slideshow-1

Καμπουρλάζος: Από τους κορυφαίους μπακ που κοίταξε στα… μάτια τον Πελέ!

Ο Χρήστος Καμπουρλάζος απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 81 χρόνων… Θα είναι πλέον στην γειτονιά των αγγέλων, μαζί με τόσους άλλους Αρειανούς, μέλη της κιτρινόμαυρης οικογένειας.

Ακολούθησε το PRESSARIS και στο Instagram, για ακόμα πιο άμεση ενημέρωση στα θέματα του Άρη!

Ο Καμπουρλάζος ήταν διεθνής ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνιζόταν ως αμυντικός στην ομάδα του Άρη από το 1959 ως το 1966 και χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους δεξιούς μπακ της δεκαετίας του ’60! 

Ξεκίνησε την καριέρα του στον Εθνικό Πυλαίας και σε ηλικία 21 ετών μεταγράφηκε στον Άρη. Στην πρώτη του χρονιά δεν έπαιξε με την πρώτη ομάδα των “κίτρινων”, αλλά έκανε το ντεμπούτο του στις 23 Οκτωβρίου 1960, στο νικηφόρο αγώνα του Άρη εναντίον της ΑΕΚ με 3-1.

Την επόμενη σεζόν, αγωνίστηκε σε δώδεκα αγώνες, ενώ στην δύσκολη χρονιά του 1962-63, όπου ο Άρης κινδύνεψε να υποβιβαστεί, ο προπονητής Μπέλλα Πάλφυ τον τοποθέτησε στο δεξί άκρο της άμυνας, όπου αντικατέστησε τον Χρήστο Νανάκο. Στην θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας και αναδείχθηκε σε ένας από τους καλύτερους οπισθοφύλακες της χώρας. Η εξαιρετική του απόδοση οδήγησε στην συμμετοχή του σε δύο αγώνες της εθνικής Ελλάδος, στις στις 8 Απριλίου 1964 στη νίκη κατά της αγγλικής προολυμπιακής ομάδας με 4-1, όπως και στις 13 Μαΐου 1964 στην φιλική νίκη κατά της Αιθιοπίας με 3-1.

Συμμετείχε στους δύο πρώτους αγώνες της ομάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εναντίον τη, όπου οι “κίτρινοι” έφεραν “λευκή” ισοπαλία εντός έδρας και ηττήθηκαν με 3-0 εκτός έδρας στην Ρώμη.

Η κιτρινόμαυρη ομάδα σταθεροποιήθηκε ως μία από τις μόνιμες εκπροσώπους του ελληνικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, με τον Καμπουρλάζο να αγωνίζεται σε πέντε αγώνες στο κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων.

Ο Καμπουρλάζος αντιμετώπισε προβλήματα με την διοίκηση της ομάδας με αποτέλεσμα το Νοέμβριο του 1965 να τιμωρηθεί από την διοίκηση για απειθαρχία, τιμωρία η οποία κράτησε μέχρι τον Φεβρουάριο του 1966. Αγωνίστηκε για τελευταία φορά με την φανέλα των “κίτρινων” στον αγώνα εναντίον της Γιουβέντους, με τον Άρη να ηττάται με 0-2. Λίγο αργότερα, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τον συμπαίκτη του Βασίλη Ψηφίδη.

Εκεί λίγα χρόνια μετά στην Βοστώνη είχε την τιμή να αντιμετωπίσει σαν αντίπαλο τον βασιλιά του ποδοσφαίρου, τον μεγάλο Πελέ, που αγωνίζονταν στο τέλος της καριέρας του στην Κόσμος. Εκεί είχαν την ευκαιρία να αλλάξουν και μερικές κουβέντες, αναγκάζοντας τον μετά τον αγώνα να του δώσει συγχαρητήρια για την απόδοση του!

Στην φωτογραφία από το ARIS Retro 1914Q Ο Άρης στη Νέα Υόρκη σε διεθνές τουρνουά, ο Χρήστος Καμπουρλάζος ανάμεσα στους Βασίλη Ψηφίδη και Μίμη Γριμπελάκο (1965)
To Top