ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Κονιτσιώτη (δικηγόρος εκκαθάρισης της ΑΕΚ): «Μπορεί να ιδρυθεί νέα ΠΑΕ, χωρίς να τελειώσει η εκκαθάριση»

Η Πένυ Κονιτσιώτη, νομικός που συμμετείχε στη διαδικασία εκκαθάρισης της ΑΕΚ αναφέρθηκε στην υπόθεση της ΠΑΕ Άρης δίνοντας με τη σειρά της, άλλη διάσταση στην υπόθεση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της Πένυς Κονιτσιώτη:

Για το μπέρδεμα με τις νομοθεσίες: «Εφαρμόζονται διατάξεις σχετικά με την εκκαθάριση των ΠΑΕ από διάφορες νομοθεσίες. Η μία νομοθεσία είναι σχετική με το νόμο περί ανωνύμων εταιρειών, το Άρθρο 47, που αναφέρεται στη λύση και εκκαθάριση. Ταυτόχρονα ειδικά για τις ΠΑΕ έχουμε τον ειδικό Αθλητικό Νόμο, όπου υπάρχει Άρθρο που αφορά στην εκκαθάριση λόγω υποβιβασμού των ΠΑΕ. Προσφάτως έχει προστεθεί στον ΚΑΠ του επαγγελματικού ποδοσφαίρου σχετικό παράρτημα για τις ΠΑΕ που μπαίνουν σε διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης».

Για τα όσα αναφέρει ο Αθλητικός Νόμος: «Με ψυχραιμία, με νομική σκέψη και πάνω απ’ όλα με ένα αίσθημα δικαίου, λαμβάνοντας τα κοινωνικά δεδομένα και την πραγματικότητα, μπορούμε να βγάλουμε μία άκρη. Ενώ ο Αθλητικός Νόμος λέει ότι η εκκαθάριση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 3 μηνών, αυτό αποτελεί ουτοπία, γιατί στην πράξη δεν γίνεται ποτέ. Από την άλλη ο ΚΑΠ λέει ότι μπορεί να διαρκέσει από 6 μήνες έως 1 χρόνο. Επισημαίνω τις διαφορές και πρέπει να πω κάτι. Ίσως η συνάδερφος, η κ. Μαρούπα, αναφέρθηκε στο θέμα της αναβίωσης, το οποίο είναι ορθό.

Βάζει ο Αθλητικός Νόμος ότι σε 30 μήνες θα πρέπει να γίνει εκκαθάριση, αλλιώς -εφόσον ανέβει κατηγορία- αναβιώνει η ΠΑΕ. Αυτό ίσχυε ανέκαθεν. Από την άλλη λέει ότι δεν πρέπει να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση πέραν τον 3 μηνών.

Παρόλο που ο ΚΑΠ αναφέρει αυτό το όριο των 6 μηνών με 1 χρόνο για το πέρας της εκκαθάρισης, λέει ότι αν μετά την τριετία δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, το ερασιτεχνικό σωματείο μπορεί να ιδρύσει νέα ΠΑΕ».

Για το τι πρέπει να γίνει: «Πρέπει να σκεφτούμε λογικά και ψύχραιμα εμείς οι νομικοί. Έχουμε από τη μία ένα ευχολόγιο για το πως και πότε πρέπει να τελειώνει η εκκαθάριση για μια ΠΑΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρέπει να συμμετάσχει αγωνιστικά σε ανώτερη κατηγορία. Οι εκκαθαρίσεις μπορούν να διαρκούν εις το διηνεκές, μπορεί να μην ολοκληρωθούν ποτέ.

Δυστυχώς αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα. Θα πρέπει να πει η ΕΕΑ, οι δικαστές και ο καθένας από την πλευρά του, ότι δεν μπορούμε να εμποδίζουμε ένα σωματείο να επανιδρύσει μία ΠΑΕ.

Ας βάλουμε κάποιες προϋποθέσεις και κάποιες υποχρεώσεις. Η άποψή μου είναι ότι μπορεί να ιδρυθεί νέα ΠΑΕ χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση. Θα πρέπει να επιτρέψει η ΕΠΟ και η ΕΕΑ να απεγκλωβιστεί το ένα γεγονός από το άλλο. Αν θέλουμε να βάλουμε κάποιες προϋποθέσεις, ας τις βάλουμε, για να προστατέψουμε κάποια πράγματα».

To Top