ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Κετσελίδης: “Ο Φλιώνης μπορεί να σηκώσει το βάρος του Άρη, τυχερός που έχει κόουτς τον Καμπερίδη”

Ο πρώην βοηθός προπονητής του Παναγιώτη Γιαννάκη τη σεζόν 2017-18, Γιώργος Κετσελίδης, μίλησε με αφορμή την κλήση του Δημήτρη Φλιώνη στην Εθνική Ελλάδος.

Αναλυτικά τα όσα είπε στο Yellow Radio 101,7:

Θα χαρακτηρίζατε ασφυκτική την κατάσταση που επικρατεί στο μπάσκετ;

Ναι η κατάσταση είναι ασφυκτική. Οι προπονητές δεν μπορούν να δουλέψουν. Όσοι δουλεύουν, δεν μπορούν να προγραμματίσουν τη δουλειά τους. Όσοι δεν δουλεύουν, δεν γνωρίζουν τί θα γίνει και είναι λογικό να επικρατεί εκνευρισμός και άγχος από την μεριά τους.

Βλέπεις ότι και στο εξωτερικό δεν προσλαμβάνονται προπονητές άλλων χωρών. Επικρατεί αβεβαιότητα λόγω της κατάστασης που βιώνουμε, χώρες κλείνουν σύνορα και είναι δύσκολο να φέρεις έναν ξένο προπονητή. Προτιμάνε να πάνε στη λύση ενός ντόπιου προπονητή, παρά σε ένα ξένο διότι ακόμη και τα έξοδα είναι μεγάλα.

Είναι ένα θέμα υπαρκτό. Ο κορωνοϊός δεν επιτρέπει και τους Έλληνες προπονητές να συνεχίσουν την καριέρα τους στο εξωτερικό. Όσοι βρίσκονται έξω είναι τυχεροί. Όσοι είναι στην Ελλάδα και θέλουν να βγουν στο εξωτερικό, είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση.

Ο Δημήτρης Φλιώνης, ένας παίκτης με τον οποίο συνεργαστήκατε στο παρελθόν, κλήθηκε στην Εθνική Ελλάδος. Θεωρείτε πως πρέπει να γίνει η στροφή στα νέα παιδιά;

Το θέμα του Δημήτρη με ενοχλεί πάρα πολύ. Την χρονιά που ήμουν στον Άρη, υπήρξαν κραυγές εναντίον μου από κάποιους μάνατζερ, λέγοντας γιατί βάζεις τον Φλιώνη και όχι 2-3 άλλα ονόματα παικτών. Τελικά βλέπεις ότι δικαιώθηκα για αυτό το παιδί. Διότι τον πίστευα και του έδινα χρόνο συμμετοχής.

Μου κάνανε μεγάλο πόλεμο οι μάνατζερ και συνεχίζουν να μου κάνουν. Διότι πίστεψα στον Φλιώνη και όχι στον δικό τους παίκτη. Στην Ελλάδα οι μάνατζερ «μπλέκονται στα πόδια» των προπονητών και προσπαθούν να επιβάλουν την γνώμη τους. Πράγματα τα οποία είναι νοσηρά. Θα πρέπει να αφήσουν τον προπονητή να κάνει τη δουλειά του και αυτοί να κάνουν τη δουλειά τους, όταν πρέπει, το καλοκαίρι και όχι μέσα στη σεζόν.

Τί θα λέγατε στο Φλιώνη αν τον είχατε μπροστά σας;

Να συνεχίσει αυτό που κάνει και έκανε τόσα χρόνια. Να βάλει κάτω το κεφάλι και να δουλέψει. Να ανοίξει τα αυτιά του να παίρνει γνώσεις και να κρατάει όσα κάνουν καλό στον ίδιο. Θέλω να δώσω ένα μεγάλο μπράβο στους γονείς του, οι οποίοι τον στηρίζουν σε όλη την πορεία του. Δεν θα μιλήσω για δικαίωση του Δημήτρη, γιατί έχει κι άλλα να δώσει. Τώρα ανέβηκε το τρίτο σκαλοπάτι. Το πρώτο ήταν οι εθνικές εφήβων και το δεύτερο ήταν η καθιέρωση στον Άρη.

Μπορεί ο Δημήτρης να σηκώσει το βάρος του «Αυτοκράτορα»;

Ναι μπορεί 100%. Ο Δημήτρης μπορεί να σηκώσει το βάρος του ονόματος του Άρη. Αν συνεχίσει σε αυτόν τον ρυθμό, σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμος να πάρει μεταγραφή σε ομάδα του εξωτερικού. Είναι τυχερός που έχει προπονητή τον Σάββα Καμπερίδη. Ο Σάββας τον πιστεύει πολύ τον Δημήτρη, όπως και ο Γιαννάκης στο παρελθόν. Αν υπήρχε κάποιος άλλος προπονητής, μπορεί ο Φλιώνης να μην έπαιρνε αυτές τις ευκαιρίες που παίρνει από τον Καμπερίδη.

Ο Καμπερίδης είναι από τη νέα γενιά προπονητών. Από τη μεριά του μπορεί να σηκώσει το βάρος του μπασκετικού Άρη;

Αν τον αφήσουν ναι. Αν έχανε το παιχνίδι από τον Ηρακλή, θα «κινδύνευε». Η αμφισβήτηση που δέχθηκε το πρόσωπό του, τόσο ώστε να φτάσει ένα πόδι πριν την έξοδο, είναι εκτός μπασκετικής λογικής. Είναι ένας προπονητής που πρέπει να τον αφήσουν να δουλέψει. Να περάσει τη φιλοσοφία του. Επίσης είναι Αρειανός και γνωρίζει τι σημαίνει αυτή η ομάδα.

Αγώνες αναβάλλονται, τεστ κορωνοϊού, πρωτόγνωρες καταστάσεις. Και η σκληρή πραγματικότητα είναι τα άδεια γήπεδα…

Ο κόσμος είναι ο «6ος παίκτης» σε κάθε ομάδα. Μπορεί να δώσει απίστευτη δύναμη και ρυθμό. Μπορεί να οδηγήσει στην νίκη ή ακόμη και στην ήττα. Η μη παρουσία των φιλάθλων στα γήπεδα είναι καθοριστική. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα σύλλογο όπως ο Άρης, ο οποίος έχει τρομερό κόσμο.

Έχετε γυρίσει όλο τον κόσμο, υπάρχει η αναγνωρισιμότητα του brand name του Άρη;

Το brand name του Άρη υπάρχει παντού. Όπως και τα βίντεο που δείχνουν τον κόσμο του Άρη στο γεμάτο Παλέ να πετάνε τα χαρτάκια! Αυτά είναι σήματα κατατεθέντα για τον Άρη και για το ελληνικό μπάσκετ στην Ευρώπη.

Με δεδομένο την εικόνα που παρουσίασε ο Άρης στο παιχνίδι κόντρα στον Ηρακλή, μπορεί να περάσει την κρίση και τις τελευταίες θέσεις των τελευταίων δύο ετών;

Καταρχάς, όσον αφορά το παιχνίδι με τον Ηρακλή, ο Άρης έδειξε ότι την ήθελε περισσότερο αυτήν την νίκη. Οι παίκτες μπήκαν σε ένα άδειο γήπεδο και «βάλανε το σώμα τους» μπροστά για να υπερασπιστούν την νίκη.

Ο Ηρακλής ίσως αποπροσανατολίστηκε από τις εύκολες νίκες του καλοκαιριού. Όπως είπε ο Ζιάγκος δεν ήταν έτοιμοι οι παίκτες του Ηρακλή, «να βάλουνε το σώμα τους» για να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω.

Το παιχνίδι κρίθηκε από την τόλμη του Σάββα Καμπερίδη, ο οποίος έδειχνε να μην επηρεάζεται καθόλου από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Επίσης, η συμμετοχή του Σλαφτσάκη ήταν καθοριστική. Η τάπα του, οι άμυνές του και το τρίποντο στο τέλος ήταν καθοριστικά. Ο Φλιώνης ήταν πάρα πολύ καλός και ηγέτης. Από την άλλη πλευρά, μείον του Άρη ήταν ο Ντραγκίσεβιτς.

Μπορεί ο Άρης να έχει μια αξιοπρεπή πορεία στο φετινό πρωτάθλημα;

Ο Άρης είναι μία ομάδα που δεν μπορεί ποτέ να κινδυνέψει. Ασφαλώς και θα έχει μια αξιοπρεπή πορεία. Δικαιούται να μιλάει για κατάκτηση ψηλότερης θέσης. Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει περίπτωση να κινδυνέψει ο φετινός Άρης, αν συνεχίσει να στηρίζεται στους Έλληνες παίκτες, όπως στον Κουζέλογλου ο οποίος ήταν καταπληκτικός. Ο Άρης με Καμπερίδη και με όλα τα παιδιά μπορεί να τερματίσει στην 8αδα.

To Top