Λιόλιος: “Αδύνατο να έχουμε πρωτάθλημα 16 ομάδων – Χρειάζεται ένα σχέδιο Μάρσαλ για το μπάσκετ”

Ο Βαγγέλης Λιόλιος δήλωσε ότι χρειάζονται άμεσα αλλαγές στο ελληνικό μπάσκετ για να σωθούν τα σωματεία σε όλη την Ελλάδα, αναφέροντας το πλάνο που έχει θέσει ως υποψήφιος για τις εκλογές της ΕΟΚ.

O ισχυρός άνδρας του Προμηθέας μίλησε για πολλά θέματα: Την υποψηφιότητά του στις εκλογές της ΕΟΚ. Το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ που δεν είναι συνυφασμένο με την ΕΚΟ Basket League αλλά με τα 500-600 σωματεία σε όλη την Ελλάδα.Το σχέδιο Μάρσαλ που κατά την γνώμη του χρειάζεται, όπου το 60% του μπάτζετ της Ομοσπονδίας θα πρέπει για 2-4 χρόνια να πηγαίνει στις ομάδες των τοπικών κατηγοριών. Τα μπάτζετ των ομάδων που θα πέσουν κατά πολύ λόγω κορονοϊού. Την ανάγκη να μπουν ξεκάθαρα κριτήρια πριν συμμετάσχει μία ομάδα στην πρώτη κατηγορία. Την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Φασούλα.

Αναλυτικά, ο Βαγγέλης Λιόλιος είπε τα εξής:

Για την υποψηφιότητά του στις εκλογές την ΕΟΚ: “Το βασικό θέμα είναι πως έχουμε μία ευκαιρία να καθαρίσουμε το τοπίο και να έχουμε σίγουρες συνθήκες. Κοιτάξτε να δειτε. Αν εμένα μου πουν να παίξω ή να διδάξω μπάσκετ δεν το ξέρω. Ο καθένας πρέπει να ασχοληθεί με αυτό που ξέρει να κάνει. Αυτό που ξέρω να κάνω εγώ είναι διοικητικά να βάζω κάποιους στόχους, να δημιουργώ ομάδες, να οργανώνω και να φέρνω κάποια μετρήσιμα αποτελέσματα.

Είμαι πρακτικός άνθρωπος. Δε μου αρέσουν τα λόγια και οι ρητορίες, μου αρέσουν οι πράξεις και τα οργανογράμματα. Όταν λοιπόν ξεκίνησε η σκέψη, το πρώτο που ήθελα ήταν να ακούσω τον κόσμο για την επόμενη μέρα του μπάσκετ. Και τον άκουσα τον κόσμο και είπε πολλά πράγματα, έδωσαν τις προτάσεις τους.

Από σήμερα ξεκινάει η δεύτερη φάση. Έχοντας δει τι είπε ο κόσμος. Η ΕΟΚ εκφράζει 800 σωματεία. Εγώ θέλω να μιλήσω και με τα 800 σωματεία και να τους παρουσιάσω ένα πλάνο για την επόμενη μέρα. Αυτή τη στιγμή περάσαμε δύσκολα πράγματα. Αυτό το σταμάτημα στον αθλητισμό είχε δραματικές επιπτώσεις σε όλα τα σωματεία. Ξέρω τα προβλήματα των ομάδων στην Β Εθνική, την Γ’ Εθνική, την Α2. Ξέρω τις αγωνίες τους και πώς σκέφτονται “.

Για το πλάνο που σκοπεύει να καταθέσει στις ομάδες: “Βλέποντας τι συμβαίνει στην ΕΟΚ και πώς λειτουργεί, αλλά και τις ομάδες. Θεωρώ ότι η επόμενη μέρα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο Μάρσαλ για το ερασιτεχνικό μπάσκετ. Το μέλημα της Ομοσπονδία για τα δύο επόμενα χρόνια είναι η βιωσιμότητα των ομάδων σε όλη την Ελλάδα. Όλων των πραγματικών σωματείων. Υπάρχουν τουλάχιστον 500-600 πραγματικά σωματεία.

Το 60% του μπάτζετ της Ομοσπονδίας πρέπει να πάει στις ομάδες και τις Ενώσεις για τα επόμενα δύο χρόνια και ίσως τέσσερα χρόνια. Κάθε ομάδα που συμμετέχει σε εθνικά πρωταθλήματα πρέπει να πηγαίνει ένα ποσό ως επιδότηση από 8-10.000 ευρώ. Σε όλες τις ομάδες που είναι στα τοπικά πρωταθλήματα ένα ποσό έως 5.000 ευρώ. Εννοείται πως θα επιδοτηθούν έξτρα οι ομάδες με ακαδημίες.

Παράλληλα με αυτό πρέπει να γίνουν άμεσες ενέργειες για τη μείωση των πραγματικών εξόδων των ομάδων: Της μετακίνησης και των διαιτητών/γραμματείας. Θα πρέπει να γίνει πλήρης αναδιάρθρωση με έμφαση στην γεωγραφική περιοχή για να ελαχιστοποιήσουμε τις μετακινήσεις. Σε χρόνο μηδέν θα πρέπει όλα τα έξοδα των σωματείων για δελτία/αλληλογραφίες να γίνουν όλα ηλεκτρονικα. Επιπλέον θα πρέπει η επαφή της ΕΟΚ με τις Ομοσπονδίες και τις κατηγορίες να γίνεται κάθε μήνα. Πρέπει να επικεντρωθούμε στη βιωσιμότητα των ομάδων.

Θα μιλήσω με τις ομάδες. Θα φτιάξω ένα 17μελες σχήμα με ανθρώπους από όλη την Ελλάδα. Αν οι ομάδες αποδεχθούν αυτό και το θελήσουν θα καταθέσω υποψηφιότητα. Αν δεν το θέλουν, δεν θα το κάνω. Μπορεί οι ομάδες να κάνουν κάτι άλλο. Μπορεί να τους αρέσει η κατάσταση όπως κυλάει.

Αυτή τη στιγμή καίγεται το σπίτι μας. Όταν καίγεται το σπίτι δεν αλλάζεις κουρτίνες, πας να το σώσεις. Αυτή τη στιγμή πρέπει να πάρουμε μάνικα και να σβήσουμε την φωτιά. Θα κοπούν οι σπατάλες. Το συμβούλιο των 17 ατόμων δεν γίνεται να αμείβονται και να παίρνουν έξοδα παραστάσεως. Θα κοπούν όλα.

Οι εκλογές δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν. Η πρότασή μου ισχύει από τώρα, δεν υπάρχει περιθώριο. Εγώ έχω καθαρίσει τα πάντα ώστε να είμαι νόμιμος σε αυτό που πάω να κάνω”.

Για το αν έχει μιλήσει με παλιούς αθλητές για να στηρίξουν το πλάνο του: “Έχω μιλήσει με παράγοντες και παλιούς παίκτες. Η διοίκηση βάζει το σχέδιο, αλλά την υλοποίηση την κάνουν άλλοι. Αυτό θα το κάνουν άνθρωποι που έχουν περάσει από τα γήπεδα και είναι ικανοί να κάνουν κάτι. Θα ήταν χαρά μου σε αυτή την κίνηση να υλοποιήσουν αυτούς τους στόχους π.χ Ντικούδης, ο Τσαρτσαρής, ο Παπαλουκάς και ο Γιαννάκης. Δεν ξέρω αν θα το κάνουν, αλλά θα ήταν χαρά μου. Σίγουρα η διοίκηση δεν θα εμπλακεί με την λειτουργία”.

Για την υποψηφιότητα και το σχέδιο του Παναγιώτη Φασούλα: “Με τον κύριο Φασούλα μίλησα μία φορά στην Πάτρα στην ονοματοδοσία του γηπέδου “Κώστας Πετρόπουλος”. Αν θέλετε την γνώμη μου, διαφωνώ σε κάτι και θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Ο κύριος Φασούλας ήταν 6 χρόνια στην Ομοσπονδία, μισθωτός. Δίπλα στον κύριο Βασιλακόπουλο. Μπορούσε να κάνει όσα πράγματα μας λέει τώρα. Αν δεν εισακούστηκε και δεν τα έκανε, κακώς δεν έγιναν ή κακώς έμεινε και πληρωνόταν για να λέει την γνώμη του.

Δε μπορώ να προχωρήσω στην επόμενη μέρα με παλιές ιδέες σε νέο χαρτί. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για μία τεράστια τομή που πρέπει να γίνει για το ελληνικό μπάσκετ. Δεν θα συμβιβαστώ με κανέναν, δεν θα δεχθώ νέους όρους από κανέναν. Θα υπάρχει ένα πολύ σφιχτό σχήμα με προτάσεις. Αν οι ομάδες το δεχθούν, έχει καλώς, αν όχι πάλι έχει καλώς. Οι ομάδες θα επιλέξουν και θα φτιάξουν την επόμενη μέρα”.

Για το φετινό πρωτάθλημα της EKO Basket League: “Εχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο θέμα λόγω του κορονοϊού και την απότομη διακοπή των πάντων. Ως ΕΣΑΚΕ έχουμε πάρει αποφάσεις εγκαίρως. Δικαίως πήραμε την απόφαση να εισηγηθούμε την διακοπή του πρωταθλήματος. Το τι θα γίνει με υποβιβασμούς και πρωταθλητή θα δούμε τι θα γίνει.

Η φετινή χρονιά σταμάτησε το πρωτάθλημα στη μέση. Και όταν σταματάει κάτι, σταματάει μία ροή. Έγινε μία ανωμαλία στις ομάδες και με υπουργική απόφαση σταμάτησε η λειτουργία των ΚΑΕ, όλοι είναι σε αναστολή εργασίας. Καταλαβαίνετε πως όλο αυτό έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο θέμα”.

Για το αν είναι ρεαλιστικό να γίνει πρωτάθλημα με 16 ομάδες την σεζόν 2020/21: “Αν δεν πέσουν ομάδες και η ΕΟΚ ανεβάσει ομάδες από την Α2, που είναι θέμα δικό της και του ΕΣΑΚΕ, μου φαίνεται αδύνατο να γίνει πρωτάθλημα με 16 ομάδες. Ως ΕΣΑΚΕ θα κληθούμε λοιπόν να λύσουμε αυτό το θέμα”.

Για τον Προμηθέα: “Αυτή τη στιγμή έχουμε Μάιο και το πρωτάθλημα θα αρχίσει σε πέντε μήνες. Θα δούμε τι θα γίνει σε όλο τον κόσμο τους επόμενους μήνες. Υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε, με βασικό το αν θα επιτρέπεται να παίξουμε αγώνες. Βλεποντας και κάνοντας είναι όλα στην ζωή μας αυτή τη στιγμή. Κάνουμε μία κίνηση, ένα βήμα και αναρωτιόμαστε αν είναι σωστό”.

Για το αν έχει λυθεί το θέμα των συμβολαίων των παικτών μετά την διακοπή: “Δεν έχει κλείσει καμία ομάδα την διαδικασία με τα συμβόλαια. Ακόμα περιμένουμε τι θα γίνει με τα ευρωπαϊκά μας παιχνίδια. Όταν μάθουμε τι θα γίνει, θα κλείσουμε τα πάντα με τους παίκτες και κατόπιν θα προχωρήσουμε.

Δε νομίζω να έχουμε προβλήματα. Το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι πώς θα κλείσει η φετινή χρονιά. Οι απώλειες των ομάδων για φέτος είναι τεράστιες. Από τα χρήματα που υπολόγιζαν να πάρουν από χορηγούς ή εισιτήρια είναι τουλάχιστον 50%. Αυτό ισχύει κυρίως για τις ομάδες που θα έμπαιναν στα playoffs και θα είχαν αγώνες”.

Για το μπάτζετ του Προμηθέα και των άλλων ομάδων: “Δεν ξέρουμε του χρόνου αν καλά-καλά θα παίξουμε, θα κοιτάμε για μεταγραφές; Καταλαβαίνω ότι όλα αυτά έχουν ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι αυτό πρωτεύον θέμα. Δεν έχουν σημασία αυτά . Επειδή μου αρέσει να μιλάω με ξεκάθαρα λόγια. Είναι δεδομένο ότι τα μπάτζετ θα είναι μειωμένα για όλους και όποιος δεν το κάνει θα προκαλέσει. Η κοινωνία μας θα περάσει μία δύσκολη περίοδο και πρέπει να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες. Δεν είναι μόνο πόσα χρήματα μπορεί να χαλάσει κάποιος, αλλά και αν επιτρέπεται να το κάνει. Είναι αισιόδοξη η άποψη ότι τα έσοδα θα μειωθούν 50%.

Το πιο πιθανό είναι ότι θα παίξουμε χωρίς θεατές, άρα δεν θα έχουμε εισιτήρια διαρκείας. Σίγουρα οι χορηγοί, που έχουν πληγεί οι επιχειρήσεις, θα μειώσουν αυτά που δίνουν. Τους χορηγούς θα τους ψάχνουμε με το τουφέκι”.

Για το τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση στην ΕΚΟ Basket League: “Το βασικότερο είναι άλλο: Πρέπει να προσαρμοστούν όλες οι ομάδες, αλλά και ο ΕΣΑΚΕ στην επόμενη μέρα ώστε τα μπάτζετ που θα φτιάξουν οι ομάδες θα είναι πραγματικά. Με αληθινά χρήματα. Το επαγγελματικό μπάσκετ δεν είναι σαν το ερασιτεχνικό.

Είμαι στον χώρο 17 χρόνια. Τα 13 από αυτά ήμουν σε τοπικά πρωταθλήματα και κατηγορίες. Τα προβλήματα του ερασιτεχνικού μπάσκετ δεν έχουν καμία σχέση. Στο επαγγελματικό μπάσκετ, τα χρήματα που θα ξοδεύει κάποιος πρέπει να είναι αληθινά. Είναι μία λαμπρή ευκαιρία ως ΕΣΑΚΕ και ως Πολιτεία να βάλουν κάποια κριτήρια. Να δούμε αν οι ομάδες έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν.

Υπάρχει ένα γερμανικό μοντέλο στο οποίο πιστεύω πολύ, στο οποίο οποιαδήποτε ομάδα θέλει να συμμετάσχει σε επαγγελματικό πρωτάθλημα θα πρέπει από πριν να έχει έσοδα. Είτε μέσω χορηγών, είτε χρήματα που είναι σε ταμείο. Βάσει αυτού θα επιτρέπεται να κάνει μεταγραφές.

Θεωρώ ότι το να λέμε ότι έχουμε επαγγελματικό μπάσκετ και τελικά να μην το έχουμε, προτιμώ να μην το έχουμε παρά να έχουμε ένα ψεύτικο μπάσκετ, όπου υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός και απλήρωτοι παίκτες. Ναι, είναι υπόλογος ο ΕΣΑΚΕ και η Πολιτεία που δεν βάζουν το μαχαίρι στο κόκκαλο. Και αν μείνουν μόνο 5-6 ομάδες, αυτές να παίξουν επαγγελματικό μπάσκετ. Οι άλλες να παίξουν ερασιτεχνικό”.

Για το αν η λύση θα ήταν μία κλειστή λίγκα: “Δε νομίζω ότι η λύση είναι ημίκλειστη ή κλειστή λίγκα. Αυτό που πρέπει να εφαρμόζονται είναι τα κριτήρια και ο νόμος. Να τηρηθούν αυστηρές διαδικασίες”.

To Top