ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κούλογλου: “Παραταξιακή η νοοτροπία της EuroLeague”

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μίλησε στον Sport24 Radio 103.3 για την επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν, Κάρλος Γιούνκερ, ώστε να βρεθεί λύση στη διαμάχη FIBA – EuroLeague.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στον Sport24 Radio 103.3:

Για την σχετική πρωτοβουλία: “Την υποστηρίζω, θεωρώ πως είναι στην σωστή κατεύθυνση, δεν την έχω υπογράψει γιατί δεν μου τέθηκε υπόψη αλλά ξέρω το πρόβλημα“.

Γι’ αυτό το οποίο επιζητούν με την επιστολή και αν μπορεί να γίνει κάτι άμεσα: “Οι περισσότεροι απ” όσους έχουν υπογράψει είναι φίλοι του μπάσκετ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μειωθεί το θέαμα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους προκριματικούς των Εθνικών ομάδων. Είναι μια διαμάχη που εύκολα θα μπορούσε να ξεπεραστεί αν δεν υπήρχε από πλευρά της EuroLeague μια στενή και παραταξιακή νοοτροπία, γιατί με τους αναγκαίους συμβιβασμούς θα μπορούσαν όλα να διευθετηθούν. Η EuroLeague συμπεριφέρεται κάπως σαν μία μονοπωλιακή ή ολιγοπωλιακή κατάσταση και αυτό είναι το σημείο που μπορεί να παρέμβει η Κομισιόν.

Διότι η Κομισιόν και γενικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παρέμβη στις καθαρά αθλητικές πτυχές, είτε αυτή είναι η ΕuroLeague, είτε η FIBA που είναι η Παγκόσμια ομοσπονδία του μπάσκετ αλλά αν παρουσιαστούν φαινόμενα, ολιγοπωλίου ή μονοπωλίου όπου μία εταιρεία (όπως η EuroLeague) κάνει τα δικά της, καθορίζει από μόνη της τους κανόνες του παιχνιδιού χωρίς να παίρνει υπόψη το γενικότερο συμφέρον, τότε μπορεί να παρέμβη. Η υπουργός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ανταγωνισμό, είναι μία εξαιρετική συνάδελφος που είναι αποφασισμένη να χτυπήσει το μονοπώλιο και η Κομισιόν θ’ ακούσει την γνώμη της. Τα πράγματα έχουν φτάσει στο σημείο μηδέν. Θα έπρεπε να υπάρξει μία άμεση παρέμβαση της Κομισιόν, αλλά απομένει να δούμε αν η EuroLeague είναι διατεθειμένη να συζητήσει ή θα επιμείνει να κάνει τα δικά της“.

Για την αυστηρή στάση της EuroLeague που ενεργεί με την συγκατάθεση των ομάδων: “Η Κομισιόν δεν μπορεί να παρέμβει άμεσα. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει είναι να επισημάνει στην EuroLeague πως οι ενέργειες της παραβιάζουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και δημιουργούν ένα μονοπωλιακό καθεστώς. Αυτό δεν μπορεί να σημάνει ότι αναγκάζει την EuroLeague ν” αλλάξει πολιτική αλλά την προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της όπως σε όλες τις εταιρείες που δρουν στο ευρωπαϊκό έδαφος και ασκούν μονοπωλιακές πρακτικές“.

Για τις ενδεχόμενες κυρώσεις: “Οι κυρώσεις αφορούν σε οικονομικό επίπεδο. Υπάρχουν τελευταία εταιρείες όπως η Apple και η Google στις οποίες έχουν επιβληθεί πολύ μεγάλα πρόστιμα. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να πιέσει η Κομισιόν, δεν έχει την εξουσία να διατάξει όπως η Κυβέρνηση σε μία χώρα. Δεν έχει την εξουσία για ν’ αλλάξει τους χρόνους, διεξαγωγής των αγώνων“.

Για την στάση της FIBA τελευταία χρόνια: “Φαίνεται παράξενη αυτή η διαμάχη, σε μια περίοδο που έχουμε τόσα πολλά προβλήματα, έχουμε ένα τέτοιο θέμα το οποίο στο ποδόσφαιρο διευθετείται. Οι κινήσεις όμως της FIBA, όσο καθυστερημένα κι αν έγιναν, εντούτοις είναι προς την σωστή κατεύθυνση“.

Για την διαφορετική στάση στο ποδόσφαιρο: “Και στο ποδόσφαιρο το ημερολόγιο των αγώνων είναι στριμωγμένο γιατί υπάρχουν πάρα πολλές διοργανώσεις, αλλά εκεί έχει βρεθεί μια λύση. Στο πρότυπο του ποδοσφαίρου, πρέπει να κινηθεί και το μπάσκετ. Εδώ έχουν εμπλακεί οικονομικά συμφέροντα, ανταγωνισμοί εξουσίας αθλητικών οργανισμών και ενδεχομένως προσωπικοί που έχουν δημιουργήσει ένα πρόβλημα το οποίο δεν προμηνύει τίποτα καλό για τους φίλους του μπάσκετ. Και οι ελληνικές ομάδες θα πρέπει να κινηθούν σε αυτή τη λογική, ώστε να λυθεί η διαφορά. Οι διεθνείς του Ολυμπιακού δήλωσαν ότι δεν θα συμμετέχουν όσο διαρκεί αυτό το θέμα.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει πάρει θέση κι ενδεχομένως να υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση του προβλήματος. Στο ποδόσφαιρο και στο Τσάμπιονς Λιγκ δημιουργείται μια ολιγοπωλιακή κατάσταση, όχι όμως με τέτοιου είδους διοικητικές ενέργειες και αποφάσεις, λόγω του χρήματος. Το ενδιαφέρον εκεί συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένες χώρες όπου έχουν πέσει και τα περισσότερα χρήματα. Θα θέλαμε ομάδες και από άλλες χώρες.

Συχνά δεν γνωρίζουμε τα χρήματα από πού προέρχονται, δηλαδή αγοράζονται ομάδες σε Μεγάλη Βρετανία κλπ. όπου δεν υπάρχει διαφάνεια και μπορεί να προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες. Στα πλαίσια της εξεταστικής επιτροπής για τα Panama Papers, μια παγκόσμια υπόθεση φοροδιαφυγής, είχαμε καλέσει ανθρώπους της FIFA και της UEFA όπου δεν έδωσαν πειστικές απαντήσεις για όσα σκέφτονται να κάνουν, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές του ποδοσφαίρου“.

To Top