“Καταιγίδα” ρατσιστικών μηνυμάτων κατά του Χάμιλτον

Ο Λιούις Χάμιλτον έγινε αποδέκτης ρατσιστικών μηνυμάτων μετά το συμβάν με τον Μαξ Φερστάπεν στο GP του Σίλβερστοουν.

Ο πρωταθλητής της F1 έγινε αποδέκτης ενός οχετού ρατσιστικών μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη σύγκρουση με τον Μαξ Φερστάπεν στο GP Βρετανίας – γεγονός που καταδίκασαν με κοινή τους ανακοίνωση η F1, η FIA και η Mercedes.

Η επαφή των δύο διεκδικητών του φετινού τίτλου στη στροφή Copse του Σίλβερστοουν, στον πρώτο γύρο του Βρετανικού GP, είχε ως αποτέλεσμα ο Φερστάπεν να προσκρούσει σφοδρά στις προστατευτικές μπαριέρες – χωρίς, ωστόσο, να υποστεί τραυματισμό, παρότι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της περιοχής για προληπτικές εξετάσεις.

Ο Χάμιλτον τιμωρήθηκε με ποινή 10 δευτερολέπτων, την οποία εξέτισε στο πιτ-στοπ του, αλλά παρόλα αυτά κατάφερε να κερδίσει τον 10ο φετινό αγώνα της Formula 1 περνώντας τη Ferrari του Σαρλ Λεκλέρ τρεις γύρους πριν από την καρό σημαία.

Μετά το τέλος του αγώνα, με πολύ σκληρές δηλώσεις, οι διοικητές της Red Bull “έριξαν λάδι στη φωτιά”, κατηγορώντας τον Χάμιλτον για ‘βρώμικη οδήγηση’ και ζητώντας τον αποκλεισμό του, ενώ και ο Φερστάπεν έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Άγγλος έδειξε ασέβεια με τον τρόπο που πανηγύρισε απέναντι στον Φερστάπεν, ενόσω ο Ολλανδός βρισκόταν στο νοσοκομείο.

Όλα αυτά εξάπλωσαν ένα κύμα ρατσιστικού οχετού στο διαδίκτυο απέναντι στον Χάμιλτον, που εκφράστηκε με τη μορφή σχολίων ή με emoji εικονίδια μαϊμούδων στις δημοσιεύσεις των επίσημων λογαριασμών της ομάδας της Mercedes στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μετά από αυτά, η F1, η FIA και η Mercedes εξέδωσαν την ακόλουθη, κοινή ανακοίνωση:

“Στη διάρκεια, και μετά το τέλος, του χθεσινού Βρετανικού GP ο Λιούις Χάμιλτον έγινε αποδέκτης πολλαπλών ρατσιστικών επιθέσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπειτα από τη σύγκρουση που συνέβη στη διάρκεια του αγώνα. Η Formula 1, η FIA και η Mercedes-AMG Petronas F1 Team καταδικάζουν αυτή τη συμπεριφορά με τον εντονότερο τρόπο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν θέση στο σπορ μας και όσοι είναι υπεύθυνοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους.

Η Formula 1, η FIA, οι οδηγοί και οι ομάδες εργάζονται για να οικοδομήσουν ένα σπορ που περικλύει τους πάντες και τη διαφορετικότητα, και τέτοιες μη αποδεκτές περιστάσεις διαδικτυακής βίας πρέπει να επισημανθούν και να εξολοθρευτούν”.

Η Red Bull Racing, από την πλευρά της, εξέδωσε μόνη της ξεχωριστή ανακοίνωση, που γράφει: “Παρότι μπορεί να είμαστε αντίπαλοι στην πίστα, είμαστε όλοι ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό. Καταδικάζουμε τη ρατσιστική βία κάθε είδους απέναντι στην ομάδα μας, στους ανταγωνιστές μας και στους θεατές. Ως ομάδα, είμαστε αηδιασμένοι και θλιμμένοι για την ρατσιτσική επίθεση που ο Λιούις δέχθηκε χθες στα social media μετά τη σύγκρουση με τον Μαξ. Δεν υπάρχει ποτέ καμία δικαιολογία για αυτό και σίγουρα δεν υπάρχει θέση για κάτι τέτοιο στο σπορ μας, και οι υπεύθυνοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους”.

Θυμίζουμε ότι, μετά τον τελικό του Euro 2020 πριν από λίγες μέρες, ο Χάμιλτον είχε υπερασπιστεί τους τρεις ποδοσφαιριστές της εθνικής Αγγλίας που δέχθηκαν αντίστοιχες ρατσιστικές επιθέσεις μετά τα χαμένα τους πέναλτι στον τελικό απέναντι στην Ιταλία.

To Top