«Κiller» μόνο στον Άρη!

Η «Μηχανή του χρόνου» εντόπισε τον Νιόγκου Ντεμπά Νιρέν, ο οποίος έκανε μια τρομερή χρονιά στον Άρη, αλλά στον Παναθηναϊκό πέρασε και δεν ακούμπησε! Πλέον, το… παλεύει ακόμα με τη μπάλα στη Σουηδία.

Ο Νιρέν Ντεμπά γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου του 1979 στην Γκάμπια, ωστόσο έμεινε από νεαρή ηλικία στην Σουηδία λόγω της μητέρας του και πήρε την εθνικότητα της σκανδιναβικής χώρας. Δεν έπαιξε όμως ποτέ στην Εθνική Σουηδίας, την οποία περίμενε μάταια και αποφάσισε να φορέσει τη φανέλα της Γκαμπόν, με την οποία έκανε 11 συμμετοχές. Ο θείος του είναι πρόσωπο με κύρος στη χώρα του και του ασκήθηκαν πιέσεις, προκειμένου να πείσει τον ανιψιό του να συνεισφέρει στην ομάδα. Και το 2007 τα κατάφερε! Τα πρώτα του επαγγελματικά βήμα τα πραγματοποίησε στη σουηδική Χάκεν σε ηλικία 21 ετών, έχοντας σε 11 ματς και ένα γκολ στην «παρθενική» του σεζόν. Το 2001 τον βρήκε βασικό στην ομάδα, με την οποία σημείωσε τρία γκολ σε 18 εμφανίσεις.

«Πουλέν» του Φοιρού

Ο Νιόγκου Νιρέν Ντεμπά ήρθε στην Ελλάδα την σεζόν 2001-02 για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Με ύψος 1.87 και καλές κινήσεις στο γήπεδο, σε 15 αγώνες κατάφερε να βρει δίχτυα πέντε φορές, γεγονός που ήταν αρκετό για να του εξασφαλίσει την πρώτη του καλή μεταγραφή. Ο Γιώργος Φοιρός άφηνε τους Γιαννιώτες για τους «κίτρινους», με τον ταλαντούχο επιθετικό να ακολουθεί τον προπονητή του στη Θεσσαλονίκη. Ο ΠΑΣ, τότε, αγωνιζόταν άλλωστε στη δεύτερη κατηγορία. Στον Άρη, έκανε ουσιαστικά την καλύτερή του χρονιά, θέτοντας τον πήχη των γκολ ψηλά. Τόσο, που ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί, αφού κανείς άλλος παίκτης της ομάδας δεν έχει πετύχει από τότε 12 τέρματα σε μία σεζόν. Ο Κόκε έφτασε τα 10 την περίοδο 2006-07 και ο Κάμπορα τα 11 την περίοδο 2009-10, χωρίς όμως κανείς τους να ξεπεράσει τον Σουηδό! Ο Αγάνθο πέρυσι σταμάτησε στα εννιά.

«Φέρνω στο μυαλό μου πολλά, αλλά κυρίως τους οπαδούς του Άρη. Όταν ταξιδεύω στην Ευρώπη και συναντώ Έλληνες τους λέω ότι έπαιξα στον Άρη και μένουν έκπληκτοι. Έχω ευχάριστες αναμνήσεις από τη Θεσσαλονίκη. Η πιο έντονη ανάμνηση που έχω είναι από τους οπαδούς του Άρη, που αγαπούν τον Άρη και ταξιδεύουν  παντού για να παρακολουθήσαν την αγαπημένη τους ομάδα», είχε δηλώσει ο ίδιος στον επίσημο ραδιοφωνικό σταθμό του Άρη πριν από λίγο καιρό, ενώ είχε τονίσει ότι θα επέστρεφε ασυζητητί στην ομάδα!

«Πήρα το 99 για τον Ντεμπά!»

Τα δύο γκολ που είχε πετύχει στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, έμειναν ανεξίτηλα στη μνήμη των πιτσιρικάδων που υποστήριζαν τον Άρη, ενώ βοήθησε την ομάδα να βγει Ευρώπη. Έτσι, ο Νίκος Αγγελούδης, όταν υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τους «κίτρινους» είχε δηλώσει: «Την ώρα που διάλεξα το νούμερο, μου ήρθε στο μυαλό ο Ντεμπά Νιρέν, που είχε σκοράρει και απέναντι στον ΠΑΟΚ, ο οποίος φορούσε το ίδιο νούμερο και έτσι το επέλεξα και εγώ»!

 

Ελεύθερος και «πράσινος» μέσω Βουλγαρίας!

Η περίοδος όμως ήταν δύσκολη για τον Άρη, στον οποίο είχαν έρθει Αραβοϊσπανοί επενδυτές με μεγαλεπίβολα σχέδια, αλλά… το έβαλαν στα πόδια, αφήνοντας εκτεθειμένη την ομάδα, δίνοντας ακάλυπτες επιλογές και οδηγώντας τους «κίτρινους» σε αδιέξοδο.  «Περιμέναμε τον Αρη μέχρι την Δευτέρα αλλά για μία ακόμη φορά δεν έγινε τίποτα. Υπάρχουν κάποιες προτάσεις τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό και θα δούμε που θα καταλήξει ο Νίρεν. Από την Τρίτη είναι ανοιχτός σε όλες τις προτάσεις», έλεγε ο ατζέντης του. Τον Ιούλιο του 2003 έμεινε και τυπικά ελεύθερος από την Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΑΕ και ενώ το όνομά του ακουγόταν και για τον Ολυμπιακό.

Ο ίδιος, πήγε τελικά στη Λέφσκι Σόφιας, όπου όμως δεν κατάφερε να πείσει με τις εμφανίσεις του. Παρότι υπέγραψε διετές συμβόλαιο και έκανε τον τότε προπονητή του, Γκέοργκι Τοντόροφ να μιλά με πολύ καλά λόγια για την περίπτωσή του, το πέρασμα του ήταν πολύ μικρό. Σημείωσε δύο γκολ σε 15 ματς και έμεινε ελεύθερος, αφού οι Βούλγαροι έκριναν ότι δεν τον χρειάζονταν. Και τότε, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο Παναθηναϊκός προχώρησε στην απόκτησή του. Οι «πράσινοι έψαχναν έναν επιθετικό, αφού το τέλος της καριέρας του Βαζέχα πλησίαζε και αρχικά δεν ήταν σίγουρο αν ο ο παίκτη θα φορούσε τα πράσινα από τον Ιανουάριο ή από το καλοκαίρι. Τελικά, αποφασίστηκε να ενταχθεί άμεσα στο ρόστερ της ομάδας του Σουμ.

Την ίδια περίοδο, το όνομά του ακούστηκε και για τον ΟΦΗ, στον οποίο ήταν προπονητής ο Γιώργος Φοιρός, που είχε σε μεγάλη εκτίμηση τον 24χρονο, τότε, επιθετικό. Στο «τριφύλλι» πήρε έναν αριθμό με μεγάλη ιστορία, το «7» και υπέγραψε για 2.5 χρόνια με οψιόν ανανέωσης, ενώ είχε και το δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρώπη. Η πορεία του, όμως, δεν ήταν η αναμενόμενη. Παρότι οι «πράσινοι» έφτασαν μέχρι την κατάκτηση του νταμπλ, ο Νιρέν έκανε μόλις εννιά συμμετοχές, χωρίς να πετύχει γκολ και χωρίς φυσικά να δείξει στοιχεία που θα τον έκαναν να καθιερωθεί.

Πόλεμος με την ΕΠΑΕ!

Τον Μάιο του 2004, ο Ντεμπά υποβλήθηκε σε έλεγχο ντόπινγκ μετά το ντέρμπι «αιωνίων» και στον οργανισμό του ανιχνεύτηκε η απαγορευμένη ουσία σαλγουταμόλη, με αποτέλεσμα να κληθεί σε απολογία και να αποκλειστεί από τον τελικό του Κυπέλλου. Ο παίκτης είχε δηλώσει πριν το ματς ότι έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή για ένα αναπνευστικό πρόβλημα. Συγκεκριμένα, είχε χρησιμοποιήσει το «Aerolin» γιατί έπασχε από «διαταραχή του αερισμού αποφρακτικού τύπου και από καρδιοαναπνευστική νόσο των μικρών αεραγωγών». Το συγκεκριμένο φάρμακο περιέχει την εν λόγω ουσία και ο Παναθηναϊκός έκανε επίθεση στον Θανάση Κανελόπουλο και την ΕΠΑΕ, κατηγορώντας τους ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Τη σεζόν 2004-05 ξεκίνησε στον Παναθηναϊκό, ωστόσο στη  συνέχεια παραχωρήθηκε δανεικός στην Κέρκυρα με την οποία έκανε 7 εμφανίσεις.

Περιπλανήσεις…

Από το καλοκαίρι του 2005 ως το 2007 πήγε στη Δανία και την Έσμπιεργκ, με την οποία έκανε καλή πορεία. Στο ξεκίνημα της καριέρας του ήταν πρώτος σκόρερ και μάλιστα το όνομά του ακουγόταν για την Κοπεγχάγη και την Μπρόντμπι! Τελικά, έφυγε για τη νορβηγική Μπραν μετά από δύο χρόνια. Έμεινε για μία σεζόν και συνέχισε στην δανέζικη Οντένσε από το 2009 μέχρι το 2011. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί ήταν πολύ ήρεμος, έχοντας σε μικρή απόσταση την οικογένειά του.

Ξανά για Ελλάδα

Τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς, ο Πολ Ινς τον ξεχώρισε και έκανε προσπάθειες για τον πάρει στην αγγλική Νοτς Κάουντι. Ο υχηλόσωμος φορ είχε μείνει ελεύθερος από την Οντένσε, δοκιμάστηκε στο Meadow Lane και οι άνθρωποι της ιστορικής ομάδας προχώρησαν στην απόκτησή του μέχρι το καλοκαίρι. Ωστόσο, το συμβόλαιό του δεν ανανεώθηκε. Όταν έμεινε ελεύθερος από τη Νοτς Κάουντι, το όνομά του ακούστηκε ξανά για τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος ήθελε τον Μπαμόγκο αλλά δεν κατάφερε να προχωρήσει στην απόκτησή του. Ο Σουηδός είχε προταθεί και σε άλλες ομάδες της Σούπερ Λιγκ, καθώς ήταν πολύ θετικός στο να επιστρέψει στην Ελλάδα. Εκείνη την περίοδο είχε δοκιμαστεί και από την Μπέρμιγχαμ, ενώ βρισκόταν και στις επιλογές του Λεμονή για τον Πανιώνιο, χωρίς ωστόσο να ξεχωρίσει. Τελικά, πήγε ξανά στην Έσμπιεργκ.

Η δική του ακαδημία!

Το 2005 με μια… φοβερή ενέργειά του ξεκίνησε τη δική του ακαδημία στην Γκαμπόν. Ξόδεψε περίπου 60.000 δολάρια στο e-bay και αγόρασε ρουχισμό και παπούτσια ποδοσφαίρου, τα οποία έστειλε κατευθείαν στο ξάδερφό του στο Μπακάου. Εκείνος τα μοίρασε στα πιτσιρίκια και τους είπε να προσευχηθούν για τον Νιρέν! Ξεκίνησαν να αυτοαποκαλούνται «Ακαδημία Ντεμπά» και όταν ο ποδοσφαιριστής το έμαθε, έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για να την κατοχυρώσει! Σταδιακά συγκέντρωσε πάνω από 100 παιδιά, δίνοντας αρκετά χρήματα για τους μισθούς των προπονητών, αλλά και για το σχολείο όσων παιδιών δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Αναμνήσεις Ελλάδας

Το 2007, ως παίκτης της Έσμπιεργκ είχε επισκεφτεί την προπόνηση του Παναθηναϊκού στο «Πάρκεν» για τον αγώνα με την Κοπεγχάγη και τα είχε πει σε πολύ καλό κλίμα με τον Γιάσμικο Βέλιτς και τον Αργύρη Μήτσου. Κατά την παρουσίασή του στην Μπράγκε ο αθλητικός διευθυντής του συλλόγου δήλωσε πολύ ικανοποιημένος που αποκτά έναν παίκτη με παραστάσεις και τίτλους σε μία μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα, όπως ο Παναθηναϊκός! Ο ίδιος, στο διάστημα που ήταν στη Θεσσαλονίκη έκανε περισσότερη παρέα με τον Ζοέλ Επαλέ και ο Νασίφ Μόρις, με τον οποίο ακόμα κρατά επαφές! Ακόμα αναπολεί έναν φραπέ στην ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη…

 

Το παλεύει ακόμα!

Το καλοκαίρι, ο Ντεμπά σε ηλικία 34 ετών έκανε το βήμα για τη δεύτερη κατηγορία της Σουηδίας και την Μπράγκε. Η ομάδα θεωρούταν φαβορί για άνοδο, ωστόσο δεν ξεκίνησε καλά και οι τριγμοί δεν άργησαν. Ο πρώην παίκτης του Άρη και του Παναθηναϊκού έκανε μόλις 10 ματς και στη συνέχεια έλυσε το συμβόλαιό του, εξαπολύοντας επίοθεση προς κάποιους από τους παλιούς ποδοσφαιριστές της ομάδας και τον προπονητή, για τον οποίο έλεγε ότι ουσιαστικά οι «παλιοί» τον είχαν… του χεριού τους! Τελικά, τον Αύγουστο υπέγραψε συμβόλαιο με την Νταλκούρνντ στην τρίτη κατηγορία, λίγο πριν εκπνεύσει η μεταγραφική περίοδος! Η ομάδα του είναι δεύτερη στη βαθμολογία, με τον ίδιο να μετρά τρία γκολ σε έξι εμφανίσεις και να δείχνει ότι δεν το βάζει κάτω.

Πηγή: gazzetta.gr

To Top