Μάσκες τέλος – Τι ισχύει από σήμερα 1 Ιουνίου για λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ

Οι μάσκες από σήμερα Τετάρτη 1 Ιουνίου αποτελούν παρελθόν και στους κλειστούς χώρους, αλλά θα υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να είναι και το πρώτο μέτρο που θα επιστρέψει από το φθινόπωρο, καθώς δεν πρόκειται για κατάργηση αλλά για μέτρα σε αναστολή.

Ποια μέτρα δεν καταργούνται το καλοκαίρι του 2022

Οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές στους εξής χώρους:

  1. Νοσοκομεία
  2. Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
  3. Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ)

Αντίθετα, στα υπεραστικά μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου οι θέσεις των επιβατών είναι αριθμημένες, δεν θα απαιτείται η χρήση μάσκας, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα αεροπλάνα. Χωρίς μάσκα δεν θα μπορούν να μετέχουν στις προαγωγικές και Πανελλήνιες Εξετάσεις οι μαθητές, όπως οι φοιτητές στις εξετάσεις.

Ένα ακόμα μέτρο που παραμένει και τους καλοκαιρινούς μήνες είναι μόνο για τους ανεμβολίαστους. Συγκεκριμένα όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ή δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα με φυσική παρουσία, θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα, με δικά τους έξοδα.

Τι ισχύει για τις μάσκες στα σούπερ μάρκετ

Παρότι αρχικά είχε εννοηθεί ότι η μάσκα θα είναι στις εξαιρέσεις, στο «παρά πέντε» των ανακοινώσεων, τελικά το πλάνο άλλαξε. Η επίσημη ανακοίνωση, πέρα από την άρση της υποχρεωτικότητας στο λιανεμπόριο, «έκρυβε» και το τέλος της υποχρεωτικής μάσκας και στα σούπερ μάρκετ, ένας από τους χώρους που αναμενόταν να μην καταργηθεί.

Τελικά, η Επιτροπή αποφάσισε να καταργήσει και στα σούπερ μάρκετ τις μάσκες όπως ακριβώς και στο λιανεμπόριο. Έτσι οι πολίτες θα μπορούν για πρώτη φορά να κάνουν τα ψώνια τους ελεύθερα χωρίς μάσκες.

Τι θα γίνει με τα πλοία

Λίγες μέρες απομένουν για τη μεγάλη έξοδο του Αγίου Πνεύματος 2022 και το πρώτο τριήμερο με απόλυτη άρση μέτρων. Όμως, το τι θα γίνει με τα ταξίδια και ειδικότερα με τα πλοία παραμένει ακόμα άγνωστο. Σύμφωνα με πηγές του iEidiseis, όλα δείχνουν ότι η άρση της υποχρεωτικότητας θα ισχύσει και για το πλοίο, ωστόσο θα υπάρχει η ισχυρή σύσταση στους επιβάτες να φοράνε μάσκα στους εσωτερικούς χώρους. Για το κατάστρωμα επίσης η μάσκα πλέον δεν θα είναι υποχρεωτική.

Έτσι, στην πρώτη μεγάλη έξοδο των εκδρομέων για το καλοκαίρι, δεν θα υπάρχει κανένα μέτρο.

To Top