Κατηγορείται για ανθρωποκτονία ο Πιστόριους (videos)

«Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι κατηγορίες απαγγέλθηκαν κατά του υπόπτου. Κατηγορείται για φόνο», δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας της Πρετόριας Κατλέγκο Μογκάλε χρησιμοποιώντας μία διατύπωση που αποκλείει την εκδοχή του ατυχήματος.

Αρχικά, τα νοτιοαφρικανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για ατύχημα, αναφέροντας ότι το νεαρό μοντέλο Ρίβα Στέενκαμπ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον Οσκαρ Πιστόριους κατά λάθος, επειδή αυτός την εξέλαβε ως διαρρήκτη.

«Η κατηγορούσα αρχή θα αντιταχθεί στην απελευθέρωσή του με εγγύηση … κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει αναφορές για οικογενιακούς καυγάδες στην κατοικία του κατηγορουμένου», δήλωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος. Το περιστατικό σημειώθηκε στο χρονικό διάστημα 04.00 με 05.00 το πρωί τοπική ώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, «η 30χρονη γυναίκα βρέθηκε θανάσιμα τραυματισμένη στο κεφάλι και το χέρι, τις πρώτες πρωινές ώρες σε σπίτι στο συγκρότημα κατοικιών Silverlakes στην περιοχή Μπόσκοπ της Πρετόρια».

«Στον τόπο του εγκλήματος βρήκαμε ένα πιστόλι 9 χιλιοστών, ενώ ο 26χρονος συνελήφθη», δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Katlego Mogale, η οποία δεν κατονόμασε τον κατηγορούμενο, όπως επιτάσσει το δίκαιο της Νότιας Αφρικής.

Η Νότια Αφρική συγκαταλέγεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα στον κόσμο και πολλοί είναι οι πολίτες που έχουν όπλα, προκειμένου να προστατεύονται από τους εισβολείς. Αλλά οι διαδικασίες χορήγησης άδειας αξιολογούνται προσεκτικά από τις νοτιοαφρικανικές αρχές, επεσήμανε δημοσιογράφος της εφημερίδας Beeld, Ερικα Γκίμπσον.

Η είδηση του εγκλήματος προκάλεσε σοκ σε ολόκληρη τη Νότιο Αφρική, καθώς ο Πιστόριους θεωρείται ένα από τα εθνικά σύμβολα της χώρας. Η Νοτιοαφρικανική Συνομοσπονδία Αθλητισμού και Ολυμπιακή Επιτροπή τόνισε ότι έχει ερωτηματικά για το περιστατικό, αλλά δεν ήταν σε θέση να κάνει κάποιο σχόλιο.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας στίβου της Βρετανίας, Εντ Γουόρνερ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πολλά για το θέμα, ωστόσο περιέγραψε τις αναφορές ως «σοκαριστικές και πολύ λυπηρές», προσθέτοντας ότι «ο Πιστόριους είναι μία από τις μεγαλύτερες μορφές των Παραολυμπιακών, αλλά και του αθλητισμού γενικότερα».

Ο πατέρας του Οσκαρ Πιστόριους απηύθυνε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της Ρίβα Στέενκαμπ, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για το γεγονός. «Εάν κάποιος κάνει κάποια δήλωση, αυτός θα πρέπει να είναι ο Οσκαρ. Αυτή τη στιγμή είναι συντετριμμένος», δήλωσε ο Χένκε Πιστόριους στο ραδιοφωνικό δίκτυο SABC.

Αλκοόλ στο αίμα…

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στην υπόθεση του Όσκαρ Πιστόριους. Σύμφωνα με τα όσα συνεχίζονται να μεταδίδονται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά και από τη Νότια Αφρική, βρέθηκε αλκοόλ στο αίμα του Παραολυμπιονίκη, μετά τις εξετάζεις που έκανε και πλέον αναμένονται τα αποτελέσματα από τις ιατροδικαστικές εξετάσεις.

Ο αθλητής έχει κριθεί προφυλακιστέος, αλλά θα κάνει αίτηση για να αποφυλακιστεί, ενώ το σίγουρο είναι πως θα κατηγορηθεί ενώπιον του δικαστηρίου για ανθρωποκτονία. Πάντως, η αστυνομία επρόκειτο να αντιταχθεί στην αίτηση αποφυλάκισης του χρυσού παραολυμπιονίκη για λόγους που θα αποκαλυφθούν στο δικαστήριο το απόγευμα.

….Συνεχείς καυγάδες

Ένα άλλο νέο στοιχείο της υπόθεσης είναι οι συχνοί, όπως φέρονται, καυγάδες του ζευγαριού. «Υπάρχουν μάρτυρες. Μιλάμε για τους γείτονες και πράγματα που συνέβησαν νωρίτερα το βράδυ, τα πράγματα που συνέβησαν στο παρελθόν» «Μπορώ να επιβεβαιώσω έχει υπάρξει προηγουμένως περιστατικά στο σπίτι του κύριου Οσκαρ Πιστόριους» δήλωσε η ταξίαρχος Ντενίζε Μπέικες.

Οι αστυνομικές Αρχές θεωρούν πως οι καυγάδες ήταν συχνοί στο σπίτι του Πιστόριους, αφού από καταθέσεις των γειτόνων έμαθαν πως συνεχώς ακουγόντουσαν φωνές κάτι που συνέβη και το απόγευμα πριν από την τραγωδία.

Αναβάλλεται το δικαστήριο μέχρι αύριο

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Guardian στη Νότια Αφρική, Ντειβιντ Σμιθ, που βρίσκεται στο δικαστήριο της Πρετόρια, αναφέρεται ότι η σημερινή εμφάνιση του Οσκαρ Πιστόριους ενώπιον του δικαστή αναβάλλεται μέχρι την Παρασκευή.

Ο λόγος, πάντα με την ίδια πηγή, είναι ότι οι εγκαταστάσεις του δικαστηρίου δεν ήταν εξοπλισμένες για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Πάντως, ο Πιστόριους είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή να εμφανιστεί στο δικαστήριο όσο το δυνατόν πιο σύντομα στη διάρκεια της ημέρας.

Η λατρεία του στα όπλα

Η τραγική είδηση, που κάνει τον γύρο του κόσμου από το πρωί, με τον Οσκαρ Πιστόριους να πυροβολεί και να σκοτώνει την κοπέλα του, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τη Νότια Αφρική, πέρα από το σοκ που προκαλεί, φέρνει στην επιφάνεια ιστορίες και περιστατικά, που δείχνουν την αγάπη του Παραολυμπιονίκη για τα όπλα.

Ο «αθλητής-λεπίδα», όπως είναι το προσωνύμιο που έχουν δώσει στον Νοτιαφρικάνο πρωταθλητή της παρατεταμένης ταχύτητας, σε συνέντευξή του τον Ιανουάριο του 2012 στους New York Times είχε μιλήσει για ένα περιστατικό. Συγκεκριμένα ακούγοντας ένα βράδυ τον συναγερμό ασφάλειας στο σπίτι του, πήρε το όπλο του και κατέβηκε να δει ποιος ήταν.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου τι όπλο είχε, ο Πιστόριους απάντησε ένα περίστροφο εννέα χιλιοστών, καθώς και δύο κιβώτια πυρομαχικών. Μάλιστα συχνά πυκνά πήγαινε για εξάσκηση σε σκοπευτήριο, όταν δεν μπορούσε να κοιμηθεί.

Ενας δημοσιογράφος της Daily Mail δήλωσε ότι όταν επισκέφθηκε τον Πιστόριους στο σπίτi του την περασμένη χρονιά, είδε ένα πιστόλι στο κρεβάτι του και ένα αυτόματο όπλο να κρέμεται στο παράθυρο!

«Θα σου σπάσω τα πόδια!»

Σε ένα πιο πρόσφατο δημοσίευμα o Όσκαρ Πιστόριους φέρεται τον προηγούμενο Νοέμβριο να απείλησε έναν άνδρα ότι θα του σπάσει τα πόδια. Σύμφωνα με τη Star ο Πιστόριους είχε καυγά με το συγκερκιμένο άνδρα επειδή αυτός είχε αρχίσει να βγαίνει με τη φίλη του. Το περιστατικό έγινε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και υπήρξε κατηγορία δυσφήμησης εναντίον του.

Πηγή: sentragoal.gr

To Top