Κόντρα δύο αιώνων…

Το σημερινό Superclasico της Αργεντινής (00:15, Novasports 2) ανάμεσα στη Ρίβερ Πλέιτ και την Μπόκα Τζούνιορς κλέβει την παράσταση. Η αντιπαλότητα των δυο ομάδων κρατά εδώ και πολλές δεκαετίες και το ντέρμπι αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον από εκατομμύρια οπαδούς αν τον κόσμο.

«Γεννήθηκαν» στην ίδια γειτονιά. Στις αρχές του εικοστού αιώνα ήταν «γείτονες», διάβαιναν τους ίδιους δρόμους, μοιράζονταν την ίδια γωνία. Σε μια γειτονιά μόνο ένας χωράει. Μόνο ένας επιθυμεί να είναι κυρίαρχος. Και όταν πρέπει να διεκδικήσεις την κυριαρχία, συνήθως η αντιπαλότητα είναι τεράστια. Σε βαθμό μίσους. Τέτοια είναι η αντιπαλότητα της Ρίβερ Πλέιτ και της Μπόκα Τζούνιορς. Των «εκατομμυριούχων» και των «χενέισες».

Η ίδρυσή τους
Στις 25 Μαΐου του 1901 ανακοινώθηκε η ίδρυση της Ρίβερ Πλέιτ, μετά από συγχώνευση των ομάδων Σάντα Ρόσα και Ροσάλες. Τα πρώτα της παιχνίδια τα έδωσε σε μια συνοικία κοντά στο λιμάνι του Μπουένος Άιρες, τη «Λα Μπόκα», όπου στις 3 Απριλίου του 1905 έκανε την εμφάνισή της η Μπόκα Τζούνιορς.

Αφεντικό η Ρίβερ
Πρώτη συνάντηση τους; Στις 24 Αυγούστου του 1913, με τη Ρίβερ Πλέιτ να αναδεικνύεται νικήτρια στο γήπεδο της Ράσινγκ Κλουμπ, επικρατώντας της Μπόκα με σκορ 2-1. Γκαρσία και Περέιρα σκόραραν για τους «Μιγιονάριος», ενώ για τους «χενέισες» είχε βρει δίχτυα ο Μάρκος Μάγερ.

Η απάντηση της Μπόκα
Η Μπόκα πέτυχε την πρώτη της νίκη στις 18 Σεπτεμβρίου του 1918. Πέντε χρόνια μετά δηλαδή και 7 παιχνίδια μεταξύ των δύο. Οι «χενέισες» επικράτησαν 1-0 με γκολ του Μπριτσέτο.

Γεννήθηκαν για να. μισούνται
Όλα αυτά χρόνια έχουν γραφθεί και έχουν ειπωθεί πολλές ιστορίες για τα ντέρμπι της Ρίβερ Πλέιτ με τη Μπόκα Τζούνιορς. Για τη μεταξύ τους κόντρα που ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα και θα διαρκέσει. αιώνια.
Δεν έχει καμία σημασία που παίζουν. Σε ποια κατηγορία, σε ποιο γήπεδο, σε φιλικό ή επίσημο παιχνίδι. Κάθε αγώνας έχει τη δική του ιστορία.

Πρόκειται για το παιχνίδι της χρονιάς. Ο καθένας θέλει να παίξει και κανείς δεν θέλει να το χάσει. Το να κερδίσει το συγκεκριμένο παιχνίδι αποτελεί αυτοσκοπό.

Η νίκη σημαίνει «σωτηρία» της ψυχής, ενθρόνιση. Η ήττα φέρνει πόνο, ταπείνωση. Η νίκη γιορτάζεται σαν να είναι τίτλος, η ήττα σαν υποβιβασμός. Δεν είναι εύκολο να ξεχαστεί. Όσο βαρετός κι αν είναι ο αγώνας εντός των τεσσάρων γραμμών. Τα παιχνίδια αυτά μένουν για πάντα χαραγμένα. Νίκες, ήττες, ισοπαλίες. Πολύχρωμες, πικάντικες, συναρπαστικές, δραματικές ιστορίες. Η Ρίβερ δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τη Μπόκα. Η Μπόκα δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τη Ρίβερ. Η Αργεντινή δεν μπορεί χωρίς αυτό το ντέρμπι.

πηγή: novasports.gr

Κάνε την εγγραφή σου στη Novibet με 100% Bonus

To Top