Κανονισμός ΕΟΚ, Άρθρο 82, Πειθαρχικό Δίκαιο Σωματείων: Εκεί αναλύονται όλα! Για ποια καταστρατήγηση κανονισμών μιλούν;

Η πλευρά του ΠΑΟΚ κάνει λόγο για καταστρατήγηση κανονισμών. Είναι πολύ πιθανό να προσφύγει στο ΑΣΕΑΔ για να προσβάλλει εκεί το κύρος του πρωταθλήματος. Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι της ομάδας βρίσκονται σε σύγχυση, διότι το Πειθαρχικό Δίκαιο το οποίο φέρει και την δική τους υπογραφή είναι ξεκάθαρο.

Στο άρθρο 82 του Κανονισμού της ΕΟΚ (βάσει του οποίου λειτουργεί και ο ΕΣΑΚΕ) που αφορά το Πειθαρχικό Δίκαιο Σωματείων τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα και αναδεικνύουν την ορθότητα της απόφασης του ΑΣΕΑΔ για την ακύρωση της απόφασης των διαιτητών να διακόψουν οριστικά το παιχνίδι.

Στην παράγραφο “ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΥΒΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ”, στο σημείο 1 αναφέρεται: “Σε περιπτώσεις που οι οπαδοί των ομάδων που αγωνίζονται, εκτραπούν σε ομαδικές ύβρεις ή ομαδικά υβριστικά ή αντεθνικά συνθήματα, οι διαιτητές υποχρεούνται να διακόψουν προσωρινά τον αγώνα, προειδοποιώντας παράλληλα τους υπεύθυνους των ομάδων, των οποίων οι θεατές – οπαδοί ασχημονούν, ότι σε περίπτωση επανάληψής τους θα επιβληθεί η ποινή της χωρίς θεατές (κεκλεισμένων των θυρών) διεξαγωγής του αμέσως επομένου εντός έδρας αγώνα τους, ενώ θα διακόψουν οριστικά τον αγώνα, σε βάρος της ή σε βάρος των υπαίτιων ομάδων, εφόσον η ίδια κατάσταση εξακολουθήσει και καταστήσει αδύνατη τη συνέχιση του”.

Στο σημείο 3 αναφέρεται: “Μετά την συμπλήρωση την αυτή αγωνιστική περίοδο πέντε (5) προειδοποιήσεων – επιπλήξεων επιβάλλεται σε βάρος της ομάδας η ποινή της διεξαγωγής ενός αγώνα «κεκλεισμένων των θυρών”.

Στο σημείο 4 αναφέρεται: “Στις περιπτώσεις όμως που συντρέχουν λόγοι οριστικής διακοπής του αγώνα επειδή οι θεατές – οπαδοί δεν συμμορφώνονται με την προειδοποίηση και συνεχίζουν τις ομαδικές ύβρεις και συνθήματα, οι διαιτητές είναι υποχρεωμένοι να διακόψουν οριστικά τον αγώνα σε βάρος της ή των υπαίτιων ομάδων”.

Στην παράγραφο “ΣΟΒΑΡΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ Κ.Λ.Π. – ΑΔΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ” αναφέρονται λόγοι οριστικής διακοπής:

“1. Στις περιπτώσεις εκείνες, που λάβουν χώρα σοβαρότατα επεισόδια άκρως δυσφημιστικά για το άθλημα που λόγω της έκτασης και σοβαρότητάς τους καθιστούν αδύνατη, κατά τη κρίση των διαιτητών του αγώνα, την ομαλή και ακίνδυνη διεξαγωγή του, ή όταν συνεπεία των αντιαθλητικών άδικων πράξεων προκλήθηκε τραυματισμός διαιτητών, κριτών, αθλητών κ.λ.π προσώπων, συνεπεία του οποίου καθίσταται καθ ́ οιονδήποτε τρόπο αδύνατη η συνέχισή του, οι διαιτητές υποχρεούνται να διακόψουν οριστικά τον αγώνα, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. 

2. Στις περιπτώσεις αυτές, εκτός από τον μηδενισμό της υπαίτιας ομάδας ή ομάδων, επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης δύο (2) βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα του οικείου Πρωταθλήματος, που αγωνίζεται η υπαίτια ομάδα, έστω και αν η οριστική διακοπή συντελέσθηκε σε αγώνα Κυπέλλου”.

Στο παιχνίδι του Άρη δεν ακούστηκαν, λοιπόν, αντεθνικά συνθήματα για να οδηγήσουν τους διαιτητές σε απόφαση για εκκένωση, που μόνο τότε προβλέπεται από τον κανονισμό.

Στο παιχνίδι του Άρη δεν είδε κανείς σοβαράς μορφής επεισόδια που θα οδηγούσαν τους διαιτητές σε οριστική διακοπή του αγώνα. Ο τραυματισμός του Παναγιώτη Αναστόπουλου στο ξεκίνημα του αγώνα ήταν ένα καθαρά τυχαίο γεγονός, το οποίο άλλωστε δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει το παιχνίδι. Όσο για τη δεύτερη διακοπή, 42’’ πριν το τέλος του ημιχρόνου, όποιος δει το βίντεο του αγώνα θα καταλάβει ότι δεν χτύπησε τίποτα τον διαιτητή.

Από τη στιγμή που δεν υπήρχε λόγος εκκένωσης του γηπέδου βάσει κανονισμών που έχει υπογράψει και ο ΠΑΟΚ και ο Άρης μαζί με τις υπόλοιπες ομάδες, από τη στιγμή που δεν υπήρχε λόγος διακοπής, βάσει των ίδιων κανονισμών ήταν αυτονόητο ότι το ΑΣΕΑΔ θα δικαίωνε τους κίτρινους.

Δυστυχώς, οι δύο ομάδες “ταλαιπωρούνται” από την αμάθεια και την κακή εφαρμογή των κανονισμών των τριών διαιτητών και δη του Αναστόπουλου.

To Top