Κέρδη και απώλειες στο δήμο Θεσσαλονίκης

Περίπου δέκα μονάδες χωρίζουν τον κ. Γιάννη Μπουτάρη από τον κ. Σταύρο Καλαφάτη, διαφορά που κάνει ενδιαφέρων το δεύτερο γύρο των εκλογών στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Εύκολα αναστρέψιμη δεν μπορεί να την πει κάποιος, όμως ούτε και αδύνατο να… γυρίσει. Η εβδομάδα που άρχισε βρίσκει ικανοποιημένους και τους δύο μονομάχους, οι οποίοι προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Ο κ. Μπουτάρης δεν μπορεί παρά να είναι ευχαριστημένος για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Αύξησε την επιρροή του στο εκλογικό σώμα σε σχέση με το 2010 κατά περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Ήρθε αυτή τη φορά πρώτος και μπαίνει ως φαβορί στο δεύτερο γύρο, με την αισιοδοξία ότι οι ψηφοφόροι των άλλων παρατάξεων και ειδικά των κεντροαριστερών θα του δώσουν την ψήφο τους την επόμενη Κυριακή.

Το έκανε το 2010, γιατί να μην το κάνει και τώρα; Θα πρέπει πάντως να συνυπολογιστεί ότι προ τετραετίας δεν είχε τη φθορά της εξουσίας, «γκρέμιζε ένα σύστημα» και επένδυσε στην… αλλαγή από μια κατάσταση δυσάρεστη για όλη την πόλη. Σήμερα φαίνεται ότι τέτοιες ταυτίσεις με τον αντίπαλό του στο δεύτερο γύρο δεν μπορούν εύκολα να γίνουν.

Δεν παύει πάντως ο κ. Καλαφάτης να αποτελεί τον εκλεκτό της ΝΔ, με την όποια σημειολογική σημασία μπορεί να έχει αυτό. Ο κ. Μπουτάρης θα πρέπει να πείσει πλέον στη μια εβδομάδα ότι είναι λιγότερο συστημικός από τον κ. Καλαφάτη. Τα δημοσκοπικά ποσοστά δεν τα έπιασε η «Πρωτοβουλία» κι αυτό είναι ένα σημείο προβληματισμού. Από την άλλη οι δέκα μονάδες μόνο ευκαταφρόνητη διαφορά δεν είναι και όλοι γνωρίζουν πως θα είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί. Στην «Πρωτοβουλία» γνωρίζουν ότι τίποτα δεν τελείωσε. Έχουν την εμπειρία του 2010, όταν αυτοί ήταν στη θέση του αντιπάλου τους…

Ο κ. Καλαφάτης επίσης δεν μπορεί να είναι δυσαρεστημένος από το τελικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Διέψευσε τα δημοσκοπικά ευρήματα, κατόρθωσε σε περιορισμένο χρόνο να κάνει μια προεκλογική εκστρατεία που φαίνεται να απέδωσε και εκ του αποτελέσματος η υποψηφιότητά του κρίνεται επιτυχής.

Προφανώς και θα ήθελε κάτι περισσότερο. Οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι δε συσπειρώθηκαν γύρω του, όμως με την είσοδό του στο δεύτερο γύρο και τη μείωση της διαφοράς στο μισό σε σχέση με τα ποσοστά που του έδιναν τα γκάλοπ, μπορεί να ελπίζει ακόμη και για την επικράτηση.

Πολλά θα κριθούν από την αποχή στο δεύτερο γύρο, από την εικόνα των δυο μονομάχων κι από την τακτική που θα ακολουθήσουν για να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους των άλλων παρατάξεων.

Στη ΝΔ πάντως είναι ευχαριστημένοι από τις επιδόσεις Καλαφάτη και θεωρούν ότι μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα.

Ανάμικτα συναισθήματα και προβληματισμός επικρατεί και στην παράταξη του κ. Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, αν και κάποιος θα περίμενε να πετούν από τη χαρά τους.

Αιτία οι μεγάλες προσδοκίες που καλλιέργησαν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές, αλλά και οι επιτυχίες των συνδυασμών που υποστήριξε το κόμμα στην Αττική (αν και όχι τόσο μεγάλες όσο έδειχνε το exit poll).

Ο κ. Μηταφίδης πάντως συγκριτικά με τις εκλογές για το Δήμο Θεσσαλονίκης του 2010 κατέγραψε μια πολύ μεγάλη επιτυχία. Το ποσοστό του ξεπέρασε το 10% και τον ψήφισαν περισσότεροι από 14.000 Θεσσαλονικείς, όταν προ τετραετίας έπαιρνε ποσοστά κοντά στο 3,5% και 4.500 ψήφους… Προφανώς και δεν πήρε τις 39.000 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές του 2012, αλλά κακώς υπήρχε –αν υπήρχε- τέτοια προσδοκία. Οι ψηφοφόροι του θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στους κ.κ. Μπουτάρη και Καλαφάτη, τους οποίους θεωρούν «συστημικούς» και «μνημονιακούς». Δύσκολη απόφαση, όταν ταυτόχρονα πρέπει να ρίξεις και ψήφο στις ευρωεκλογές…

Ο κ. Αρτέμης Ματθαιόπουλος μπορεί να ξεπέρασε τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής στο Δήμο Θεσσαλονίκης του 2012, πλην όμως σε αριθμό ψήφων πρόσθεσε περίπου 1.000. Η είσοδος για πρώτη φορά χρυσαυγιτών στο δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να ικανοποιεί το στρατόπεδό του, όπως και το γεγονός ότι είναι η τέταρτη δύναμη στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Γιάννης Δελλής του ΚΚΕ δεν πρέπει να είναι ικανοποιημένος σε σύγκριση με τις δημοτικές του 2010, καθώς έχασε και σε ποσοστό και σε αριθμό ψήφων, όμως σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του κόμματός του τον Ιούνιο του 2012 δεν μπορεί παρά να αισθάνεται ικανοποιημένος.

Ικανοποιημένος πρέπει να είναι και ο κ. Μάκης Στεργίου, καθώς ξαναπήρε περίπου τις ψήφους του 2010, ενώ διασφάλισε και την έδρα που είχε στο δημοτικό συμβούλιο και για την επόμενη πενταετία.

Επιτυχής παρουσία κι από την κ. Ελεάννα Ιωαννίδου, η οποία διατήρησε τις ψήφους και τα ποσοστά των Οικολόγων Πράσινων στον κεντρικό δήμο, συγκεντρώνοντας όσες ψήφους είχε πάρει ο κ. Χρήστος Μάτης. Με την εκλογή της στο νέο δημοτικό συμβούλιο βάζει υποθήκες για το μέλλον.

Ικανοποιημένος πρέπει να είναι και ο κ. Γιώργος Ρακκάς, ο οποίος ακόμη αγωνιά για το αν θα μπορέσει τελικά να επιτύχει εκπροσώπηση στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Ανεξάρτητα από αυτό το ποσοστό που πήρε ως πρώτη εμφάνιση δεν είναι διόλου άσχημο.

Εκτός δημοτικού συμβουλίου μένουν οι κ.κ. Γιάννης Κούτρας, Γιάννης Κουριαννίδης και Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

Στην πορεία προς την 25η Μαΐου φαίνεται το πάνω χέρι να το έχει ο κ. Μπουτάρης και πως θα χρειαστεί πολλή δουλειά από τον κ. Καλαφάτη για να πετύχει το θαύμα.

Στον πρώτο γύρο ο κόπος του έφερε αποτελέσματα, οπότε όλα είναι ανοιχτά…

Πηγή: voria.gr

To Top