Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Σε εφ άπαξ μείωση 3,9 ποσοστιαίων μονάδων απο τις ασφαλιστκές εισφορές που πληρώνουν εργοδότες, ενδεχομένως όμως και απο αυτές που καταβάλουν οι εργαζόμενοι, φαίνεται να καταλήγουν κυβέρνηση και τρόικα, όπως προκύπτει απο τα αποτελέσματα της 4ωρης συνάντησης που ολοκληρώθηκε στο υποιυργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση, αμέσως μετά τη συνάντηση, οι συζητήσεις με την τρόικα έγιναν σε πολύ καλό κλίμα, με εμφανή τα σημεία σύγκλισης. Ωστόσο, το θέμα θα οριστικοποιηθεί μόλις αποσαφηνιστεί πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 700 εκ. ευρώ, που προκαλεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αν ισχύει εφ άπαξ απο την 1η Ιουλίου.

Η ελληνική πρόταση προέβλεπε ότι θα μειωθούν κατά 2,9% οι εργοδοτικές εισφορές και κατά 1% οι εισφορές των εργαζομένων. Κάτι το οποίο προς το παρόν η τρόικα δεν έχει αποδεχθεί.

Στο δεύτερο επίμαχο θέμα της συνάντησης, αυτό των ομαδικών απολύσεων, παραμένει ακόμα ασαφές αν τελικά θα αρθεί εντελώς το βέτο που μπορεί να προβάλει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας όταν κατατείθεται πρόταση απο επιχείρηση για ομαδικές απολύσεις ή αν θα μεταβιβαστεί αυτή η αρμνοδιότητα στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας στο οποίο μετέχουν και όλοι οι κοινωνικοί εταίροι. Για το θέμα δεν έγιναν δηλώσεις απο τον υπουργό και παραμένει σε εκκρεμότητα.

Πηγή: kathimerini.gr

 

To Top