Καθαρά Δευτέρα: Χαρταετός με κωδικό «6», μάσκες αλλά και ομπρέλα

Με γερή καλούμπα, μάσκα (όχι αποκριάτικη), μήνυμα 6 στο 13033, αλλά και με ομπρέλα πρέπει να εξοπλιστούν όσοι θέλουν αυτήν την Καθαρά Δευτέρα να πετάξουν χαρταετό, πηγαίνοντας μόνο με ποδήλατο ή με τα πόδια.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να παραμείνουν ανοικτά τα πάρκα την Καθαρά Δευτέρα, αλλά με αυστηρή σύσταση για αποφυγή του συνωστισμού, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιώσει ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία Νίκος Χαρδαλιάς το απόγευμα της Παρασκευής κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Στην ειδική αναφορά που πρόκειται να κάνει στο τριήμερο ο κ. Χαρδαλιάς, αναμένεται να οριστεί ότι όπως και σε κάθε άλλη μετακίνηση για άσκηση σε ανοικτό χώρο, έτσι τόσο για το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς όσο και για την Καθαρά Δευτέρα θα μπορούν οι πολίτες να μετακινηθούν με τα πόδια ή με ποδήλατο αφού θα έχουν αποστείλει γραπτό μήνυμα με τον κωδικό 6 στον αριθμό 13033, ή με γραπτή δήλωση.

Παραμένουν οι γνωστοί περιορισμοί που προβλέπουν την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το βράδυ το Σαββατοκύριακο και από τις 9 το βράδυ την Καθαρά Δευτέρα για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Η Βαρβάκειος αγορά για τα θαλασσινά στο κέντρο της Αθήνας δεν θα λειτουργήσει όλη νύκτα τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας όπως άλλες χρονιές, αλλά θα ανοίξει στις 7 το πρωί.

Ανησυχία για τα πάρκα

Η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Ματίνα Παγώνη τόνισε σε δηλώσεις της στο Mega την Παρασκευή ότι «είναι μεγάλο πρόβλημα το τι θα γίνει με τα πάρκα την Καθαρά Δευτέρα» και πρόσθεσε ότι «το τριήμερο δεν σημαίνει ότι δε θα διασκεδάσουμε. Αλλά δεν θα πάμε στου Φιλοπάππου. Θα διασκεδάσουμε σπίτι μας, με την οικογένειά μας. Μπορείτε να πάρετε ένα άτομο της καθημερινότητάς σας και να πετάξετε αετό στο βουνό, και να είστε μόνοι σας».

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ το πρωί της Παρασκευής ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι θεωρήθηκε σωστότερο να μείνουν ανοικτά τα πάρκα αρμοδιότητας της Περιφέρειας, αντί να κλείσουν με κορδέλες, αλλά συνέστησε προσοχή.

Η φετινή Καθαρή Δευτέρα έρχεται σε έναν κλοιό κρουσμάτων, τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη χώρα, με τις μεταλλάξεις να έχουν αλλάξει τους όρους της εξάπλωσης της πανδημίας.

Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, συνολικά από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έχουν ταυτοποιηθεί 2.047 θετικά για την παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης κρούσματα και 51 για τη νοτιοαφρικανική.

Κακοκαιρία

Πάντως η πρόγνωση του καιρού για την Καθαρή Δευτέρα δε φαίνεται και πολύ ευνοϊκή, καθώς σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπονται βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, περιλαμβανομένης και της Αττικής. Άνεμος πάντως θα υπάρχει άφθονος για τους πιο αποφασισμένους.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και από το μεσημέρι βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές, κυρίως στις βόρειες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά. Τα φαινόμενα από το βράδυ στα δυτικά θα εξασθενήσουν και στα βορειοδυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 στρεφόμενοι γρήγορα σε βορειοδυτικούς και ενισχυόμενοι μετά το μεσημέρι στο Ιόνιο 7 με 8 μποφόρ. Στα ανατολικά νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σταδιακά σε δυτικούς βορειοδυτικούς 6 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, σύμφωνα πάντα με την ΕΜΥ.

To Top