στο τηλέφωνο 6947 685001.

Δείτε ένα φωτογραφικό αφιέρωμα από την προπόνηση του τμήματος κέντο:

{gallery}karaoglanidis/kendo{/gallery}

To Top