ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

«Και εγένετο… Χαριλάου»: 72 χρόνια από τα εγκαίνια του γηπέδου του Άρη!

Έχουν περάσει αισίως 72 χρόνια από όταν ο Άρης πραγματοποίησε τα εγκαίνια του γηπέδου του! Ήταν Νοέμβριος του 1951, όταν το Χαριλάου φιλοξενούσε για πρώτη φορά ένα παιχνίδι, με τους κιτρινόμαυρους, να αντιμετωπίζουν τον Ολυμπιακό, σε φιλική αναμέτρηση!

Ο Άρης δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτή τη μέρα! Την 4η Νοεμβρίου του 1951, σαν χθες, ήταν όταν απέκτησε το δικό του «σπίτι»! Το γήπεδο Χαριλάου εγκαινιάζεται για πρώτη φορά, πριν από 72 ολόκληρα χρόνια, σε ένα φιλικό κόντρα στον Ολυμπιακό. Μετέπειτα μετονομάστηκε σε “Κλεάνθης Βικελίδης”.

Όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 1946, με την υπογραφή διατάγματος για την απαλλοτρίωση γηπέδων. Για να καταφέρει βέβαια ο Άρης να αποκτήσει τη δική του έκταση, ώστε να προχωρήσει τις εργασίες για το νέο του γήπεδο, χρειάζονταν πολλές προσπάθειες.

Το ποσό που απαιτούνταν να κατατεθεί μέσα σε διάστημα δέκα ετών στον προηγούμενο ιδιοκτήτη, τον μεγαλοεπιχειρηματία Χαρίλαο, για να θεωρηθεί έγκυρη η απαλλοτρίωση, χρειάστηκε τη συνδρομή τόσο του Αστέριου Γιουβανάκη, μεγάλου οπαδού του Άρη, όσο και του Υπουργού Βόρειας Ελλάδας, Ιωάννη Μόδη. Τελικά, όμως, όλα είχαν αίσιο τέλος, το ποσό συγκεντρώθηκε με τη συνεισφορά όλων και ο σύλλογος μπόρεσε να προχωρήσει τις διαδικασίες.

ενθτηαρισ2.jpg

Η έναρξη των εργασιών έγινε το 1948, ενώ μηχανικός ανέλαβε ο Κώστας Φιλίππου, ο οποίος ήταν κολυμβητής του συλλόγου. Για την ολοκλήρωση του γηπέδου ήταν απαραίτητο να δουλέψουν αρκετοί φίλοι των «κιτρίνων». Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα αρχικά σχέδια για το έργο, πήραν τελικά «σάρκα και οστά» πολλά χρόνια μετά τα εγκαίνιά του.

Κάπως έτσι, φτάνουμε στις 4 Νοεμβρίου του 1951. Το νέο γήπεδο, που αποτελεί το «σπίτι» του συλλόγου 37 χρόνια μετά την ίδρυσή του, είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τον πρώτο του αγώνα. Η χαρακτηριστική ανακοίνωση του Α.Σ. Άρης ανέφερε: «Φέρεται εις γνώσιν των φιλάθλων ότι την Κυριακήν 4ην Νοεμβρίου ε.ε. και ώρα 2.00 μ.μ. τελούνται τα εγκαίνια του νέου Σταδίου του Άρεως εις τον συνοικισμόν Χαριλάου εις ά θα παραστώσι σύμπασαι αι αρχαί της πόλεως μας».

Περίπου 12.000 φίλαθλοι της ομάδας έδωσαν το «παρών» στα εγκαίνια, που συνοδεύτηκαν με ένα φιλικό κόντρα στον πρωταθλητή Ελλάδας Ολυμπιακό. Το κόστος των εισιτηρίων έφτανε τις 10.000 δραχμές, ενώ 7.000 κόστιζαν οι θέσεις ορθίων. Τα έσοδα διατέθηκαν για την ολοκλήρωση και των υπόλοιπων εργασιών.

ενθαρισ_1_1.jpg

Ο άλλοτε πρωταθλητής με τον Άρη, Νίκος Κατράντζος, που ήταν τότε προπονητής της Εθνικής ομάδας, αποτέλεσε τον αθλοθέτη των εγκαινίων. Για την ιστορία, ο Ολυμπιακός κέρδισε σε εκείνη την αναμέτρηση με 2-1. Για τους «ερυθρόλευκους» σκόραρε δις ο Μουράτης, ενώ το τέρμα του Άρη σημείωσε ο Παπουτσόπουλου. Η ιστορία στο γήπεδο των «κιτρίνων» είχε μόλις ξεκινήσει να γράφεται!

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Άρης: Τσακιριάν (Σουρουνόπουλος), Αστρεινίδης, Δελάρδας, Β. Γρηγοριάδης, Μαγκότσης, Ποζάνης, Νανάκος, Καλφάκης, Λιακόπουλος, Παπαγγέλου, Παπουτσόπουλος

Ολυμπιακός: Κουρουκλάτος, Ξανθόπουλος, Γκιόκας, Μουράτης, Χριστόπουλος, Κοτρίδης, Μινάρδος (Βασιλειάδης), Δαρίβας, Κανσός (Κοπανίδης), Μπέμπης, Δρόσος

To Top