ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μάνος Σταραμόπουλος στο PRESSARIS: “Ο ποδοσφαιρικός… εμφύλιος ξεκίνησε στην Ευρώπη”

Μπορεί ο Άρης να είναι η καθημερινή μας ασχολία, αλλά όλα όσα συμβαίνουν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν αφήνουν κανένα αδιάφορο. Μετά τα τελευταία γεγονότα, μέσα στις δικαστικές αίθουσες, το PRESSARIS επικοινώνησε με τον Μάνο Σταραμόπουλο*  για να μας διαφωτίσει σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται! Με βάση τα όσα αναφέρει είναι ξεκάθαρο ότι ξεκίνησε ένας ποδοσφαιρικός… εμφύλιος!

*Ο Μάνος Σταραμόπουλος είναι  δημοσιογράφος – αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων Μέλος Επιτροπής Ποδοσφαίρου IFFHS and AIPS Chief editor: Sportpress24.com, Discoveryfootball.com Special correspondent: France Football, A Bola, Mundo Deportivo και ζητήσαμε την άποψη του για το θέμα που προέκυψε για το ποδόσφαιρο αλλά και όχι μόνο.

 Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με την έκδοση της δικαστικής απόφασης, τι προβλέπεις ότι θα γίνει στη συνέχεια;

“Καταρχάς δεν είναι εύκολη όλη η διαδικασία της ίδρυσης της ευρωπαϊκής Super League μετά την απόφαση του δικαστηρίου. Ο Βέλγος δικηγόρος Ντιπόν, ο οποίος είχε διαχειριστεί και την υπόθεση Μποσμάν, ζητάει από το εμπορικό δικαστήριο της Μαδρίτης, να τεθούν τα κριτήρια για να ξεκινήσει η δημιουργία της νεοσύστατης ομοσπονδίας. Θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να τεθούν οι κανόνες για την εφαρμογή του”.

Σχετικά με τις αντιδράσεις της ΟΥΕΦΑ και των συλλόγων ποιες διαδικασίες προβλέπεις ότι θα γίνουν ώστε να μην υπάρξει χάσμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο;

“Οι πρώτες αντιδράσεις είναι αρνητικές από μεγάλο αριθμό συλλόγων με προεξέχοντες την Μπάγερν, την Παρί, την Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Σίτυ αλλά και την ίδια την ΟΥΕΦΑ. Θεωρώ, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μπερτ Ράιχαρτ, εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας Α22 , εταιρείας που εκπροσωπεί το νέο εγχείρημα, «αφήνουμε κάθε πόρτα ανοιχτή για να γίνουν επαφές για το καλό του ποδοσφαίρου». Διακρίνεται απ΄ αυτό μία πρώτη κίνηση για διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων. Όλα δείχνουν, όπως στη Φόρμουλα 1, υπάρχει μία ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή που κανονίζει το marketing και όλα τα οικονομικά, ( τηλεοπτικά δικαιώματα , εισιτήρια κ.λπ), οπότε αυτή, είναι σχεδόν βέβαιο, θα στελεχωθεί από τεχνοκράτες που θα διαλέξει από την ΟΥΕΦΑ”.

Ποιες οι διαφορές που θα προκύψουν σε σχέση με την μέχρι τώρα λειτουργία του Champions League και του νέου εγχειρήματος αν αυτό δημιουργηθεί;

“Μπορεί να αφήνεται να εννοηθεί από την Α22 ότι το εγχείρημα μπορεί να γίνει αμέσως αλλά σίγουρα θα χρειαστεί τουλάχιστον 2 χρόνια. Υπάρχει ήδη υπογεγραμμένο συμβόλαιο από τις ομάδες που συμμετέχουν στο Champions League με την ΟΥΕΦΑ κάτι που κάνει δύσκολη την μετάβαση από την μία διοργάνωση στην άλλη. Αν γίνει πραγματικότητα η Super League λέγεται ότι κάθε ομάδα, τώρα θα δίνει 8 αγώνες minimum στην ΟΥΕΦΑ με το νέο φορμάτ που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά, ενώ στην νέα διοργάνωση οι αγώνες θα είναι τουλάχιστον 14. Οικονομικά εικάζεται ότι το ποσό θα είναι για κάθε ομάδα , στην, Super League, περίπου 350 με 400 εκατομμύρια. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να συμμετέχουν όλες οι εμπορικές ομάδες της Ευρώπης”.

Λόγω του ότι το οικονομικό όφελος για την κάθε ομάδα είναι τεράστιο, υπάρχουν ενδείξεις για το ποιοι μπορεί να κρύβονται από πίσω ώστε να πληρώσουν αυτά τα υπέρογκα ποσά;

“Η Α22 , ο πρόεδρος της Ρεαλ Πέρεθ και ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Λαπόρτα δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους για το ποιος θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει το τεράστιο αυτό εγχείρημα. Μπορούμε να εικάσουμε ότι μπορεί να συμμετέχουν κεφάλαια της Σ. Αραβίας αλλά και γιατί όχι από κορυφαίες εταιρείες της Αμερικής. Ο απώτερος στόχος φαίνεται να είναι ο φορέας να γίνει κάτι σε ΝΒΑ”.

Αφήνουμε τα δικαστικά αφού θα χρειαστεί χρόνος για να δούμε τι θα αποφασιστεί και θέλω την άποψη σου για την κλήρωση στη φάση των 16 του Champions League. Καταρχήν βλέπεις κάποιο φαβορί για τον τίτλο;

“Θεωρώ ότι η Σίτυ έχει τον πρώτο λόγο να φτάσει στο τελικό του Γουέμπλεϊ. Η κλήρωση ήταν ευνοϊκή για την ομάδα του Γκουαρντιόλα, που έφερε αντίπαλο την ομάδα της Κοπεγχάγης. Αδιαφιλονίκητο φαβορί η Σίτυ, ειδικά που σε αναμετρήσεις δύο παιχνιδιών, είναι δύσκολο για τους Δανούς να κάνουν τη μεγάλη έκπληξη.

Πόρτο – Άρσεναλ, δύσκολο παιχνίδι, πιο έμπειρη ομάδα η ομάδα της Πορτογαλίας, αλλά η ομάδα του Αρτέτα με το δεύτερο παιχνίδι εντός έδρας έχει περισσότερες πιθανότητες πρόκρισης.

Νάπολι – Μπαρτσελόνα. Αμφίρροπο παιχνίδι και για τους δύο. Οι τελευταίες κινήσεις του Ντε Λαουρέντις χάλασαν την ομάδα αλλά τώρα με τον Ματσάρι προσπαθεί να ορθοποδήσει και βάζει πάλι τον πήχη ψηλά. Η Μπαρτσελόνα δεν περνάει την καλύτερη εποχής της, άρα πάμε σε δύο πολύ ενδιαφέροντα παιχνίδι.

Παρί- Ρεάλ Σοσιεδαντ. Δύο ομάδες με πολλά νέα πρόσωπα. Σκληροτράχηλη ομάδα των Βάσκων αλλά ο συνδυασμός της ποιότητα του Εμπαπέ και των νέων παικτών που προώθησε ο Ενρίκε δίνει προβάδισμά πρόκρισης στους Γάλλος.

Ιντερ-Αθλέτικο. Παιχνίδι στο οποίο η Ίντερ έχει προβάδισμα αλλά η ομάδα του Σιμεόνε είναι η πιο δυσκολοκατάβλητη της Ευρώπης. Καθαρό 50 -50 για πρόκριση .

Αϊντχόβεν – Ντόρτμουντ Μικρό προβάδισμα των γερμανών γιατί στην έδρα τους μπορούν να κερδίζουν εύκολα ή να ανατρέπουν σκορ, παρότι στη φετινή Μπουντεσλίγκα απέχουν 15 βαθμούς από την πρώτη Λεβερκούζεν.

Λάτσιο – Μπάγερν. Σημαντικό προβάδισμα των γερμανών με τον Τούχελ να θέλει να επαναλάβει την πορεία που είχε με την Τσέλσι και την κατάκτηση του τροπαίου. Από την άλλη ο Σάρι της Λάτσιο δεν μπορεί ακόμα να βρει τα πατήματα που θέλει η ομάδα του και ευελπιστεί σε αναγέννηση του Ιμόμπιλε.

Λειψία – Ρεάλ. Ο Αντσελότι θέλει να οδηγήσει την Ρεάλ στον τελικό της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης και να κατακτήσει για ακόμα φορά το τρόπαιο. Ίσως να είναι η τελευταία του σεζόν στους μαδριλένους . Οι γερμανοί θα παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις για το καλύτερο.

Για το τέλος να ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα , ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος σε όλους τους φίλους , όλα να πάνε καλά και ο Άρης να ξαναβρει την αίγλη του και να διεκδικήσει όλα όσα αξίζουν στο υπέροχο κόσμο του.

*** Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον κ. Σταραμόπουλο που κατάφερε να απαντήσει στις ερωτήσεις μου για το μέλλον του ποδοσφαίρου σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη γι’ αυτόν χρονική στιγμή.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους , με υγεία και χαρές.

 

To Top