“Καυτές” αλήθειες για την απεργία των δημοσιογράφων και το αγγελιόσημο

Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, διαβάστε μερικές αλήθειες σε ότι αφορά την απεργία των δημοσιογράφων και το αγγελιόσημο.

Πρόκειται για κάποιες “καυτές αλήθειες” που δίνουν πολλές απαντήσεις.

Συγκεκριμένα:

1. Τις εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ τις πληρώνουμε οι εργαζόμενοι και όχι οι εργοδότες ή το κράτος. Το αγγελιόσημο αντιστοιχεί στην εργοδοτική εισφορά που δεν πληρώνουν οι μεγαλοεκδότες και οι μεγαλοκαναλάρχες.

2. Και έρχεται το κράτος, αυταρχικά και λέει ότι αυτή η μερίδα πολιτών δεν δικαιούται να έχει έναν υγιή οργανισμό περίθαλψης, επειδή όλοι οι Έλληνες πρέπει να υπάγονται σε έναν οργανισμό. Μάλλον ώστε π.χ. όταν αυτός ο οργανισμός χρωστάει στους φαρμακοποιούς, λόγω της ανεργίας και της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες, να μη μπορεί κανένας Έλληνας να αγοράσει φάρμακο… Ισότητα!

3. Με άλλα λόγια οι Έλληνες στο σύνολό του δεν είναι ίσοι. Με Νόμο Περί Ευθύνης Υπουργών που βολεύει τους πολιτικούς, με τη Βουλευτική Ασυλία, με την Τυφλή Δικαιοσύνη που δεν απονέμεται ή απονέμεται με χρονοκαθυστέρηση ετών, με τη φοροδιαφυγή των λαμογιών και σίγουρα όχι των μισθωτών, με τη διαφθορά σε όλους τους τομείς και με χίλια άλλα…

4. Και κυρίως δεν είναι ίσοι σε σχέση με τους Ευρωπαίους πολίτες, που έχουν τη δυνατότητα μέσω του δικαιοδοτικού τους συστήματος να καταδικάσουν πολιτικούς, όταν αυτοί έχουν καταστρέψει μία χώρα.

5. Και όλα αυτά επειδή υποτίθεται το ζητά η Τρόικα. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι ζητά η Τρόικα να παρέμβει το κράτος σε ταμεία, τα οποία δεν κοστίζουν στο κράτος. Μήπως παίζονται παιχνίδια υπέρ εκδοτών και διαφημιστών, αυτών που εν πολλοίς κατευθύνουν την κοινή γνώμη; Διότι αυτοί θα είναι ωφελημένοι με την κατάργηση του Αγγελιόσημου και την ένταξη του ΕΔΟΕΑΠ στον ΕΟΠΥΥ, καθώς θα μειωθεί το κόστος της διαφήμισης εις βάρος των εργαζομένων και όχι εις βάρος των ιδίων. Μήπως η κυβέρνηση προσβλέπει απλώς στην εκμετάλλευση των αποθεματικών του ΕΔΟΕΑΠ για τη μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ;

6. Πιο αναλυτικά:
· Ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.
· Είναι αυτοδιοικούμενος και αυτοδιαχειριζόμενος Οργανισμός, ο οποίος έχει προέλθει από τη συνένωση και συγχώνευση ταμείων, κλάδων και λογαριασμών των ενώσεων συντακτών και προσωπικού των ημερησίων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
· Τα μέλη της διοίκησής του δεν διορίζονται από κρατική Αρχή αλλά εκλέγονται, με βάση την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας από σωματεία που έχουν επίσης τη μορφή νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.
· Στους πόρους του δεν προβλέπεται εργοδοτική εισφορά παρά μόνο εισφορά εργαζομένων. Η εργοδοτική εισφορά αντικαθίσταται με το έσοδο του αγγελιοσήμου.
· Το αγγελιόσημο δεν συνιστά ούτε εύνοια ούτε προνόμιο προς τους εργαζομένους στον Τύπο, αλλά είναι η εργοδοτική εισφορά και η κρατική επιχορήγηση που ΔΕΝ λαμβάνει από το Κράτος, από το οποίο ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ.
· Το αγγελιόσημο δεν συνιστά ούτε φόρο ούτε τέλος. Επιβάλλεται επί των διαφημίσεων στον τύπο και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, τα οποία χρησιμοποιούν οι διαφημιζόμενοι ως μέσο για την προβολή τους, κάνοντας χρήση της εργασίας των εργαζομένων στον τύπο προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός της διαφήμισης.

To Top