ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Λουίς Πάλμα: Η ζωή του μέχρι τη μεταγραφή του στον Άρη

Με το που γνωστοποιήθηκε πως ο Λουίς Πάλμα είναι το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Άρη, άρχισε το… ψάξιμο στο διαδίκτυο. Ποιος είναι ο 21χρονος εξτρέμ που θεωρείται ως το μεγαλύτερο ταλέντο στην Ονδούρα; Πώς ήταν η ζωή του μέχρι τη μεταγραφή του στον Άρη; Και άλλα πολλά θα απαντηθούν παρακάτω…

Η ζωή του δεν ήταν και τόσο ρόδινη. Σε ηλικία 12 ετών, καθώς έπαιζε με τους φίλους του ένα παραδοσιακό παιχνίδι μεταξύ κρυφτού και κυνηγητού έπεσε απότομα από τις σκάλες. Χτύπησε στο μάτι, αλλά στάθηκε τυχερός μέσα στην ατυχία του διότι λίγα χιλιοστά πιο πέρα θα είχε χάσει την όρασή του. «Ευχαριστώ το Θεό που κατάφερα να γίνω καλά. Να έχω έτσι μια κανονική ζωή και να παίζω ποδόσφαιρο, το άθλημα που αγαπάω περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», θα πει αργότερα.

Η λαϊκή αγορά και το δίλημμα “σπουδές ή ποδόσφαιρο”

Ο Λουίς Πάλμα είχε περάσει και από τη λαϊκή αγορά. Δεν ήταν βλέπετε από καμία πλούσια οικογένεια. Ο πατέρας του, Ενρίκε Αρτούρο είχε ένα βανάκι και γυρνούσε από γειτονιά σε γειτονιά, πουλώντας κοτόπουλα και λαχανικά. Τον βοηθούσε συχνά άλλωστε ο Λουίς. Φωνάζοντας σαν ντελάλης, διαλαλώντας την πραμάτειά τους. «Ελάτε κόσμε…». Μια πολύτιμη διδακτική εμπειρία. «Ο πατέρας μου με πλήρωνε κανονικά για τη δουλειά για να μου μάθει πόσο δύσκολα βγαίνουν τα χρήματα».

Όπως πολλά παιδιά βρέθηκε και αυτός στο δίλημμα “σπουδές ή ποδόσφαιρο”. Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος. Την μπάλα την ξεκίνησε σοβαρά στην τοπική Ντεπορτίβο Βίντα. Το 2013, σε ηλικία 13 ετών. Με την καθοδήγηση του Φρανσίσκο «Τσίκο» Παβόν. Καθηγητής γυμναστικής και μέντορας του. Μέχρι να τον γνωρίσει, ήταν απλώς ένα παιδί που του άρεσε να παίζει με τους φίλους του. «Τι θες από το ποδόσφαιρο;», τον ρώτησε αυτός κάποια μέρα. «Να περνάω καλά», απάντησε ο μικρός Λουίς. «Κι αν σου έλεγα πως χάρη στην μπάλα μπορείς να σταματήσεις να πουλάς λαχανικά σε ένα φορτηγάκι και να προσφέρεις στους γονείς σου μια πολύ καλύτερη ζωή;». Αυτό ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα να δει πιο σοβαρά το ποδόσφαιρο.

Τα χρόνια πέρασαν και σε ηλικία 17 ετών έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Βίντα με ένα υπέροχο γκολ, με τον ίδιο να δηλώνει «για μένα θα είναι πάντα το καλύτερο της καριέρας μου». Η ανοδική πορεία ήταν συνεχής. Στις αρχές του 2019 παραχωρήθηκε δανεικός για ένα χρόνο στη Real Monarchs. Στη Β’ Κατηγορία του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Ξεκίνησε βασικός στα φιλικά προετοιμασίας και στο πρώτο ματς του πρωταθλήματος, αλλά μετά τραυματίστηκε στον αστράγαλο και έμεινε εκτός για δύο μήνες.

Ο Χάαλαντ και η… σφαλιάρα της επιστροφής στη Βίντα

Και πάνω που έβρισκε ξανά τα πατήματά του, έφυγε για το Μουντιάλ Κ20 στην Πολωνία. Μια αξέχαστη εμπειρία, αλλά και ένα μαρτυρικό σουβενίρ. Έπαιξε σε εκείνο το θρυλικό ματς που ο Έρλινγκ Χάαλαντ έβαλε 9 γκολ! Η πρώτη φορά που ακούστηκε το όνομα αυτού του φαινομένου εκ Νορβηγίας τόσο δυνατά. «Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Είναι ένα μεγάλο τραύμα, που όμως με βοήθησε να γίνω καλύτερος ποδοσφαιριστής και άνθρωπος», όπως λέει πια ο Πάλμα.

Με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ βρέθηκε εκτός πλάνων. Κάτι που τον πλήγωσε και τον ανάγκασε να επιστρέψει στην Ονδούρα και στη Βίντα. Εκεί βρήκε και πάλι τον καλό του εαυτό! Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες της Ονδούρας στο τουρνουά. Πήρε οριστικά τα πάνω του και άρχισε να ψάχνει ζεστά και αποφασιστικά την προοπτική του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η Πορτογαλία και ο… Άρης

Ομάδες όπως η Πόρτο και η Μπράγκα τον είχαν στη λίστα τους, αλλά τελικά τον κέρδισε η Θεσσαλονίκη και ο Άρης. Στη χώρα μας ευελπιστεί να βρει το κάτι παραπάνω. Το μεγάλο όνειρο που ψάχνει για να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Να παίξει σε μεγάλο ευρωπαϊκό κλαμπ.

«Θέλω να γίνω ένας πετυχημένος ποδοσφαιριστής, να φτάσω όσο πιο μακριά γίνεται και να βοηθήσω την οικογένειά μου να ζει καλύτερα. Θα ήθελα να δώσω τη δυνατότητα στη μητέρα μου, Μαρία Λουίζα να μην χρειάζεται να δουλεύει άλλο πια σε σούπερ μάρκετ, να της αγοράσω ένα ωραίο σπίτι» είχε δηλώσει, δείχνοντας πόσο δεμένος είναι με την οικογένειά του.

Φυσικά υπάρχουν και τα ινδάλματα. Όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο. «Δεν ξεχνώ ποτέ από πού προέρχομαι, αλλά μόνο ο Θεός ξέρει πού πηγαίνω. Πάντα με σκληρή και πολλή δουλειά», το έχει θέσει 21χρονος μεσοεπιθετικός. Πλησιάζει λοιπόν η στιγμή που θα φορέσει τη φανέλα του Άρη, θα μπει στο “Κλεάνθης Βικελίδης” όπου θα πρέπει να δείξει τι αξίζει…

To Top