Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν θα αλλάξω τον εκλογικό νόμο, δεν είμαι κωλοτούμπας…» (video)

Από τις πρώτες ερωτήσεις που δέχθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν αναφορικά με την πιθανή αλλαγή του εκλογικού νόμου, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ήδη για αλλαγή του εκλογικού νόμου και διευκρίνισε ότι δεν θα αλλάξει, γιατί όπως είπε, “δεν είναι κωλοτούμπας”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι έχει δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις αλλά τις απέρριψε. Γιατί δεν νοείται να αλλάζει ο νόμος λίγο πρίν από τις εκλογές. Σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος είναι να δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να καταργηθεί η απλή αναλογική- που είναι βόμβα στα θεμέλια της κυβερνητικής σταθερότητας- και να ψηφιστεί από κοινού ένα άλλο σύστημα. Αλλά επειδή αυτό δεν θα συμβεί, ο νόμος δεν θα αλλάξει. “Εγώ δεν είμαι κωλοτούμπας”, πρόσθεσε, καρφώνοντας τον Αλέξη Τσίπρα.

Η ερώτηση για τις υποκλοπές

Ακολούθησε ερώτηση για τις υποκλοπές, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση, σε σχέση με τα όσα γνωρίζουμε. Πρόσθεσε όμως ότι η παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν και νόμιμη και αιτιολογημένη. Αλλά απαιτούσε από τους υπευθύνους, σημείωσε, μεγαλύτερη πολιτική ευαισθησία. Επανέλαβε δε ότι ανέλαβε την πολιτική ευθύνη. Αλλά όπως είπε, θεωρητικά κανείς δεν εξαιρείται a priori από τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ.

Ο πρωθυπουργός δέχθηκε ερώτηση για τις δηλώσεις Ερντογάν και τις χαρακτήρισε απαράδεκτες. Οπως είπε, καταλαβαίνει ότι σε περίοδο εκλογική, οι Τούρκοι πολιτικοί επενδύουν στην εθνικιστική ρητορική αλλά προειδοποίησε ότι αυτό είναι επικίνδυνο. Γιατί δηλητηριάζουν τις σχέσεις των δυο χωρών. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν θα ακολουθήσει αυτό το μπαράζ των δηλώσεων και θα επιμείνει να υπάρχουν δίαυλοι ανοιχτοί ανάμεσα στις δυο χώρες. Είμαι έτοιμος να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το δίλλημα των εκλογών: Μητσοτάκης ή Τσίπρας

Χθες ο πρωθυπουργός έδωσε μια γεύση για τον τρόπο που θα διεξαχθεί η προεκλογική αντιπαράθεση και το δίλλημα που θα θέσει στους εκλογείς. Που είναι το δίλλημα, ή Μητσοτάκης ή επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Το δίλημμα εκτιμάται ότι απευθύνεται σε εκείνους τους ψηφοφόρους που δεν είναι δεδομένοι για τη Νέα Δημοκρατία, για παράδειγμα οι κεντρώοι ψηφοφόροι και που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2019, ενδεχομένως και με βαριά καρδιά, ώστε να κλείσει ο κύκλος της κρίσης και της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- με την πεποίθηση ότι το δυνατό του χαρτί είναι η αποτελεσματική διακυβέρνηση και η διαχειριστική του επάρκεια συν το γεγονός της οικονομικής ανάπτυξης που έχει μειώσει θεαματικά και την ανεργία– στις κάλπες που θα στηθούν στο τέλος της 4ετίας:

“Η συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Η χτίζουμε πάνω στα θεμέλια μιας Ελλάδας πρωταγωνιστή στην Ευρώπη με στθαερούς φίλους ή αφήνουμε την τύχη μας στο άγνωστο. Και τη χώρα έρμαιο στις θύελλες των παγκόσμιων ανταγωνισμών. Με λίγα λόγια ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά”.

Ο πρωθυπουργός επενδύει και στην ανασφάλεια που προκαλεί στους ψηφοφόρους η παρούσα ενεργειακή κρίση αλλά και ο νέος ψυχρός πόλεμος με τη Ρωσία και απευθύνει έτσι μήνυμα στους πολίτες ότι δεν είναι ώρα για πειραματισμούς:

“Είναι χρέος μου να προειδοποιήσω τους πολίτες. Τίποτα απ΄όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένο. Και με μια λάθος κίνηση, όλα μπορεί να γκρεμιστούν. Όμως έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία. Αναθέτοντας αυτή την απόφαση στον λαό και μόνο. Και εκείνος είδε, έμαθε και ξέρει τον δρόμο που θα διαλέξει.”

Εκλογές στο τέλος της 4ετίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επενδύοντας επίσης στη θεσμική σοβαρότητα, αποκλείοντας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες:

“Επισπεύδων πολιτικής αστάθειας εγώ δεν πρόκειται να γίνω. Θα οδηγήσω τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια σε εθνικές εκλογές, στο τέλος της τετραετίας. Και τότε θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε”.

 

To Top