Καλαμπόκης: «Επικίνδυνη αν βρει ρυθμό η Λετονία»

Ομάδα που μπορεί να γίνει επικίνδυνη αν της επιτραπεί να παίξει με ενθουσιασμό, πολλά σουτ και σε υψηλό τέμπο χαρακτήρισε την αποψινή αντίπαλο της Εθνικής, Λετονία, ο συνεργάτης του Θανάση Σκουρτόπουλου, Γιάννης Καλαμπόκης.

Οι δύο ομάδες αναμετρώνται απόψε για την τρίτη αγωνιστική των προκριματικών του Ευρωμπάσκετ 2022 στη «φούσκα» του Σαράγεβο.

«Η Λετονία είναι μια ομάδα που επιδιώκει να δώσει ενθουσιασμό στο παιχνίδι της, βασίζεται πάρα πολύ στο transition παιχνίδι και τις γρήγορες επιθέσεις, κάτω από τα 8 δευτερόλεπτα, είτε με coast to coast από τα γκαρντ της είτε με τρίποντα, όπου όλοι οι περιφερειακοί της, αλλά και τα τεσσάρια της έχουν ικανότητες και πολύ υψηλά ποσοστά έξω από την γραμμή. Δευτερευόντως με τον Μέιερς, ο οποίος προσπαθεί να “κλειδώσει” τους αντίπαλους ψηλούς από την πρώτη φάση των επιθέσεών τους.

Στο παιχνίδι μισού γηπέδου το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι προσπαθούν να απομονώσουν έναν παίκτη μέσα στη ρακέτα και οι άλλοι τέσσερις να υποστηρίξουν τις αποστάσεις αφού είπαμε ότι έχουν πολύ καλό ποσοστό στο σουτ. Παίζουν γρήγορα, βάζουν ταχύτητα στις επιθέσεις τους και μέσα από pick n roll ή hand off προσπαθούν να πετύχουν την απομόνωση στον ψηλό ή, πάσες προς τα έξω για να βρουν ανοιχτά σουτ.

Αν βρουν ρυθμό είναι μια πολύ επικίνδυνη ομάδα, που έχει πάει σε υψηλά σκορ, ειδικά στην ήττα από τη Βοσνία σε ματς που πήγε σε παρατάσεις, ενώ και τις δύο ήττες της τις έχει υποστεί ενώ προηγήθηκε σε μεγάλο διάστημα του αγώνα. Είναι μια ομάδα που δεν πρέπει να νιώσει άνετα, να δημιουργήσει παιχνίδι και να ενθουσιαστεί, παρασύροντας κι εμάς σε ένα ρυθμό που δε μας βολεύει.

Άρα, είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για εμάς ο έλεγχος του ρυθμού του αγώνα και σίγουρα η άμυνα και η πίεση πάνω στη μπάλα αφού οι περισσότεροι γκαρντ είναι παίκτες σκόρερ και όχι τόσο με οργανωτικές ικανότητες και καθήκοντα, άρα η πίεση πάνω τους είναι ένα βασικό ζητούμενο για εμάς.

Ατομικά τώρα, ο Μέγιερις είναι ένα τεσσάρι με πολλές δυνατότητες αφού και στο transition είναι δυνατός και τρίποντο έχει και στα επιθετικά ριμπάουντ πάει και γενικά δίνει βοήθειες στους ψηλούς. Εχουν φέρει αυτή τη φορά τον Γιακόβικς και τον Λομάζ, έχουν ενισχύσει συνολικά πολύ την ομάδα σε σχέση με το προηγούμενο παράθυρο και είναι τόσο πολύ αλλαγμένοι που δεν έχουμε συνολική εικόνα, δεν τους έχουμε δει μαζί όμως γνωρίζοντας τα ατομικά χαρακτηριστικά του κάθε παίκτη, θα προσπαθήσουμε να τα ματσάρουμε και να τα αντιμετωπίσουμε.

Ο Σκέλε τέλος, είναι γενικά ο παίκτης που ανοίγει τις επιθέσεις τους είτε στο γρήγορο είτε στο σετ παιχνίδι, έχει κι αυτός αρκετές επιθετικές επιλογές, τόσο στο ένας εναντίον ενός όσο και προσπαθώντας να συνδεθεί με τους ψηλούς και να δημιουργήσει συνθήκες για αυτούς και συνολικά είναι από τους λίγους παίκτες που δημιουργεί καταστάσεις για την υπόλοιπη ομάδα».

 

To Top