ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Λουκέτο σε όλους τους συνδέσμους: Μάξιμουμ τρεις ανά κάθε ομάδα (videos)

Μέχρι τις 31 Ιουλίου κλείνουν όλοι οι σύνδεσμοι οπαδών, οι οποίοι πλέον θα μειωθούν σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Τεράστιες αλλαγές έρχονται στο θέμα της λειτουργίας των συνδέσμων, μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις που έγιναν την Δευτέρα από τον Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Υφυπουργό Αθλητισμού και Πολιτισμού. Όπως γνωστοποίησε ο Λευτέρης Αυγενάκης, μπαίνει προσωρινό λουκέτο σε όλους τους συνδέσμους μέχρι τις 31 Ιουλίου ως ένα μεταβατικό στάδιο για το νέο τρόπο λειτουργίας τους. Αυτός θα προβλέπει πως ΠΑΕ, ΚΑΕ και Ερασιτέχνης θα μπορούν να αναγνωρίσουν μία λέσχη φιλάθλων που θα έχει ως έδρα υποχρεωτικά τα γραφεία τους. Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει πως στην καλύτερη περίπτωση, κάθε ομάδα θα μπορεί να έχει τρεις διαφορετικούς συνδέσμους. Ένα για την ΠΑΕ, ένα για την ΚΑΕ και ένα για τον Ερασιτέχνη. Επίσης, πλέον με τη νέα αυτή κατάσταση, αποτελούν παρελθόν οι σύνδεσμοι στην επαρχία… Ο Άρης δηλαδή δεν θα μπορεί να έχει στην Αθήνα, ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορεί να έχει στα Γιάννενα και ο Ολυμπιακός δεν θα μπορεί να έχει στην Πάτρα.

Οι δηλώσεις Θεοδωρικάκου

Πρώτος τον λόγο πήρε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος αφού τόνισε πως θα ήθελε να μην χρειαζόταν η συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου και ο Άλκης να ζούσε, ξεκαθάρισε πως ήρθε η ώρα «Να σκοτώσουμε τη Λερναία Ύδρα του χουλιγκανισμού».

Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε τα 4 νέα μέτρα που παίρνει το Υπουργείο και τα οποία είναι τα εξής…

1) Συνεχίζουμε τους ελέγχους σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών που λειτουργούν και όσοι δεν πληρούν τις προβλέψεις του Νόμου θα σφραγίζονται. Η ΕΛΑΣ θα είναι πολύ αυστηρή στην εφαρμογή των νομοθετικών παρεμβάσεων που θα ανακοινώσουν οι δύο συνάδελφοί μου.

2) Οι ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Και θα ελεγχθούν γι’ αυτό. Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει την εφαρμογή του μέτρου της ταυτοποίησης του κατόχου κάθε εισιτηρίου και συγκεκριμένης θέσης στο γήπεδο.

3) Υλοποιούμε πρόγραμμα εκπαίδευσης του Αστυνομικού προσωπικού με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων, διότι οι ανήλικοι είναι συνήθως τα θύματα προσηλυτισμού των χούλιγκαν. Έχουμε εξειδικευμένες ομάδες με τη συμμετοχή ψυχολόγων, ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε τους νέους με τον σωστό τρόπο. Στο ίδιο πλαίσιο, προχωράμε σε εκπαιδευτικές ανταλλαγές με αξιωματικούς άλλων χωρών, και ιδιαίτερα της Μεγάλης Βρετανίας.

4) Αναβαθμίζουμε τη διαρκή εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας με την καθημερινή εμπλοκή ανώτατου αξιωματικού του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και συγκεκριμένα του εκάστοτε Υπαρχηγού της. Κατά αυτόν τον τρόπο, εντατικοποιείται το πλαίσιο των ελέγχων και αναβαθμίζεται η επιχειρησιακή μας ικανότητα, ώστε να περιοριστεί ο ζωτικός χώρος δράσης αυτών των εγκληματικών ομάδων και να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το φαινόμενο του χουλιγκανισμού.

Μάλιστα, τόνισε πως: «Η Αστυνομία μέχρι χθες πραγματοποίησε 575 ελέγχους και έκλεισε 67 συνδέσμους χούλιγκαν σε όλη τη χώρα. Έγιναν 17 συλλήψεις. Σημειώνω ότι οι σύνδεσμοι ανήκουν σε όλες τις ομάδες. Και θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της αποτελεσματικά. Χωρίς εκπτώσεις. Προχθές επίσης, συνελήφθη ο δράστης επίθεσης σε 15χρονο οπαδό στην Αθήνα».

 

To Top