Κεφαλονιά: Με διαδικασίες εξπρές τα χρήματα στους πληγέντες

Οι πληγέντες δεν θα χρειάζεται να υποβάλουν φακέλους – Θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και οικοσκευών – Σε δύο μήνες θα ολοκληρωθούν τα έργα στο λιμάνι του Ληξουρίου.

Μέτρα για την αντιμετώπιση των ζημιών στην Κεφαλονιά και την ενίσχυση των πληγέντων ανακοίνωσε ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, την ώρα μάλιστα που βρισκόταν σε εξέλιξη η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε

– επιδότηση ενοικίου έως 500 ευρώ μηνιαίως ανάλογα με τις οικογενειακές ανάγκες των πληγέντων

– οικονομική ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ για την κατεστραμένη οικοσκευή

– επιδότηση ανακατασκευών και επισκευών των σπιτιών με το 80% του κόστους, επιδοτούμενο και το υπόλοιπο 20% με άτοκο δάνειο.

– Τα ίδια ισχύουν και για επιχειρήσεις

– ειδική μέριμνα θα ληφθεί για δάνεια εργατικής κατοικίας.

– Θα εξαιρεθεί η Κεφαλονιά από το φόρο ακινήτων του 2014.

– Συνεχίζεται η καταβολή του εφάπαξ επιδόματος 600 ευρώ στους σεισμόπληκτους μέχρι συνολικού ποσού 500.000 ευρώ.

– Το λιμάνι Ληξουρίου σε δύο μήνες θα είναι πλήρως λειτουργικό, το αναλαμβάνει το υπουργείο Υποδομών

– Αύριο μεταβαίνει στο νησί κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ

– Σύντομα θα αποκατασταθούν και οι υπόλοιπες υποδομές

Μέτρα όμως πήρε η κυβέρνηση και για το συντονισμό και την εποπτεία των συναρμόδιων φορέων. Για την αποτελεσματική εποπτεία δημιουργούνται κάθετες δομές σε κάθε υπουργείο με επικεφαλής τον αντίστοιχο Γενικό Γραμματέα.

Τον συνολικό συντομισμό στο επίπεδο αυτό θα έχει εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Ο κ. Σιμόπουλος θα παραμείνει στην Κεφαλονιά για όσο χρειαστεί. Τον γενικό συντονισμό σε επίπεδο υπουργείων θα έχει ο υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Η Κεφαλονιά αντέχει και σύντομα θα είναι καλύτερη, οι Κεφαλονίτες έδειξαν μεγάλες αντοχές” ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου και πρόσθεσε ότι “βασική εντολή του πρωθυπουργού είναι να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία, ώστε να υπάρξει άμεση αποκατάσταση. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση κινητοποίησε μεγάλες δυνάμεις».

Πηγή: www.protothema.gr

To Top