ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κατολίσθηση στο Αμύνταιο: Η επόμενη μέρα για τους κατοίκους

Σε ξενοδοχεία πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι των Αναργύρων Αμυνταίου – Αλλεπάλληλες συσκέψεις για το μέλλον του Ορυχείου και τη μετεγκατάσταση του οικισμού.

Ήδη 30 σπίτια του οικισμού Ανάργυροι Αμυνταίου έχουν κριθεί εντελώς ακατάλληλα, μετά την μεγάλη κατολίσθηση που έγινε την Κυριακή στο ορυχείο της ΔΕΗ. Οι 180 μόνιμοι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί και διαμένουν σε ξενοδοχεία στο Αμύνταιο και στην Πτολεμαΐδα, με έξοδα της επιχείρησης και, έως την Τετάρτη, θα κριθεί (μετά και την εξέταση των υπολοίπων 200 σπιτιών του χωριού) αν θα καταστεί δυνατόν κάποιοι από τους κατοίκους να ξαναμπούν στα σπίτια τους, μέχρι και την τελική μετεγκατάσταση που αναμένεται να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

AdTech AdΧθες, μετά τη σύσκεψη που έγινε στην περιοχή με την παρουσία του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, αποφασίστηκε να προχωρήσει άμεσα η απαλλοτρίωση η οποία, αν και είχε ψηφιστεί το 2011 από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, με νόμο που είχε φέρει στη Βουλή η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, δεν προχώρησε ποτέ, για να χρειαστεί το γεγονός της Κυριακής που διαμόρφωσε μια κατάσταση μη αναστρέψιμη.

Στους κατοίκους των Αναργύρων Αμυνταίου είχαν δοθεί στο παρελθόν δύο επιλογές για τη μετεγκατάστασή τους. Η πρώτη ήταν οικισμός των εργατικών κατοικιών Αμυνταίου και η δεύτερη η τοποθεσία Κουρί του δήμου Εορδαίας, κοντά στην Πτολεμαΐδα. Από την ψηφοφορία, που έγινε πριν από περίπου έναν χρόνο, το 80% των κατοίκων επέλεξαν το Κουρί. Εκεί αναμένεται να χτιστεί ο νέος οικισμός με δαπάνη που θα επιβαρύνει κατά 50% τη ΔΕΗ και κατά 50% το Κράτος.

Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις που είναι σε εξέλιξη και στη ΔΕΗ και για το μέλλον του ορυχείου το οποίο έχει υποστεί μεγάλης έκτασης καταστροφή από την κατολίσθηση η οποία προκάλεσε σοβαρές βλάβες στους 4 από τους 6 μεγάλους εκσκαφείς. Το βέβαιο είναι ότι το ορυχείο δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει άμεσα, ενώ όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι και στο απώτερο μέλλον. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, “η κατολίσθηση και οι μάζες οι οποίες μετατοπίστηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερης έκτασης (της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων) χωρίς να έχει δοθεί καμία ένδειξη” από τα τεχνικά όργανα με τα οποία η επιχείρηση παρακολουθούσε την εξέλιξη του φαινομένου. Η ΔΕΗ είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία των εργαζομένων και του εξοπλισμού, έχοντας διακόψει τη λειτουργία του ορυχείου από τις 3 Ιουνίου.

Πηγή: news247.gr

To Top