Καλαϊτζίδης: «Χωρίς προσθήκες, δεν πάμε πουθενά»

Ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης λίγο πριν αναχωρήσει η αποστολή του Άρη από το Πράβετς για τη Θεσσαλονίκη μίλησε για όλους και για όλα στα μέσα ενημέρωσης που βρέθηκαν στη Βουλγαρία…

Διαβάστε τι είπε στην εφημερίδα “Metrosport”:

Κόουτς, το βασικό στάδιο προετοιμασίας ολοκληρώθηκε δίχως προβλήματα. Διαπιστώνει κανείς όμως πως τα περισσότερα απ’ όσα είχατε ζητήσει πριν την αναχώρηση για τη Βουλγαρία, δεν έγιναν πράξη. Η ομάδα δεν ενισχύθηκε παρά ελάχιστα. Που το αποδίδετε;

«Είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Τώρα που θα κατέβουμε κάτω (σ.σ. Θεσσαλονίκη) θα πρέπει να δούμε γιατί δεν έγιναν πράξη, όλα όσα συζητήσαμε. Είναι καθαρά θέμα οικονομικό που είναι γνωστό πως είναι ένας τομέας που δυσκολευόμαστε».

Εχετε άλλωστε τονίσει ότι θέλετε οι παίκτες να είναι συνεχώς τακτοποιημένοι οικονομικά.

«Αυτό θα το διαπιστώσετε και μόλις βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη. Είναι ένας εξόχως σημαντικός παράγοντας όχι μόνο για μένα, αλλά για όλους τους εργαζόμενους. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως τα χρήματα που έχουν συμφωνηθεί για τα παιδιά, είναι ίσα-ίσα για να βγάζουν τα προς το ζην. Δηλαδή αν κάποιος παίρνει το ενοίκιό του και από 800 μέχρι 1000 ευρώ το μήνα, δεν νομίζω ότι είναι κάτι που περιέχει υπερβολή. Εν αντιθέσει βέβαια με τα παλιότερα χρόνια, που γινόταν το έλα να δεις. Τα παιδιά φέτος συμφώνησαν να παίξουν στον Αρη με λίγα χρήματα, προτείνοντας τους να έρθουμε όλοι μαζί, να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που διαθέτει η ομάδα και στην επόμενη χρονιά, αν όλα πάνε καλά, να υπάρξει μια γενναία αύξηση στα συμβόλαιά τους. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να γίνονται πράξη, όλα όσα συμφωνήθηκαν. Οπως μπορεί όμως να αντιληφθεί κάποιος και από τη γραπτή μου δήλωση, τα μέχρι τώρα βήματα, στον τομέα της αξιοπιστίας που θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό άλλες φορές είναι πολύ ενοχλητικός κι άλλες πολύ εξοργιστικός».

«Ας μην ξεχνάμε πως είμαστε Αρης»

Μετά τη λήξη του βασικού σταδίου της προετοιμασίας, ποιες πιστεύετε πως είναι οι θέσεις που η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση;

«Σε όλες τις θέσεις, ανεξαιρέτως. Αν δηλαδή, είχαμε το ελεύθερο στις μεταγραφές, σε όλες τις θέσεις της ενδεκάδας, θα έπρεπε να αποκτήσουμε ποδοσφαιριστές. Σε κάποιες θέσεις μάλιστα, θα παίρναμε από δύο. Με τη σημερινή κατάσταση, οι θέσεις στις οποίες υπάρχουν τέσσερις λύσεις, είναι οι κεντρικοί αμυντικοί και οι κεντρικοί μέσοι, αλλά και σε αυτούς τους χώρους χρειαζόμαστε ποιοτική ενίσχυση. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως είμαστε Αρης. Δεν θέλουμε να κάνουμε αυτό που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, που έμπαινε όποιος να ‘ναι μέσα στην ομάδα. Μπορεί να έχουμε οικονομικά προβλήματα, μπορεί να μην είμαστε οι πλουσιότεροι, αλλά το γεγονός πως η ομάδα έχει τεράστια δυναμική, μπορεί να προσελκύσει κι έναν ποδοσφαιριστή με λιγότερα χρήματα, προσδοκώντας κι αυτός την επόμενη χρονιά, να πάρει ένα καλύτερο συμβόλαιο και να μπορέσει να αναδειχθεί, είτε μαζί, είτε χωρίς την ομάδα».

Το διάστημα της παρουσίας της ομάδας στο Πράβετς, υπήρξε επικοινωνία με τη διοίκηση; Εστιάζοντας στο κομμάτι των αυτονόητων που δεν φαίνεται να γίνονται πράξη, τι σκέφτεστε να κάνετε μόλις επιστρέψετε στη Θεσσαλονίκη;

«Το πρώτο πράγμα που θα κάνω με την επιστροφή, είναι να δω γιατί δεν τηρούνται τα αυτονόητα. Το πρώτο απ’ όλα είναι να δούμε γιατί ήδη δεν έχουν μπει οι μισθοί του Ιουλίου. Τόσο στους 13-14 παίκτες, όσο και στο προσωπικό. Είχαμε συμφωνήσει ότι για να δείξει η ομάδα πως αλλάζει ρότα στον τομέα της αξιοπιστίας, θα έπρεπε οι μισθοί Ιουλίου-Αυγούστου να κατατεθούν προτού φύγει ο μήνας, κάτι που δεν συνέβη, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον Ιούλιο που ήδη έκλεισε».

Σε σχέση με πριν από δύο μήνες, που μίλησες μαζί τους για να έρθεις στον Αρη, μιλώντας με τους ίδιους ανθρώπους, όπως είναι τώρα η κατάσταση, αντιλαμβάνεσαι κάτι διαφορετικό; Μπορεί να πει κανείς ότι αισθάνεσαι αδειασμένος;

«Να με αδειάσει, ποιος; Δήλωσα και παλιότερα πως όταν συμφώνησα να έρθω στην ομάδα, τα δεδομένα ήταν τελείως διαφορετικά. Μετά προέκυψε μια μη αδειοτηθείσα ομάδα, άρα με περιορισμούς στις μεταγραφές. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως, θεωρώ πως ο Αρης έχει τις δυνατότητες να δημιουργήσει μια ομάδα που θα διεκδικήσει και θα κατακτήσει αν όχι το πρωτάθλημα, την άνοδο στη Σούπερ Λίγκα. Απλά όμως, παρότι έγιναν δυσκολότερα τα πράγματα, πάλι τα βήματα μας είναι πολύ αργά. Και γι’ αυτό φυσικά ευθύνεται η οικονομική μας στενότητα».

«Αιτία σύγκρουσης η κατάσταση»

Η κατάσταση που επικρατεί, είναι αιτία προστριβής με τη διοίκηση;

«Βεβαίως. Σύγκρουσης μάλιστα, όχι απλώς προστριβής. Τα «θέλω» μου δεν είναι για μένα, είναι για τον Αρη. Το ότι θέλω να είναι οι ποδοσφαιριστές πληρωμένοι, είναι του Αρη τα θέλω. Είναι απαίτηση του Αρη, όχι δική μου. Είναι και υποχρέωση που έχουμε απέναντι σε αυτά τα παιδιά».

Προτού ανεβείτε στη Βουλγαρία, ο τομέας των ακαδημιών αποτέλεσε σημείο προστριβής με τους κ.κ. Πασιαλή και Οικονομίδη. Τώρα που ολοκληρώθηκε το βασικό στάδιο προετοιμασίας, πως εκτιμάτε την κατάσταση των «μικρών» που ήρθαν μαζί σας;

«Ιδια άποψη έχω. Οσο για τους κυρίους αυτούς, ήδη έχω κινήσει διαδικασίες αγωγής σε βάρος τους και τα χρήματα που θα παρθούν από τη δίκη, θα πάνε στις ακαδημίες».

«Η αξιοπιστία δεν αποτελούσε προτεραιότητα»

Με το ρόλο σας ως προπονητής-μάνατζερ του Αρη, με τι ήρθατε αντιμέτωπος φέτος το καλοκαίρι; Η αλήθεια είναι πως σας έχουμε ακούσει να κάνετε λόγο ακόμη και για εγκλήματα οικονομικής φύσεως.

«Με τη δική μου λογική, υπήρχαν υπερβολές στις οικονομικές συμφωνίες με ποδοσφαιριστές. Πάντα με βάση το δικό μου μέτρο αξιολόγησης. Για κάποιους άλλους, μπορεί να το θεωρούσε λογικό. Πρέπει να συνεκτιμήσουμε όμως, ότι ο Αρης ήταν και στην ίδια οικονομική κατάσταση. Δεν ήταν δηλαδή σε μια κατάσταση, που θα μπορούσες να πεις ότι θα δώσω μερικά χρήματα παραπάνω σε κάποιον. Προσωπικά, θεωρώ πως ο στόχος της αξιοπιστίας, είναι ο μεγαλύτερος τα τελευταία χρόνια και δεν αποτελεί μόνο σημερινή προτεραιότητα. Για κάποιους όμως, φαίνεται πως δεν ήταν. Για μένα, παραμένει. Και όπως ανέφερα στη γραπτή μου δήλωση, μπορεί κάποιος να κάνει μια πράξη που δεν οδηγεί σε κάτι καλό. Δεν τιμωρείται όμως μόνο αυτός, τιμωρείται κι αυτός που τη βλέπει την πράξη, αλλά την ανέχεται. Εγώ επ’ ουδενί δεν θα καλύψω κάτι που πιστεύω ότι θα τσαλακώνει τις προσδοκίες των φιλάθλων του Αρη, ούτε και κάτι που θα μεταθέτει για αργότερα τις ελπίδες για ανάκαμψη της ομάδας».

Ετσι όπως είναι τώρα ο Αρης, συνεπικουρούμενος από κάποιες μεταγραφές που λογικά θα έχουν γίνει μέχρι την έναρξη της χρονιάς, θεωρείτε πως είναι αρκετά ισχυρός για να μπορέσει να διεκδικήσει την άνοδο;

«Χωρίς προσθήκες, όχι. Απλά επειδή είχαμε τους περιορισμούς, έπρεπε οι λίγες μεταγραφές που μας ήταν επιτρεπτές, να προσφέρουν πάρα πολλά και να δύνανται να κάνουν τη διαφορά. Κι ενώ επιλέγαμε κάποιον που εκτιμούσαμε πως είναι πολύ καλός, παράλληλα ψάχναμε κάποιον ακόμη καλύτερο. Το θέμα είναι πως αυτά τα παιδιά, γνωρίζουν τι συμβαίνει στον Αρη στη Θεσσαλονίκη. Πλέον άλλωστε όλοι γνωρίζουν. Κάποιοι μάλιστα που πέρασαν από την Ελλάδα, έχουν ακόμη καλύτερη πληροφόρηση».

Η παρουσία του Σανιά, σας ικανοποιεί σε πρώτη φάση;

«Απόλυτα. Είναι ακριβώς αυτό που περίμενα και θεωρώ πως σταδιακά, θα γίνει ακόμη καλύτερος από αυτό που αρχικά εκτιμούσα».

Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στον κόσμο του Αρη, δίνοντας το στίγμα σας;

«Εχω πει και παλιότερα, προσπαθώ πως παρά τα δύσκολα χρόνια, να παραμένω άνθρωπος της γνώμης και της συνείδησης. Επ’ ουδενί δεν πρόκειται να πάψω να είμαι έτσι. Αλλωστε σε τρία χρόνια, συμπληρώνω τα μισά από τα 120. Δεν άλλαξα σε τόσα χρόνια, θα αλλάξω τώρα; Εκτιμώ πως το πιο σημαντικό πράγμα όταν πηγαίνεις σε ένα χώρο εργασίας, είναι να μπορείς να είσαι όσο πιο ωφέλιμος γίνεται. Επί τω προκειμένω σε ότι αφορά τη δική μας περίπτωση, εκτιμώ πως κάποιος για να είναι ωφέλιμος, πρέπει να συνεισφέρει στους δύο πυλώνες που προείπα».

«Η Γ’ Εθνική, δεν είναι στο μυαλό μου»

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ακούγονται διάφορα, ακόμη και το ενδεχόμενο να αγωνιστεί ο Αρης στη Γ’ Εθνική. Εσείς, σε μια τέτοια περίπτωση, με ένα σοβαρό πλάνο και προϋποθέσεις, θα παραμένατε;

«Καταρχήν είναι κάτι που δεν έχω σκεφτεί. Αν τεθεί, τότε θα το δω. Στο μυαλό μου όμως, δεν έχω τη Γ’ Εθνική. Δεν ξέρω όμως πως θα είναι το πλάνο εργασίας. Ο Αρης είναι πάντα μια πρόκληση για οποιονδήποτε άνθρωπο. Μπορώ να πω μάλιστα, πως όταν είναι χαμηλότερα, είναι και πιο εύκολο να αναδομηθεί η ομάδα. Απλά σε ότι αφορά τη δική μου περίπτωση, δεν βρίσκεται στο μυαλό μου. Μπορώ να πω ότι δεν θα ‘θελα να συμβεί. Ηδη υπάρχουν άλλες προτάσεις. Αλλά βεβαίως και δεν θα φύγω από τον Αρη, αν ό,τι πούμε αρχικά, βλέπω ότι υπάρχει προσπάθεια να το τηρήσουμε. Εκτιμώ πως είναι τεράστιας σημασίας και αξίας για μένα, η συμμετοχή για μένα σε μια τέτοια προσπάθεια. Στην αναδόμηση, σε πολλά επίπεδα, του Αρη. Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα, από το να σου πιστώσουν αργότερα, πως συνεισέφερες κι εσύ κάτι σε αυτή την προσπάθεια. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ζω εδώ και πενήντα χρόνια στη Θεσσαλονίκη και θέλω να συνεχίσω να περπατάω στους δρόμους, όπως περπατούσα μέχρι και σήμερα».

Ενα σχόλιο πάνω στο φημολογούμενο ενδιαφέρον του Γιώργου Αρβανιτίδη για τον Αρη, θα θέλατε να κάνετε;

«Γνωρίζω το ενδιαφέρον που υπήρχε. Δεν ξέρω όμως από πού προέκυψε. Αν ήταν δηλαδή ενδιαφέρον του Αρη να αναλάβει ο Αρβανιτίδης ή αν ήταν του Αρβανιτίδη να αναλάβει τον Αρη. Πιστεύω όμως πως έχει και τη γνώμη και την οικονομική δυναμική να βοηθήσει την ομάδα, αλλά και να βοηθηθεί μέσα από αυτόν. Εξ όσων γνωρίζω όμως, αυτή η ιστορία δεν προχώρησε. Θεωρώ πάντως, ότι θα μπορούσε να προσφέρει. Μην ξεχνάμε πως σήμερα, το μεγάλο πρόβλημα του Αρη, είναι πως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να μπορεί να κινηθεί, όπως θα επιθυμούσε. Νομίζω ο κύριος Αρβανιτίδης, τις έχει αυτές”.

To Top