Κινδυνεύουν πολλοί, αλλά όχι το ίδιο

Πέντε ομάδες κινδυνεύουν στο φινάλε του πρωταθλήματος, αλλά δεν κινδυνεύουν όλες το ίδιο. Όχι μόνο γιατί δεν έχουν όλες τους ίδιους βαθμούς, αλλά κυρίως γιατί δεν έχουν όλες τους ίδιους αντιπάλους. 

Το sport24.gr με τον Αντ. Καρπετόπουλο έκανε μια ανάλυση στο θέμα:

Πανιώνιος

Τα υπέρ του: Πρώτον και κυριότερο έχει 38 βαθμούς, θέλει μόνο ένα για να σωθεί και παίζει στην έδρα του – και παραγγελία να είχε κάνει το πρόγραμμα καλύτερα δεν γίνονταν. Ο Νίκος Αναστόπουλος είναι τέρας ψυχραιμίας, έχει ζήσει την ίδια διαδικασία με τουλάχιστον τρεις ακόμα ομάδες (Παναχαϊκή, ΠΑΣ και ΟΦΗ) και ξέρει τι διαχείριση της τελευταίας εβδομάδας. Για να μπλέξει ο Πανιώνιος πρέπει να χάσει και δεν χάνει στην έδρα του από την 23αγωνιστική και το ματς με τον Εργοτέλη, όταν και είχε αυτοκτονήσει χάνοντας από μια ομάδα που έπαιζε με 9 παίκτες!

Την τέχνη της ισοπαλίας την ξέρουν καλά στη Νέα Σμύρνη: έχουν δυο πρόσφατα Χ (με Παναιτωλικό και Καλλονή) όπου μάλιστα και τις δυο φορές προηγήθηκαν. Εχουν επίσης λιγότερο άγχος από όλους, αφού πρόβλημα μπορεί να υπάρξει μόνο σε ισοβαθμία με την Ξάνθη, ενώ υπάρχουν ουκ ολίγα σενάρια που δίνουν σωτηρία και με ήττα αρκεί να μην κερδίσουν δυο από τους Απόλλωνα, Ξάνθη και Βέροια που έχουν πίσω τους.

Προβλήματα: Η ομάδα μοιάζει κουρασμένη και θα έχει και απουσίες καθώς λόγω καρτών θα λείψουν ο Κούρντι, ο Αυλωνίτης και ο μόνιμος σκόρερ Αραβίδης. Ο Αναστόπουλος στηρίχτηκε σχεδόν αποκλειστικά σε 14-15 παίκτες: άλλοι, με εμπειρία Σουπερλίγκας, δεν υπάρχουν. Και η έδρα δεν είναι ακριβώς καυτή: έχω καιρό να δω πολύ κόσμο στο γήπεδο.

Πλατανιάς

Τα υπέρ του: Μπορεί και να κινδυνεύει και λιγότερο από τον Πανιώνιο, που λέει ο λόγος! Με νίκη σώζεται και με ισοπαλία μπορεί μόνο να βρεθεί στα μπαράζ, αν δεν κερδίσει η Ξάνθη, κερδίσει ο Απόλλωνας και ισοβαθμίσει με τη Βέροια: με ισοπαλία και νίκη της Ξάνθης είναι σωμένος σε κάθε περίπτωση! Είναι επίσης σε καλή κατάσταση. Η απομάκρυνση του Μπέλιτς μάλλον τρόμαξε τους ξένους, που κατάλαβαν πως ο κόουτς δεν αστειεύεται. Ο Αναστασιάδης επανέλαβε περίπου το περσινό φινάλε και κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα ένα βήμα από τη σωτηρία ποντάροντας στην επίθεση: η άμυνα δεν έστρωνε με τίποτα! Καλό είναι πάντως ότι κατεβαίνει στη Νέα Σμύρνη και με δυο παιδιά της πλατείας: η παρουσία του Γουνδουλάκη και του Μενδρινού μπορεί να βοηθήσει για να γίνει ένα κυριλέ φιλικό!

Προβλήματα: Μόνο πρόβλημα του Πλατανιά ότι είναι συνήθως κακός εκτός έδρας. Αν ο αντίπαλος προηγηθεί σπανίως ανατρέπει το σκορ. Και στη Νέα Σμύρνη είχε κάνει πέρυσι το χειρότερο παιγνίδι του χάνοντας με 4-0, αλλά δεν το θυμάται κανείς πιστεύω…

Απόλλωνας

Στα υπέρ του: Από τις ομάδες της ουράς είναι αυτή που στο  β γύρο έκανε τους πιο πολλούς βαθμούς – αν δεν είχε κάνει ένα τραγικό πρώτο γύρο μαζεύοντας μόλις 11 βαθμούς σήμερα θα είχε σωθεί! Στο τέλος έχει κάνει κάμποσα «θαύματα»: όχι μόνο μοίρασε τριάρες, αλλά με τον Εργοτέλη κατάφερε να κρατήσει και το μηδέν, πράγμα που είχε να του συμβεί από το ματς με την Ξάνθη στη Ριζούπολη, δηλαδή πάνω από δυο μήνες πριν! Ο Σάντσες ξέρει από πορείες σωτηρίας, η ομάδα είναι στα κόκκινα καιρό τώρα, και ότι μπορεί να σωθεί ακόμα κι αν χάσει βοηθά στο να μην υπάρχει ατελείωτο άγχος. Στα υπέρ του και ότι ο Ολυμπιακός στις φιέστες στο Καραϊσκάκη σπανίως παίζει καλά

Προβλήματα: Η άμυνα έχει ζητήματα: ακόμα και με τον Εργοτέλη το μηδέν προέκυψε γιατί ο Διαμαντάκος έχασε ένα γκολ που δεν χάνεται. Κάποιοι χαφ και επιθετικοί είναι εμφανώς κουρασμένοι (Κόρμπος, Λουσέρο, Μίγκας, Φαρινόλα), κάποιοι ξένοι μοιάζουν λίγο στην κοσμάρα τους κι αν αρχίσει να κλαίει και φέτος ο Παπαζαχαρίας δύσκολα στο Καραϊσκάκη θα τον συμπονέσουν, όπως πέρυσι στο Περιστέρι. Πρόβλημα και ότι ο ΠΑΟ θα πάει στην Ξάνθη μάλλον με κάμποσους αναπληρωματικούς. Πιθανή αδιαφορία του ΠΑΟ στο ματς της Ξάνθης μπορεί να κοστίσει στον Απόλλωνα μια κατηγορία.

Ξάνθη

Στα υπέρ: Κοιτάζοντας την κατάσταση το μόνο θετικό που βλέπω είναι ότι ο ΠΑΟ έχει το ματς με τον ΟΦΗ για το κύπελλο την Τετάρτη και υπάρχει πιθανότητα να μην «σκοτωθεί» για τη νίκη: όλα τα άλλα τα βλέπω δύσκολα. Είναι βέβαια έμπειρη ομάδα η Ξάνθη και είναι δεδομένο ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, αφού όλοι (παράγοντες, προπονητές, παίκτες) έχουν βρεθεί σε δυσκολίες ανάλογες: τέσσερα χρόνια πριν η ομάδα είχε σωθεί κερδίζοντας τελευταία αγωνιστική τον Ηρακλή. Μπορεί να διαχειριστεί την κρίση καλύτερα από ομάδες όπως ο Απόλλωνας, ο Πλατανιάς και η Βέροια.

Προβλήματα: Η άμυνα μπάζει από παντού, και έμπειροι παίκτες όπως ο Χοσέμι π.χ τελειώνουν το πρωτάθλημα σε αχαρακτήριστη κατάσταση! Η ομάδα βγήκε χαμένη από τη φυγή του Μάουρερ, οι επιθετικοί που τόσο άρεσαν στον πρώτο γύρο (Σολάρι, Κάλβο, Σολτάνι) είναι αλλού κι αλλού: στην τελευταία της νίκη κόντρα στον Πανιώνιο την έσωσε ο νεαρός Τριάδης. Περιττό να επισημάνω ότι η Ξάνθη έχει κάνει το χειρότερο δεύτερο γύρο από όλες τις ομάδες που εμπλέκονται στη μάχη του υποβιβασμού!

Βέροια

Στα υπέρ: Εχουν κάνει όλα τα δύσκολα και τώρα τους έχει μείνει το πιο εύκολο: να κερδίσουν ένα και μόνο ματς! Ο Αστέρας είναι δυνατός αντίπαλος, αλλά ντεφορμέ. Για τη Βέροια το να φτάσει έστω στο μπαράζ παραμονής με τον τρίτο της Φουτμπολ λιγκ είναι επιτυχία αφού δυο μήνες πριν ήταν καταδικασμένη. Αλλαξαν την μοίρα της ο τερματοφύλακας Καντιμοίρης, που έκανε ένα καταπληκτικό δεύτερο γύρο δίνοντας της βαθμούς με τον ΠΑΣ, τον ΟΦΗ, τον Απόλλωνα και τον Παναιτωλικό και φυσικά ο τρομερός Μπεν, που, αν σκοράρει κόντρα στον Αστέρα, θα γίνει ο πρώτος φορ επαρχιακής ομάδας που θα βγει πρώτος σκόρερ στη Σουπερλίγκα από τον καιρό που το πέτυχε ο Ιμρε Μπόντα με τη φανέλα του Ολυμπιακού Βόλου!

Προβλήματα: Στα δυο τελευταία ματς φάνηκε πολύ κουρασμένη και τελείωσε τα ματς με τον Παναιτωλικό και τον Πανιώνιο με μαζική άμυνα: κράτησε και το Χ στο Αγρίνιο και τη νίκη με τον Πανιώνιο με κάμποση τύχη. Ο Αστέρας κοιτάζει τα play off και δεν είναι εντελώς αδιάφορος: θυμίζω – κι αυτό είναι κακό μαντάτο για τη Βέροια – ότι πέρυσι κέρδισε την τελευταία αγωνιστική ένα ανάλογο ματς με τον ΟΦΗ, που γλύτωσε τις περιπέτειες γιατί τελικά η ΑΕΚ έχασε στο 91΄από τον Ατρόμητο.

Ποια είναι η πρόβλεψή μου; Πανιώνιος και Πλατανιάς θα φέρουν το Χ της σωτηρίας ειδικά αν ακούσουν καλά νέα από Καραϊσκάκη και Ξάνθη: έχουν γύρω στο 80% πιθανότητες να σωθούν παρεούλα. Ο Απόλλωνας έχει 50% πιθανότητες να πάει σε μπαράζ, 45% να υποβιβαστεί και 5% να σωθεί. Η Ξάνθη έχει 50% πιθανότητες να πάει σε μπαράζ, 40% να υποβιβαστεί και 10% να σωθεί. Η Βέροια 40% να σωθεί, 25% να πάει σε μπαράζ και 15% να υποβιβαστεί. Αλλά δε βάζω ούτε το χέρι στη φωτιά για κανένα, ούτε το χέρι στην τσέπη…

To Top