ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Καστρίτης: “Ο Άρης έλειψε από την Ευρώπη, επιστρέφει αλλά πρέπει να είναι ανταγωνιστικός και να μην διακινδυνεύσει τίποτα”

Για τη συμμετοχή του Άρη στο Eurocup, την αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας τη νέα σεζόν, τις μεταγραφές αλλά και το κλίμα που υπάρχει στους κιτρινόμαυρους μίλησε ο Γιάννης Καστρίτης.

Ο Έλληνας κόουτς είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιντερνετικό ραδιόφωνο της ΕΟΚ.

Για τη συμμετοχή του Άρη στο EuroCup της νέας σεζόν: «Είμαστε ενθουσιασμένοι, είμαστε χαρούμενοι. Προφανώς για να φτάσουμε στην τελική ανακοίνωση χθες ξέραμε ότι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία εδώ και αρκετές βδομάδες, οπότε λίγο πολύ ήμασταν στο συγκεκριμένο mood και προς αυτήν την κατεύθυνση δουλεύαμε εδώ και αρκετό καιρό όλοι».

Για το αν έλειψε στον Άρη μια συμμετοχή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση: «Σίγουρα έλειψε. Όλα αυτά τα χρόνια που η ομάδα δεν έπαιζε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση ήταν ένα απ’ τα αιτήματα, με την καλή έννοια, του κόσμου, ήταν εμφανές ότι αυτό έλειπε. Για να είμαι δίκαιος με τον κόσμο του Άρη, όλοι είχαν επίγνωση της κατάστασης, υπήρξε μεγάλη κατανόηση του πόσο δύσκολο «μονοπάτι» έπρεπε να διαβεί η διοίκηση ούτως ώστε να προχωρήσει στο θέμα της οικονομικής εξυγίανσης της ομάδας. Όχι μόνο είχαν κατανόηση, αλλά η ομάδα πήρε και πολλή στήριξη απ’ τον κόσμο, με αποκορύφωμα αυτό που έγινε πέρυσι με 9-10 sold out στο «Αλεξάνδρειο», κάτι που έδωσε και αγωνιστική και οικονομική ώθηση στην ομάδα. Αυτήν τη στιγμή πάλι με επίγνωση της κατάστασης, επιστρέφει μεν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και, μάλιστα, στο EuroCup, αλλά από την άλλη όλοι ξέρουμε πως θα πρέπει οι κινήσεις να είναι συνετές, προσεκτικές, εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της ομάδας, έτσι ώστε να έχουμε και ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο, αλλά και να μη διακινδυνεύσουμε τίποτα απ’ τη μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σε οικονομικό επίπεδο».

Για το ότι πλέον θα έχουν 2 παιχνίδια τη βδομάδα: «Η αλήθεια είναι ότι μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική διαδικασία και προπονητική προσέγγιση. Είναι αλλιώς να έχεις ένα παιχνίδι τη βδομάδα και πέντε προπονήσεις, οι οποίες είναι και πιο δυνατές. Τώρα στην ουσία το μέγιστο φορτίο καταπόνησης των παικτών θα είναι κατά δύο παιχνίδια και ενδιάμεσα θα μιλάμε περισσότερο για μία προπόνηση μάξιμουμ και περισσότερη διαχείριση. Δεν υπάρχει άγχος σε καμία περίπτωση, μιλάμε για διαφορετική προσέγγιση. Θεωρώ πως για τους παίκτες είναι πολύ πιο θελκτικό και αυτό μάς βοηθάει σε πολύ μεγάλο βαθμό στο «χτίσιμο» του ρόστερ και την προσέγγιση παικτών. Το EuroCup είναι μια πλατφόρμα που σού παρέχει σίγουρα 18 παιχνίδια, το οποίο επίσης όλοι οι αθλητές το ζητούν σε πρώτο πλάνο. Τα πλεονεκτήματα είναι πάρα πολλά. Ο Άρης στο staff του έχει ανθρώπους με τεχνογνωσία που ξέρουν από ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οπότε θεωρώ ότι δε θα ‘χουμε κανένα απολύτως θέμα να προσεγγίσουμε την κατάσταση όπως ακριβώς πρέπει».

Για το αν αλλάζει τη φιλοσοφία και το σχεδιασμό τους η παρουσία τους στο EuroCup: «Καταρχάς, η φιλοσοφία μας θ’ αλλάξει σε ό,τι έχει να κάνει με το βάθος του ρόστερ. Έχουμε 2 ματς τη βδομάδα και θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον 10-11 παίκτες ετοιμοπόλεμους ανά πάσα στιγμή. Σχετικά με την αγωνιστική μας φιλοσοφία συνεχίζουμε στο ίδιο πλάνο, θα πορευτούμε με αθλητές που έχουν κίνητρο και «δίψα» για διάκριση. Ακόμα και για το επίπεδο του EuroCup το μπάτζετ και ο προϋπολογισμός μας θα είναι αν όχι ο χαμηλότερος, εκ των χαμηλότερων, οπότε η «συνταγή» θα πρέπει να είναι η ίδια. Είναι μια διοργάνωση προθάλαμος της Ευρωλίγκας, προσφέρει συγκεκριμένο πακέτο αγώνων και αυτό κάνει το όλο concept πολύ ελκυστικό για αθλητές. Θα επιλέξουμε παιδιά που θέλουν να έρθουν και να διακριθούν. Δε μπορούμε να ξοδέψουμε πολλά χρήματα, οπότε το πιθανότερο είναι ότι δε θα καταφέρουμε να έχουμε παιδιά με εμπειρία απ’ το EuroCup. Θα μπορούμε, όμως, να έχουμε αθλητές υψηλού επιπέδου και με ποιοτικά χαρακτηριστικά που δε θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε διαφορετικά. Με το κίνητρο της συμμετοχής σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση θα επιλέξουν να έρθουν στην ομάδα μας».

Για το αν ο κόσμος μπορεί να προσφέρει και οικονομικά στην ομάδα: «Δεν είμαι ο απολύτως αρμόδιος να το απαντήσω, αλλά η αλήθεια είναι ότι, επειδή συζητάμε αρκετό καιρό με τη διοίκηση για όλα τα θέματα, οι άνθρωποι έχουν κάνει έναν προγραμματισμό. Εννοείται ότι, όπως κάθε σοβαρή εταιρεία οποιουδήποτε επιπέδου, προσπαθείς να εξασφαλίσεις κάποια στάνταρ έσοδα. Δε χωράει αμφιβολία ότι ο κόσμος του Άρη θα είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτήν ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο. Η οικονομική ενίσχυση δεν είναι το πρώτο που ζητάει η ομάδα απ’ τον κόσμο, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε ειλικρινής πως ένα γεμάτο παλέ πέρα απ’ την ώθηση δίνει και σημαντική «ανάσα» και σε οικονομικό επίπεδο. Το θεωρώ, όμως, παντελώς περιττό ν’ αναφερόμαστε σ’ αυτό, γιατί ο κόσμος της ομάδας έχει αποδείξει και σε πολύ δύσκολες στιγμές και περιόδους ότι το γνωρίζει αυτό και έχει στηρίξει οικονομικά το σύλλογο σε δύσκολες στιγμές».

Για το αν νιώθει οικογένειά του τον Άρη: «Αναμφισβήτητα ναι. Έχω πει πάρα πολλές φορές, το είπα και με τη λήξη της περασμένης σεζόν πως όταν ξέρεις ότι κάπου σε αγαπούν, σε στηρίζουν και αυτό το βιώνεις στην καθημερινότητά σου, το σκέφτεσαι μία και δύο φορές περισσότερο να το αποχωριστείς. Και με εμένα, την οικογένειά μου, τους συνεργάτες μου, τους παίκτες αυτό συμβαίνει. Έτσι είναι ο Άρης και ο κόσμος του. Έχω ολοκληρώσει σε προσωπικό επίπεδο 2 σεζόν στην ομάδα και συνολικά 3 χρόνια. Όλα ήταν δύσκολα, κάτι που σημαίνει ότι «δένεσαι» με τους συνεργάτες σου, χρειάζεται συνεργασία για να τα βγάλεις πέρα. Απ’ ό,τι φαίνεται και με τη λήξη της περασμένης χρονιάς τα πήγαμε καλά. Όλοι μαζί καταφέραμε να περάσουμε απ’ τις δυσκολίες και αυτό σημαίνει ότι έχουμε «δεθεί». Όταν σε αυτό μπαίνει και ο κόσμος γίνεται κάτι πάρα πολύ δυνατό και «ζεστό», το οποίο σίγουρα μπορούμε να το αποκαλούμε οικογένεια».

Για το αν όλο αυτό το κλίμα στον Άρη βοηθάει τα παιδιά να μείνουν στην ομάδα: «Οπωσδήποτε ναι. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει Άρης. Αυτό είναι κληρονομιά, είναι «ταυτότητα» της ομάδας και δεν αλλάζει ποτέ. Για οποιονδήποτε επαγγελματία μπαίνει στην οικογένεια του Άρη, αυτό γίνεται ακόμη πιο δυνατό. Όταν δουλέψεις γι’ αυτήν την ομάδα καταλαβαίνεις ότι είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που φανταζόσουν, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για παιδιά που έχουν ξεκινήσει απ’ τις ακαδημίες της ομάδας και έχουν «ποτιστεί» με αυτό το DNA. Όταν έρχεται η στιγμή, δε, να μπεις στο γήπεδο και να νιώσεις όλη αυτήν την ατμόσφαιρα με το κόσμο και μετά να νιώσεις και την «αγκαλιά» του κόσμου στη καθημερινότητά σου, τότε καταλαβαίνεις ότι είναι κάτι πολύ δύσκολο να το αφήσεις».

To Top