ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Κούβαλης: «Μπαλαδόρος ο Μπερτόλιο, να αντέξει την φανέλα του Άρη!»

Ο παλαίμαχος παίκτης του Άρη και νυν δημοσιογράφος που ζει μόνιμα στην Τρίπολη, Βασίλης Κούβαλης μίλησε για την περίπτωση του Φακούντο Μπερτόλιο που συμφώνησε με τους «κιτρινόμαυρους», αναφέρθηκε στο τι έγινε με την περίπτωση του Τόνσο που δεν έδειξε αυτά που περίμεναν οι άνθρωποι της ομάδας ενώ τελος μίλησε για το πως βλέπει την «επόμενη μέρα» στο ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά τα όσα είπε στο Yellow Radio:

Πέρσι τέτοιες μέρες ήσουν στο Χαριλάου για το Άρης-ΑΕ Λεμεσού. Ποιος να το φανταζόταν ότι η χρονιά θα τελείωνε τώρα.

Είναι πραγματικά απίστευτο. Τελείωσε η ποδοσφαιρική σεζόν αλλά δεν ολοκληρώθηκε αφού δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με το Κύπελλο, απίστευτα αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν.

Επειδή ήσουν και επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και προπονητής, πόσο δύσκολο είναι για έναν ποδοσφαιριστή να περιμένει αυτό το καλοκαίρι που είχε να διαχειριστεί μια χρονιά non stop;

Είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί πρέπει να σκεφτείς πολλά πράγματα. Πως θα ξεκουραστείς, πως θα πρέπει να είσαι πάλι στο ξεκίνημα της προετοιμασίας, αν προλάβεις να ξεκουραστείς, πως θα διαχειριστεί η ομάδα, ο προπονητής και όλο το ιατρικό και προπονητικό επιτελείο γιατί πρέπει να προσέξεις και τους τραυματισμούς. Όταν παίζεις συνέχεια, δεν είναι και εύκολο να κάνεις δύο εβδομάδες ξεκούραση και μετά να ξεκινήσεις πάλι προετοιμασία, ποια θα είναι η προετοιμασία; Θα είναι η ίδια που γίνεται κάθε χρόνο ή θα είναι κάτι διαφορετικό; Αυτό θέλει προσοχή, ωστόσο πιστεύω πως υπάρχουν οι αρμόδιοι άνθρωποι στις ομάδες που γνωρίζουν αυτές τις καταστάσεις. Για να μιλήσω και για τον Αστέρα που γνωρίζω, οι άνθρωποι διαχειρίστηκαν πολύ σωστά την όλη κατάσταση με τον κορωνοϊό ενώ επίσης ο Αστέρας ήταν η μόνη αήττητη ομάδα σε πλέι οφ και πλέι άουτ.

Φυσικά δεν είναι ίδια η πίεση..

Όχι, αυτό ισχύει. Είχε όμως έναν στόχο, να κατακτήσει την πρώτη θέση στα πλέι άουτ και το πέτυχε. Ξέρεις, εγώ δεν θέλω να κρύψω κάποια πράγματα, είχε συζητηθεί πολύ εδώ στην Τρίπολη η περίπτωση του Άρη και ότι ίσως να είχε κάποιο πρόβλημα με την αδειοδότηση.

Το έλεγαν δηλαδή; Το είχε αναφέρει και ο προπονητής νομίζω.

Βέβαια, είναι δεδομένα που συζητιούνται αυτά και το είχε δηλώσει πως αν ο Άρης δεν καταφέρει να πάρει αδειοδότηση για την Ευρώπη, πρέπει να τερματίσει ο Αστέρας πρώτος στα πλέι άουτ για να πάρει εκείνος την θέση του Άρη.

Για δύο ποδοσφαιριστές ήθελα να μιλήσουμε, ας ξεκινήσουμε από τον Τόνσο που άλλα περιμέναμε να δούμε στο γήπεδο και τελικά άλλα είδαμε, μήπως είναι όντως βαριά η φανέλα του Άρη;

Εκεί καταλήγουμε, δεν υπάρχει καμία άλλη εξήγηση, ήταν φυσικά και οι τραυματισμοί σημαντικό κομμάτι που τον άφησαν πίσω. Εγώ ήμουν σίγουρος πως θα μπορέσει να προσφέρει αρκετά στον Άρη και από αυτά που είχαμε πει, αλλά μας διέψευσε. Δεν γνωρίζω τι έγινε αλλά ο Τόνσο δεν ήταν αυτός που ήταν στην Τρίπολη και αυτό καταλήγει να μας πει πως άλλο η φανέλα του Αστέρα, άλλο η φανέλα του Ατρομήτου και άλλο η φανέλα του Άρη.

Πιστεύεις πως ίσως δεν κατάφερε να «σηκώσει» την πίεση μιας ομάδας με μεγαλύτερες απαιτήσεις όπως ο Άρης;

Θεωρώ πως οι τραυματισμοί έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο γιατί όταν τον είδαμε εδώ να παίζει κόντρα στον Αστέρα, ήταν από τα ματς στα οποία ήταν φοβερός, προσέφερε ό,τι έπρεπε, έπαιξε πολύ καλά, ο Άρης μέσα σε ένα ημίχρονο είχε «καθαρίσει» αλλά από εκεί και πέρα δεν είδαμε τίποτα. Είχε υποτροπή, ειδικά αυτός ο τραυματισμός που είχε στην γάμπα φεύγοντας από εδώ, δεν τον άφησε ποτέ στο να καταφέρει να δείξει αυτά που μπορούσε. Ωστόσο αποτελεί παρελθόν πλέον και δεν νομίζω να χρειάζεται να συζητάμε για αυτό.

Ας πάμε στα «φρέσκα» τότε και στον Φακούντο Μπερτόλιο.

Το ίδιο θα πω και για αυτόν, πρέπει πρώτα να δούμε πως θα ανταποκριθεί στην ομάδα του Άρη. Εγώ τον ξέρω με το πέρασμα του εδώ στην Τρίπολη, πέρασαν και πέντε χρόνια, πλέον είναι στα 30 πιο έμπειρος. Έπαιξε 20 παιχνίδια τότε στον Αστέρα και σημείωσε 3 γκολ, δεν είναι και το καλύτερο του να σκοράρει, έχει όμως πάρα πολύ καλή κίνηση πίσω από τον επιθετικό, είναι πολύ έξυπνος ποδοσφαιριστής και μπορεί να πάει στο ένας εναντίον ενός και να μπει στην περιοχή, αυτά είναι τα καλύτερα χαρακτηριστικά του. Όπως είπα δεν σκοράρει συχνά, έχει καλή πάσα, μπορεί να κινηθεί στους χώρους που αφήνει ο επιθετικός και να βγει ώστε να πασάρει ή να σκοράρει αν είναι μόνος του στην περιοχή. Το μειονέκτημα που είχα επισημάνει είναι ότι δεν μπορεί να σουτάρει.

Δεν έχει το σουτ;

Όχι, δεν ξέρω αν το έχει αλλάξει, νομίζω πως όχι. Δεν είναι ο παίκτης που κινείται έξω από την περιοχή που κυνηγάει την μπάλα από μια απόκρουση πχ για να σουτάρει. Αυτά έχω να πω για τον Μπερτόλιο. Είναι ουσιαστικά μια καλύτερη έκδοση του Τόνσο, γιατί ο Μπερτόλιο είναι καλύτερος στο ένας εναντίον ενός. Όταν θα βρεθεί στον αμυντικό, θα τον τριπλάρει, θα του δημιουργήσει πρόβλημα, ο Τόνσο το έκανε πιο επιφυλακτικά. Ο Φακούντο μερικές φορές πηγαίνει και στα άκρα για να βρει αμυντικό.

Ωστόσο περιμένουμε να δούμε αν θα μπορέσει να «σηκώσει» την φανέλα του Άρη.

Ξεκάθαρα, ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί να πέσουμε έξω, μπορεί και όχι. Έχει πολύ καλά στοιχεία, γνωρίζει και είναι μπαλαδόρος, του αρέσει να έχει την μπάλα, να την κυκλοφορεί, να παίζει γρήγορα, να πασάρει και να κινείται στους ελεύθερους χώρους, είναι το στοιχείο του αυτό, για παράδειγμα στρίβει με την μπάλα και πάει πάνω στον αντίπαλο, δεν φοβάται. Το έδειξε και στον αγώνα με την Λαμία, ήταν ένας παίκτης που τον υπολόγιζες. Ο Αστέρας μάλιστα τον ήθελε ξανά.

Για την περσινή σεζόν;

Ναι, μόλις έφυγε από την Λαμία υπήρξαν κάποιες συζητήσεις αν και δεν έγινε κάτι τελικά. Ωστόσο και από φέτος που ήξερα, υπήρχε επαφή στο να επιστρέψει κάποια στιγμή. Τελικά ο Άρης τον έκλεισε και απ’ότι φαίνεται θα είναι ποδοσφαιριστής του Άρη. Και όπως δήλωσε και ο ίδιος: «Δεν θα μπορούσα να πω όχι στα 30 μου να πάω σε μια μεγάλη ομάδα στην Ελλάδα που προκρίθηκε στο Europa League, σε αυτό το πλαίσιο εξαιτίας της οικογένειας μου, μού ήταν αδύνατο να μην φύγω».

Επίσης, θέλω να επισημάνω ότι λέμε για τον Τόνσο αλλά ο Τόνσο δεν έχει παίξει σε μεγάλη ομάδα. Ο ΑΠΟΕΛ στην Κύπρο είναι μεγάλη ομάδα, έχει παίξει Champions League και μάλιστα ο Μπερτόλιο σκόραρε, έχει περισσότερες εμπειρίες. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Είναι μεγάλη ομάδα, με απαιτήσεις και πίεση. Δεν είναι απλό.

Ήταν σκληρό το χτύπημα στο Άρης-ΑΕΚ στον ημιτελικό Κυπέλλου.

Θέλω να πω γι αυτό το παιχνίδι πως ήταν κρίμα και άδικο για τον Άρη που δεν είχε τον κόσμο στο πλευρό του και δεν το λέω επειδή το λένε όλοι για τον κόσμο, είμαι αντικειμενικός στις κρίσεις μου και σε αυτά που λέω. Αν ο Άρης είχε τον κόσμο του δεν υπήρχε καμία περίπτωση να έχανε την πρόκριση στον τελικό. Ήταν το μεγάλο μειονέκτημα του Άρη στο συγκεκριμένο παιχνίδι που δυστυχώς ήταν άτυχος, δεν μπορώ να πω κάτι άλλο. Ήταν πολύ μεγάλη η πίκρα να μην είναι ο Άρης στον τελικό.

Αυτός ο αποκλεισμός σόκαρε και την ομάδα.

Πιστεύεις ότι είσαι στον τελικό και όλα έρχονται πάνω κάτω.

Πως πιστεύεις ότι θα είναι το ποδόσφαιρο του χρόνου; Πως βλέπεις την επόμενη μέρα;

Τι να περιμένω; Εδώ δεν ξέρουν τι θα συμβεί οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές, οι πρόεδροι, οι διοικήσεις. Αν θα πρέπει να βγάλουν διαρκείας, αν θα έχουν μια οικονομική ενίσχυση, τι θα ισχύει με τα τηλεοπτικά δεδομένα, θα υπάρξει μια κεντρική διαχείριση; Ποια κανάλια θα αναλάβουν να δείχνουν τους αγώνες; Είναι όλα στον αέρα, κανείς δεν ξέρει, κάθε μέρα που ξημερώνει περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Πηγαίνουμε για αναδιάρθρωση και δεν γνωρίζουμε καν τι θα ισχύει και εκεί, ούτε και στα μπαράζ της ανόδου.

To Top