Λάρσον: “Μεγάλη πρόκληση η Ευρώπη, ανυπομονούμε…”

Ο Ντάνιελ Λάρσον ήρθε στον Άρη στο μέσον της σεζόν, αλλά χρειάστηκε ελάχιστο χρόνο για να εξελιχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία της ομάδας και να κερδίσει την αναγνώριση των φιλάθλων.

Ο 32χρονος Σουηδός, που θα αγωνίζεται και τη νέα σεζόν στο Χαριλάου, μίλησε στη «Μακεδονία της Κυριακής» για τη μέχρι τώρα εμπειρία του στον Άρη, τη ζωή στην Ελλάδα, όπως επίσης για τις επικείμενες ευρωεκλογές και τη σημασία που έχουν για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο Άρης τερμάτισε πέμπτος και εξασφάλισε τη συμμετοχή του στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Πώς αποτιμάς τη σεζόν;

Στο μυαλό μας υπάρχει πάντα η σκέψη ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε κάτι σημαντικότερο από αυτό που τελικά καταφέραμε. Αν λάβουμε, όμως, υπόψη τι πέρασε η ομάδα τα προηγούμενα χρόνια, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία του Άρη. Είχαμε ένα πολύ καλό σερί αγώνων, με νίκες και ωραίο ποδόσφαιρο. Υπήρξαν και κάποια ματς στα οποία δεν ήμασταν όπως θα έπρεπε. Τα λάθη που κάναμε μας διδάσκουν όμως τι πρέπει να αποφύγουμε ώστε να είμαστε καλύτεροι τη νέα σεζόν.

Τι χρειάζεται ο Άρης για να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικός;

Είμαι σίγουρος ότι ο προπονητής και ο τεχνικός διευθυντής γνωρίζουν καλά τι χρειάζεται η ομάδα ώστε να γίνει ακόμη πιο δυνατή. Προσωπικά, πιστεύω πως υπάρχει μια πολύ καλή βάση παικτών, πάνω στην οποία θα χτιστεί η ομάδα της επόμενης περιόδου. Εννοείται πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Δεν είναι, όμως, πάντα εύκολο να αποκτήσεις παίκτες που θα είναι σε θέση να κάνουν τη διαφορά.

Ποιος πρέπει να είναι ο στόχος της νέας περιόδου σε Ελλάδα και Ευρώπη;

Δεν μου αρέσει να μιλώ για συγκεκριμένους μακροπρόθεσμους στόχους. Στη διάρκεια της φετινής σεζόν αποδείξαμε πρώτα απ’ όλα στους εαυτούς μας πως μπορούμε να νικήσουμε οποιονδήποτε αντίπαλο. Προσωπικά, κοιτάζοντας μπροστά, δεν βλέπω όρια. Βλέπω μόνο δυνατότητες. Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον, αλλά θα προσπαθήσουμε για το μέγιστο στο ελληνικό πρωτάθλημα και την Ευρώπη. Το πιο σημαντικό είναι να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας και να έχουμε νοοτροπία νικητή. Η συμμετοχή στην Ευρώπη είναι μια μεγάλη πρόκληση και ανυπομονούμε όλοι να ζήσουμε αυτήν την εμπειρία. Η πρόκριση στους ομίλους είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, αλλά στο ποδόσφαιρο τα πάντα μπορούν να συμβούν. Είμαστε τυχεροί που έχουμε στο πλευρό μας εκπληκτικούς οπαδούς που μας δίνουν μεγάλη δύναμη σε κάθε παιχνίδι. Είναι απαιτητικοί, αλλά σε ό,τι με αφορά, η πίεση από την κερκίδα είναι δημιουργική και βοηθά την ομάδα να εξελιχθεί. Ο Άρης είναι μια ομάδα που παίζει πάντα για τη νίκη και η γνώμη μου είναι ότι το κάνει παίζοντας ελκυστικό ποδόσφαιρο.

Είσαι ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα παρουσία σου στην ομάδα;

Είχα μεγάλη όρεξη να παίξω ποδόσφαιρο και το ξεκίνημα στον Άρη ήταν πολύ καλό. Μπορώ να πω ότι εξεπλάγην κι εγώ ο ίδιος από την απόδοσή μου. Κάποια στιγμή ήρθε ένας τραυματισμός που με άφησε κάπως πίσω, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια κάμψη στην απόδοσή μου. Θα προσπαθήσω να επανέλθω γρήγορα ώστε να είμαι έτοιμος για τη νέα σεζόν. Η φυσική μου θέση είναι στην αριστερή πλευρά της επίθεσης, αλλά μπορώ να κάνω κι άλλα πράγματα στο γήπεδο. Έχω αγωνιστεί στο παρελθόν και ως σέντερ φορ και είναι μια θέση που μου αρέσει.

Πιστεύεις πώς η απόφαση να έρθεις στον Άρη ήταν σωστή;

Ναι, σίγουρα. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη ζωή μου μέσα και έξω από το γήπεδο. Οι μεγάλες ομάδες βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και η ελληνική λίγκα είναι ένα δύσκολο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει υποτιμητικά για το ελληνικό πρωτάθλημα. Η ζωή είναι ωραία εδώ. Τόσο εγώ, όσο και η οικογένειά μου προσαρμοστήκαμε εύκολα. Έχουμε ταξιδέψει βέβαια πολύ κι αυτό προφανώς βοηθά. Έχουμε ζήσει στην Ισπανία και το περιβάλλον δεν είναι πολύ διαφορετικό. Στην Τουρκία, στην οποία έζησα για περίπου 3.5 χρόνια, είναι πολύ δυσκολότερο να προσαρμοστείς. Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν σκεφτώ πώς ήταν τα πράγματα στην Τουρκία, μπορώ να πω η ζωή στην Ελλάδα δεν έχει μεγάλες διαφορές ακόμη και με τη Σκανδιναβία. Ήρθα χωρίς μεγάλες προσδοκίες στην Ελλάδα παρότι άκουγα μόνον καλά λόγια για τη χώρα και τους ανθρώπους της. Μπορώ να πω χωρίς δισταγμό ότι τα όσα έχω ζήσει μέχρι στιγμής εδώ ήταν μια υπέροχη εμπειρία.

Τη νέα σεζόν θα είναι συμπαίκτης σου στην ομάδα ο Ντάνιελ Σούντγκρεν. Τι άποψη έχεις για εκείνον. Έχεις μιλήσει μαζί του;

Δεν τον γνωρίζω προσωπικά, ξέρω όμως ότι είναι ένας παίκτης υψηλού επιπέδου, που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα από τα κορυφαία κλαμπ της Σουηδίας. Είμαι βέβαιος πως αν έρθει στον Άρη θα μας βοηθήσει πολύ. Ξέρω ότι έχει μεγάλη όρεξη να αποκτήσει νέες εμπειρίες. Η αλήθεια είναι ότι έχω μιλήσει μαζί του, αλλά όσα είπαμε θα μείνουν μεταξύ μας.

Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΝΤΑΝΙΕΛ ΛΑΡΣΟΝ

Ο Ντάνιελ Λάρσον δεν ασχολείται μόνον με το ποδόσφαιρο. Είναι ένας άνθρωπος με ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η πολιτική. Λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, ο Σουηδός άσος του Άρη εξηγεί γιατί θεωρεί κρίσιμη την εκλογική μάχη για κάθε χώρα ξεχωριστά και για την Ευρώπη στο σύνολό της.

«Θα ήθελα να ψηφίσω στις προσεχείς ευρωεκλογές, αλλά δεν θα μπορέσω, λόγω ενός γραφειοκρατικού προβλήματος. Ιδεολογικά, είμαι φιλελεύθερος. Στη Σουηδία δεν υπάρχει αμιγώς φιλελεύθερο κόμμα, επομένως, αν είχα τη δυνατότητα να ψηφίσω, θα ψήφιζα τους Σοσιαλδημοκράτες. Είναι κρίσιμες αυτές οι εκλογές, γιατί έχει αρχίσει να φυσά ένας δυνατός ακροδεξιός άνεμος στη Σουηδία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες. Δεν χρειάζεται να φοβάσαι, αλλά σίγουρα δεν μπορείς να προσποιείσαι πως δεν βλέπεις το πρόβλημα».

Η προπαγάνδα κατά των μεταναστών και το «φαινόμενο Τραμπ»

Ο επιθετικός των κιτρινόμαυρων δεν έχει κατασταλάξει σε ό,τι αφορά τους λόγους που στρέφουν όλο και περισσότερους Ευρωπαίους σε ακραίες πολιτικές επιλογές.

«Δεν είμαι ειδικός και δεν μπορώ να μιλήσω με σιγουριά για τις αιτίες που οδηγούν στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Νομίζω πως στην πατρίδα μου έχει παίξει σημαντικό ρόλο η μετανάστευση. Σε κάποιες περιοχές της χώρας, οι μετανάστες ζουν απομονωμένοι. Είναι σαν να έχουν δημιουργηθεί γκέτο. Όταν δεν επιτυγχάνεται πραγματική ενσωμάτωση, είναι πολύ πιο εύκολο να αναπτυχθούν προκαταλήψεις. Υπάρχει σημαντικός αριθμός Σουηδών, μιλάμε κυρίως για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, που έχει πέσει θύμα προπαγάνδας και έχει πειστεί πως για οτιδήποτε κακό συμβαίνει στη χώρα, ευθύνονται οι ξένοι.

Η Σουηδία έχει μια μεγάλη παράδοση σε ό,τι αφορά το κοινωνικό κράτος. Η προπαγάνδα εναντίον των ξένων παρουσιάζει τους μετανάστες ως κίνδυνο για το κοινωνικό κράτος. Το σύστημα υποτίθεται πως θα καταρρεύσει γιατί οι μετανάστες είναι πολλοί και τα χρήματα δεν επαρκούν. Δεν ισχύει, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που το έχουν πιστέψει. Μπορώ, πάντως, να κατανοήσω ότι ο κόσμος έχει βαρεθεί τους πολιτικούς που μιλούν πολύ, αλλά δεν κάνουν ποτέ κάτι για να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που εξελέγη ο Τραμπ στις ΗΠΑ. Πολύς κόσμος πίστεψε ότι είναι άνθρωπος που δεν μιλά πολύ, αλλά προτιμά να κάνει πράγματα. Δεν έχει σημασία το τι κάνει. Αρκεί να το κάνει. Είναι φοβερό ότι ο κόσμος έχει εξοικειωθεί με τα μηνύματα του Τραμπ στο Twitter. Μπορεί να γράψει τη μεγαλύτερη ανοησία, αλλά ποιος αντιδρά; Όλο αυτό αρχίζει και δείχνει σχεδόν φυσιολογικό κι εδώ κρύβεται ο μεγάλος κίνδυνος. Μία από τις βασικές προεκλογικές του υποσχέσεις ήταν ότι θα περιορίσει τη μετανάστευση χτίζοντας ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. Είχε πει μάλιστα πως για την ανέγερση του τείχους, θα πληρώσουν οι ίδιοι οι Μεξικάνοι! Τρελά πράγματα. Κι όμως, εκατομμύρια Αμερικανοί το πίστεψαν και τον εξέλεξαν πρόεδρο».

Ο Ντάνιελ Λάρσον δεν φοβάται, πάντως, το ενδεχόμενο κυριαρχίας της ακροδεξιάς στη Σουηδία. «Τα ποσοστά των ακραίων έχουν ανέβει πολύ, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουν ποτέ τη δυνατότητα να αποκτήσουν την πλειοψηφία και να κυβερνήσουν. Η ασφαλιστική δικλίδα του συστήματος είναι ότι κανείς δεν θα δεχθεί να συνεργαστεί μαζί τους. Ευτυχώς, παρά την άνοδό τους, είναι πολιτικά απομονωμένοι».

To «ανέκδοτο» του Brexit

Ο Σουηδός φορ ήταν στο Λονδίνο την ημέρα του δημοψηφίσματος για το μέλλον τoυ Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θυμάμαι πολύ καλά τη μέρα που έγινε το δημοψήφισμα για το Brexit. Εκείνη την ημέρα ήμουν στο Λονδίνο. Θυμάμαι πως πήρα ένα ταξί και ο οδηγός μού έπιασε συζήτηση για το δημοψήφισμα. Ήταν αρκετά μεγάλος σε ηλικία και δεν χρειάστηκε να πει πολλά για να καταλάβω ότι είναι οπαδός της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι μισεί τους μετανάστες. Μου έλεγε, για παράδειγμα, πως τα παιδιά του δεν μπορούν να βρουν δουλειά, γιατί η χώρα έχει γεμίσει μετανάστες που «κλέβουν» θέσεις εργασίας από τους γηγενείς. Λίγη ώρα αργότερα, βέβαια, παραδέχτηκε πως τα παιδιά του δεν είχαν και πολλά προσόντα. Όλο αυτό έμοιαζε σαν ένα ταξίδι στον χρόνο, στο μακρινό παρελθόν.

Το Brexit έμοιαζε αρχικά με ανέκδοτο. Κάποια στιγμή, όμως, βγήκαν τα αποτελέσματα και έπαψε να είναι αστείο. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, αλλά αν τελικά ισχύσει το Brexit, η Βρετανία θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα, αφού θα πάψει να είναι ελκυστικός προορισμός, όχι μόνον για όσους σκόπευαν να σπουδάσουν ή να δουλέψουν εκεί, αλλά ακόμη και για τους τουρίστες. Πιστεύω, πάντως, πως οι περισσότεροι ψήφισαν υπέρ της εξόδου χωρίς να ξέρουν τι ψηφίζουν. Πολύς κόσμος έχει μετανιώσει και αν γίνει δεύτερο δημοψήφισμα, η συντριπτική πλειονότητα θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής. Ευτυχώς, δεν έχω στον κύκλο μου κάποιον άνθρωπο με ακραίες απόψεις. Αν είχα, πιστεύω πως θα μπορούσα να τον πείσω ότι κάνει λάθος».

Κοινή πατρίδα η Ευρώπη

Ο άσος των κιτρινόμαυρων πιστεύει στην ιδέα της ενωμένης Ευρώπης. «Προσωπικά είμαι υπέρ της ενωμένης Ευρώπης. Καταλαβαίνω πως μεταξύ των λαών υπάρχουν ιστορικές, πολιτισμικές, οικονομικές και άλλες διαφορές, αλλά νομίζω πως μπορούμε να συνυπάρξουμε, αφού αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα. Η ιδιαίτερη ταυτότητα κάθε χώρας, άλλωστε, δεν κινδυνεύει. Υπάρχουν πάντως πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη που σκέφτονται διαφορετικά και πιστεύουν μόνον στην ιδέα του έθνους».

To Top