ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Λέσιτς: “Το μπάσκετ δεν είναι πια το ίδιο, υπάρχουν πολλοί ξένοι… Δεν μπορώ να φιλήσω τα εγγόνια μου”

Ο Λάζαρο Λέσιτς μίλησε μετά από πολύ καιρό για την ζωή και το μπάσκετ, που είναι άλλωστε η… ζωή του. Παραμένει ένας απόλυτα αποδεκτός… προφήτης στον τόπο του, μια και θεωρείται ο ιδρυτής του μπάσκετ στα Σκόπια. Το… πικ βέβαια ήταν η παρουσία του στον Αυτοκράτορα Άρη, ενώ στην πλούσια προπονητική του καριέρα οδήγησε τις Ραμποτνίκι Σκοπίων, Μπόρατς Τσάτσακ, Ολίμπια Λιουμπλιάνα, Βοϊβοντίνα Νόβι Σαντ, ΜΖΤ Σκοπίων.

Ως προπονητής αποχαιρέτησε τους πάγκους το 2000. Η antenazadar.hr τον φιλοξένησε σε μια ενδιάφερουσα συνέντευξη-παρουσίαση:

“Ήταν ένας γοητευτικός προπονητής, πάντα έτοιμος για αστεία, αστεία και αστεία. Ήταν αυστηρός στις προπονήσεις, δεν ενέδωσε σε κανέναν. Πολλά ανέκδοτα έχουν ειπωθεί για τον Λέτσιτς, ένα από αυτάι ότι σε ένα παιχνίδι στη Λιουμπλιάνα, όταν η Ραμποτνίτσκι έπαιξε εναντίον της Ολίμπια, διέταξε τον παίκτη του να αρχίσει να παίζει άμυνα στον έμπειρο διαιτητή Dragaš Jakšić, με αποτεέλσμα να γίενι χαμός και το κοινό γέλασε. . Όταν ο Jaksic είδε τι γινόταν ρώτησε τον Λέσιτς τι του έκανε ο παίκτης. Ο Λάζο του απάντησε με το δικό του ύφος, ότι του είπα να κρατήσει τον καλύτερο παίκτη της Ολυμπίας και κατάλαβα ότι σε αυτό το παιχνίδι ήσουν εσύ!

Μιλήσαμε με τον Λάζο  τον Λάζα στα Σκόπια, όπου περνά τις μέρες της αποχώρησής του, μακριά από το άγχος που είχε όταν ήταν προπονητής.

– Ακολουθώ την Ζαντάρ στην τηλεόραση, με κάποιο τρόπο πιέζει, άλλοτε παίζει καλύτερα, άλλοτε χειρότερα.

Στην εποχή σας το μπάσκετ παιζόταν με πολλά αστεία, προς τέρψη των θεατών.

– Σωστά, ήταν μπάσκετ για ψυχή, αυτό που βλέπουμε σήμερα δεν είναι το ίδιο, υπάρχουν πολλοί ξένοι σε κάθε ομάδα, πάνω από το εξήντα τοις εκατό των παικτών είναι ξένοι. Το δικό μας το πρωτάθλημα και άλλα πρωταθλήματα, καθώς και κροατικά, σερβικά και ούτω καθεξής, είναι κακής ποιότητας, οι νέοι δουλεύουν άσχημα, δεν παράγονται παίκτες, στην εποχή μου ήταν καλύτερο να δουλεύω με νεότερες κατηγορίες, υπήρχε πάντα ένας νεαρός στη μεγάλη ομάδα.

Δεν πας σε αγώνες στα Σκόπια;

– Όχι, δεν έρχομαι, αλλά το παρακολουθώ τακτικά από όλα τα ΜΜΕ. Έχω έναν εγγονό, τον Andrija Lečić, ο οποίος είναι προπονητής κάτω των 18 ετών στο Rabotnički. Του μιλάω συχνά για μπάσκετ, δεν μου είναι ξεκάθαρο πώς δεν μπορεί να κερδίσει έναν αντίπαλο με τριάντα πόντους σε ένα παιχνίδι που η ομάδα του είναι το φαβορί, αυτό είναι το πρόβλημα.

Στη ζωή σου πώς είσαι;

– Ευχαριστώ για την ερώτηση, είμαι μισός υγιής, προσέχω τον εαυτό μου, έχω εμβολιαστεί δύο φορές, θα πάρω την τρίτη δόση τον Ιανουάριο. Γίνεται χαμός αυτή η κατάσταση με το covid έχουμε κλείσει δύο χρόνια, δεν μπορώ να φιλήσω τα εγγόνια μου. Λίγη ζωή μας μένει. Εύχομαι σε όλους τους ανθρώπους της Ζαντάρ ό,τι καλύτερο για το νέο έτος, να προσέχετε την υγεία σας.

To Top