ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κρέας πιθήκου, γρύλοι και κάμπιες στο δρόμο για το… πιάτο μας

Κρέας πιθήκου, γρύλοι, κάμπιες, εντόσθια κοτόπουλου στη φορμόλη και ελιές με επικάλυψη από θειικό χαλκό. Ένα διατροφικό… σκάνδαλο απέτρεψαν στο παρά πέντε οι Interpol και Europol, που εντόπισαν και κατάσχεσαν 10.000 τόνους νοθευμένων ή παραποιημένων τροφίμων σε 57 χώρες.

Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία Opson V κατέγραψε ρεκόρ όσον αφορά της ποσότητες των κατασχεθέντων προϊόντων, όπως ανακοίνωσε η διεθνής αστυνομική οργάνωση.
«Λαβράκια» είχε φέρει και η περσινή επιχείρηση, Opson IV, που οδήγησε στην κατάσχεση 2.500 τόνων παραποιημένων τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια της φετινής αστυνομικής επιχείρησης, οι αρχές προχώρησαν σε μεγάλο αριθμό συλλήψεων ανά τον κόσμο ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Παρόλα αυτά, η Interpol δεν διευκρίνισε τον αριθμό των συλληφθέντων.

Σχεδόν εννέα τόνοι ζάχαρης μολυσμένης από λιπάσματα κατασχέθηκαν στο Χαρτούμ (Σουδάν). Στην Ιταλία, η αστυνομία κατέσχεσε 85 τόνους ελιές επικαλυμμένες με ένα διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας) για να γίνουν πιο ωραίες στην εμφάνιση, εξηγεί η Interpol, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Λιόν (Γαλλία).

Πηγή: ethnos.gr

Στην Ταϊλάνδη, η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει ένα δίκτυο μετά τη σύλληψη ενός προσώπου που μετέφερε τέσσερις τόνους κρέατος που είχαν εισαχθεί παρανόμως από την Ινδία. Οι ερευνητές κατέστρεψαν στη συνέχεια περισσότερους από 30 τόνους βοείου και βουβαλίσιου κρέατος ακατάλληλου για κατανάλωση που προορίζονταν να πωληθούν από σούπερ-μάρκετ.

Τα τελωνεία του αεροδρομίου του Ζαβεντέμ στο Βέλγιο ανακάλυψαν πολλά κιλά κρέατος πιθήκου, ενώ στη Γαλλία κατασχέθηκαν πολλά κιλά από γρύλους και κάμπιες.

Ανάμεσα στα πολλά παραδείγματα που αναφέρονται στην ανακοίνωση, η Interpol αφηγείται την κατάσχεση στην Ινδονησία 70 κιλών εντοσθίων από κοτόπουλα διατηρημένων στη φορμόλη, η ύπαρξη της οποίας στα τρόφιμα απαγορεύεται.

Οι επιχειρήσεις Opson, οι οποίες άρχισαν για πρώτη φορά το 2011, έχουν εξελιχθεί σταδιακά ώστε αυτή τη στιγμή να περιλαμβάνουν γύρω στις 60 χώρες σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

«Τα νοθευμένα και κακής ποιότητας τρόφιμα και ποτά αποτελούν μια πραγματική απειλή για την υγεία και την ασφάλεια», σχολιάζει στην ανακοίνωση ο Μάικλ Έλις, επικεφαλής της μονάδας που είναι αφιερωμένη στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου παράνομων εμπορευμάτων στους κόλπους της Interpol.

To Top