Καλαϊτζίδης: «Δεν αρκεί να λες ότι είσαι μεγάλη ομάδα, πρέπει να δώσουμε πίστη στον κόσμο”

Από την πρώτη μέρα που ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης ανέλαβε και επίσημα τον Αρη, έχει πέσει με τα μούτρα στη δουλειά, δουλεύοντας ακατάπαυστα για τον σχεδιασμό της νέας σεζόν. Με την απαραίτητη προϋπόθεση, ότι αυτή θα βρει την ομάδα στη Φούτμπολ Λιγκ.

Ο 57χρονος τεχνικός τις τελευταίες μέρες καταγράφει πολλές εργατοώρες και τείνει να εξελιχθεί σε μόνιμη φιγούρα στην Αλκμήνης. Εκεί τον βρήκε και ο «ΑτΚ», στον οποίο ο κ. Καλαϊτζίδης μιλάει ίσως για πρώτη φορά τόσο ανοικτά, αναφορικά με τη νέα σελίδα της καριέρας του και γενικότερα για τον Αρη.

Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις από την ομάδα;
Η καθημερινότητα επιβεβαιώνει αυτό που ισχύει. Ότι δηλαδή ο Αρης είναι μία μεγάλη ομάδα. Απλά αυτή η δυναμική και το μεγαλείο έχει συρρικνωθεί από πράξεις ανθρώπων.

Υπήρξαν άτομα που σας αποθάρρυναν σχετικά με την προοπτική του Αρη;
Οι περισσότεροι είχαν την άποψη ότι ο χρόνος δεν είναι κατάλληλος,  Στο τέλος όμως όλοι συμφωνούσαν ότι ο Αρης είναι μία ομάδα με τεράστια δυναμική.

Το συναίσθημα έπαιξε ρόλο;
Αν έβλεπα μόνο επαγγελματικά την πρόταση του Αρη, ίσως να έλεγα όχι. Αρα ναι, έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο, όπως και η προοπτική που έχει η ομάδα. Ως παρατηρητής τα τελευταία χρόνια, έβλεπα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Σας πείραζε αυτό;
Ως άνθρωπο του ποδοσφαίρου, πάρα πολύ. Δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου υπάρχει τέτοια δυναμική και δεν αξιοποιείται. Είναι ενοχλητικό για το ποδόσφαιρο.

Δηλώνετε πως πειστήκατε από τα λόγια και από κάποιες πράξεις της διοίκησης. Είναι πολλοί όμως αυτοί, οι οποίοι είναι επιφυλακτικοί απέναντι της.
Δεν βλέπω τίποτα παράλογο σε αυτό. Το παρελθόν μας κάνει δύσπιστους. Εγώ πείστηκα με δύο-τρία πράγματα. Ο κόσμος όμως θέλει παραπάνω. Να διαπιστώσει πως έχουν εξαλειφτεί τα φαινόμενα που έφεραν την ομάδα σε αυτό το σημείο. Είναι απαραίτητο να επανέλθει η αξιοπιστία του Αρη στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τον τελευταίο καιρό έχει προκύψει το θέμα της Γ’ Εθνικής. Ενδεχόμενη επιλογή του, θα έσβηνε τον Αρη από τον χάρτη;
Βεβαίως και θα ήταν ένα βήμα προς τα πίσω αγωνιστικά. Είναι ένας δρόμος που έχουν ακολουθήσει κάποιες ομάδες, για να αφήσουν πίσω κάποια χρέη. Από τη μία είναι μία άδικη συμπεριφορά απέναντι σε κάποιους ανθρώπους που δούλεψαν και από την άλλη είναι ο Αρης. Εγώ δεν το σκέφτομαι.

Η εικόνα σας για τη Φούτμπολ Λιγκ της νέας σεζόν;
Όλα εξαρτώνται από τον Αρη. Η αγωνιστική δυναμική που θα διαμορφώσει, θα καταδείξει εάν είναι εύκολη ή δύσκολη η χρονιά. Υπάρχουν αξιόλογες ομάδες, αλλά υπολείπονται του Αρη.

Θα δούμε δηλαδή μία ομάδα-τρένο;
Αυτή η έκφραση είναι υπερβολή. Ενδεχομένως να ήταν προσδοκία και απαίτηση, αν την προηγούμενη σεζόν η ομάδα ήταν δομημένη σωστά αγωνιστικά. Ο Αρης έχει χάσει την αγωνιστική του ταυτότητα. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να δημιουργήσεις την ανάλογη ομάδα.

Σε τι βαθμό άλλαξαν τα πλάνας σας με τους περιορισμούς των μεταγραφών;
Σε πολύ μεγάλο. Ηταν ανατροπή. Είχα κάνει συζητήσεις και προφορικές συμφωνίες. Ο στόχος όμως δεν αλλάζει. Αυτός ορίζεται από τη δυναμική και την ιστορία της ομάδας.

Σίγουρα στη λίστα ας υπήρξαν και ονόματα παικτών της Βέροιας, όπως του Μπάρμπα και του Αμαραντίδη. Ισχύουν;
Όχι όλα. Γνώμονας για την κάθε επιλογή είναι κατά πόσο ένας παίκτης μπορεί να είναι ωφέλιμος και να αναβαθμίζει την ομάδα. Τα τελευταία χρόνια επελέγησαν στελέχη για τον σχεδιασμό, τα οποία υπολείπονται σε ικανότητες. Δεν αρκεί να λες ότι είσαι μεγάλη ομάδα. Πρέπει να το δείχνεις με έργα. Όταν εντάσσεις στο ρόστερ παίκτες περιορισμένων δυνατοτήτων, άσχετα αν θα εξελιχθούν, ο ίδιος αρνείσαι πως είσαι μεγάλος. Επίσης δεν μπορείς να παίρνεις δανεικούς από ομάδες, από τις οποίες είσαι μεγαλύτερος μέγεθος.

Η αξιολόγηση του ρόστερ που βρίσκεται;
Ημουν έτοιμος για τις τελικές προτάσεις μου, αλλά ο περιορισμός των μεταγραφών με αναγκάζει να επανεξετάσω κάποιες περιπτώσεις. Είναι και μία ακόμη ευκαιρία για αυτά τα παιδία, να αποδείξουν πως αξίζουν κάτι καλύτερο. Για άλλους δεν έχω εικόνα, αφού δεν πήραν συμμετοχές. Πως θα τους αξιολογήσω; Δεν είναι άδικο για αυτούς; Όπως επίσης κινδυνεύω να υπερεκτιμήσω κάποιους.

Αγωνιστικά, τι Αρη θα δούμε τη νέα σεζόν;
Είναι το τι πρεσβεύει ο καθένας. Στη δεκαετία του 70’, οι φίλαθλοι της Θεσσαλονίκης διάλεγαν ομάδα ανάλογα με το επίπεδο ποδοσφαίρου που παρουσίαζε η κάθε μία. Αυτό που πρέσβευε ο Αρης εκείνη την εποχή, σου προκαλούσε ένα δέος. Η πρόθεση της ομάδας τότε, ήταν να βγάζει την αγωνιστική εικόνα, την οποία και είχε. Ερχόταν το ΠΟΚ και έχανε από τη Λάρισα. Γιατί; Διότι ήταν πεπεισμένο ότι οι ομάδες της Θεσσαλονίκης είχαν τη δυναμική να το περιορίσουν στο ελάχιστο.

Ο Αρης μπορεί κάποια στιγμή να επανέλθει και πάλι σε αυτό το επίπεδο;
Η προσπάθεια πρέπει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη. Πρώτα απ’ όλα θα δώσει πίστη στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια κανένας δεν πίστευε πως ο Αρης έχει την αγωνιστική δυναμική να καθορίσει ένα αποτέλεσμα. Με οδηγό τα λάθη, τα οποία πρέπει να εξαφανίσουμε ως φαινόμενα, μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

To Top