Κρίσιμη συνάντηση Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου: Ελληνοτουρκικά, F16 και ΝΑΤΟϊκή διεύρυνση στην ατζέντα (video)

Τα μηνύματα του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, προς τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να μεταφέρει σήμερα στην Άγκυρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άνονι Μπλίνκεν, στην συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν τα ελληνοτουρκικά, τα F-16, αλλά και η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, κίνηση την οποία μπλοκάρει η Τουρκία. 

Ο Μπλίνκεν βρίσκεται από χθες στην Τουρκία και μαζί με τον Τσαβούσογλου επισκέφθηκαν τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές. 

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Τουρκία, στα δύο χρόνια της διακυβέρνησης Μπάινετν, γεγονός που καταδεικνύει την κατάσταση των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων, όπως σχολίασε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης. 

Τον Άντονι Μπλίνκεν υποδέχτηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παρών ήταν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, τον οποίο πριν από 15 ημέρες ο Τσαβούσογλου είχε κατηγορήσει για απόπειρα πραξικοπήματος. 

Πάντως, η σημερινή συνάντηση Τσαβούσογλου – Μπλίνκεν θεωρείται κρίσιμη τόσο για τα ελληνοτουρκικά όσο και για το θέμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς ο Μπλίνκεν αναμένεται να μεταφέρει μήνυμα του Μπάιντεν που είναι πιθανόν να συνδέει τις εξελίξεις σε όλα τα πεδία με το θέμα των F-16. 

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και το μήνυμα που θα μεταφέρει απόψε στην Αθήνα ο Άντονι Μπλίνκεν, προερχόμενος από την Άγκυρα. 

To Top