Μέχρι και 25% οι πιθανότητες για Ελλάδα – Βραζιλία!

Τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η κλήρωση του Μundial του 2014 γνωστοποίησε το απόγευμα της Τρίτης (3/12) η FIFA. Η παγκόσμια Ομοσπονδία – και συγκεκριμένα η Οργανωτική Επιτροπή του Mundial – «απέφυγε» να δώσει άμεση «λύση» στο «καυτό θέμα» της ευρωπαϊκής ομάδας που «περισσεύει» από το 4ο και τελευταίο γκρουπ διαχωρισμού και έριξε το «μπαλάκι»… σε νέα κλήρωση που θα γίνει πριν την κλήρωση των ομίλων, την Παρασκευή (6/12, 18:00).

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά η Γαλλία (έχουσα τον χειρότερο συντελεστή στο FIFA Ranking του Οκτωβρίου από τις 9 ευρωπαϊκές ομάδες) «γλίτωσε» το λογικό (αλλά όχι ξεκάθαρα προβλεπόμενο από τον κανονισμό) σενάριο του να βρεθεί στο 2ο γκρουπ ομάδων, γεγονός που θα την έφερνε «πιο κοντά» στη Βραζιλία και σε (θεωρητικά) πιο δύσκολη κλήρωση.

Πλέον, κάθε μία από τις 9 ευρωπαϊκές ομάδες του 4ου γκρουπ της κλήρωσης του Mundial της Βραζιλίας (δηλαδή οι μη ισχυρές) μπορεί να βρεθεί στο 2ο γκρουπ ομάδων – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – κάτι που σημαίνει ότι είναι εφικτό να διπλασιαστούν οι πιθανότητες η Εθνική μας να βρει μπροστά της τη Βραζιλία: Από 12,5% μπορεί να πάει άμεσα στο… 25%, αν το αντιπροσωπευτικό μας «συγκρότημα» είναι το «άτυχο» της κλήρωσης που θα γίνει πριν αρχίσει η κλήρωση!

Η απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής

Λίγο πολύ τα γκρουπ τα ξέραμε, τουλάχιστον όσον αφορά τις 31 από τις 32 ομάδες. Απλά επιβεβαιώθηκαν.

Εχουμε και λέμε:

Γκρουπ 1 (ισχυροί): Βραζιλία, Αργεντινή, Γερμανία, Κολομβία, Ελβετία, Βέλγιο, Ουρουγουάη, Ισπανία,

Γκρουπ 2: Αλγερία, Καμερούν, Γκάνα, Ακτή Ελαφαντoστού, Νιγηρία, Χιλή, Εκουαδόρ

Γκρουπ 3: Αυστραλία, Ιράν, Ιαπωνία, Νότιο Κορέα, Κόστα Ρίκα, Ονδούρα, Μεξικό, ΗΠΑ

Γκρουπ 4: Βοσνία, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Ρωσία, Γαλλία, Πορτογαλία, Αγγλία.

Το τελευταίο γκρουπ, το «ευρωπαϊκό», έχει 9 ομάδες. Η Γαλλία, λοιπόν, δεν την «πλήρωσε» και έτσι, όπως γνωστοποίησε στη συνέντευξη Τύπου που παρατέθηκε ο γενικός γραμματέας της FIFA, Ζερόμ Βάλκε, πριν αρχίσει η κανονική κλήρωση την Παρασκευή (6/12), θα γίνει μια άλλη κλήρωση: Από τις 9 ομάδες του 4ου γκρουπ, θα αναδειχθεί η μία ευρωπαϊκή που θα πάει στο 2ογκρουπ (μαζί με Αλγερία, Καμερούν, Γκάνα, Ακτή Ελαφαντoστού, Νιγηρία, Χιλή, Εκουαδόρ), ώστε όλα τα γκρουπ να έχουν, εξαρχής, 8 ομάδες και να υπάρχει ισορροπία.

Τι αλλάζει

Αν η Γαλλία ήταν αυτή που αποφασιζόταν να πάει στο 2ο γκρουπ, αυτό θα σήμαινε ότι κάθε μία από τις 8 ευρωπαϊκές ομάδες που θα έμεναν στο 4ο γκρουπ (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) θα είχε στην αρχή της κλήρωσης 1/8 πιθανότητες (12,5%) να πάρει ως επικεφαλής του ομίλου που θα κληρωθεί τη διοργανώτρια Βραζιλία.

Πλέον, αφού θα γίνει κλήρωση (πριν την κανονική κλήρωση), σημαίνει ότι ΑΝ η Ελλάδα είναι η «άτυχη» της πρώιμης κλήρωσης και τελικά βρεθεί στο 2ο γκρουπ ομάδων, τότε θα έχει 1/4 πιθανότητες να αντιμετωπίσει την Βραζιλία, ποσοστό 25%.

Γιατί αυτό; Γιατί η ευρωπαϊκή ομάδα που θα «μπει» στο 2ο γκρουπ, εξ ορισμού θα αντιμετωπίσει μία εκ των 4 Λατινοαμερικάνικων των «ισχυρών» (Βραζιλία, Αργεντινή, Κολομβία, Ουρουγουάη), προκειμένου να μην προκύψει πιθανότητα ομίλου με 3 ευρωπαϊκές ομάδες (πχ Ισπανία από τους «ισχυρούς», η ίδια η ευρωπαϊκή από το 2ο γκρουπ και δεδομένα μια ευρωπαϊκή από το 4ογκρουπ που έχει μόνο ομάδες της Ευρώπης).

Με αντίστοιχο τρόπο, η Χιλή και το Εκουαδόρ που είναι στο δεύτερο γκρουπ θα κληρωθούν σε όμιλο, όπου θα υπάρχει επικεφαλής ευρωπαϊκή ομάδα και όχι μία εκ των υπόλοιπων 4 Λατινοαμερικάνικων.

Η εξήγηση του Μπλάτερ

Όταν στη συνέντευξη Τύπου ο Ζερόμ Βάλκερ ρωτήθηκε γιατί δεν ίσχυσε το κριτήριο του FIFA Ranking του Οκτωβρίου, που θα έστελνε την Γαλλία στο 2ο γκρουπ ομάδων, αλλά επιλέχθηκε η κλήρωση, ο γενικός γραμματέας της FIFA έδωσε το λόγο στον Σεπ Μπλάτερ να απαντήσει. «Είναι απόφαση που πήρε η Οργανωτική Επιτροπή. Μιλήσαμε πριν (σ.σ. την πάρουμε) με τους προέδρους των ομάδων (σ.σ. Ομοσπονδιών). Είμαστε σε κλήρωση και γι’ αυτό κάνουμε κλήρωση. Αυτή είναι η απάντηση και είναι απλή. Είμαστε σε κλήρωση, θέλαμε να κληρώσουμε και όχι να επιλέξουμε εμείς ομάδα».

Πώς θα γίνει η κλήρωση;

Η διαδικασία μοιάζει με «σπαζοκεφαλιά». Ακόμα και ο ίδιος ο Ζερόμ Βάλκερ… παραδέχθηκε ότι του ήταν δύσκολο να το εξηγήσει στους δημοσιογράφους. Το είπε δύο φορές και ομολόγησε: «Ξέρω, ακούγεται δύσκολο να το καταλάβετε θεωρητικά». Εμείς, πάντως, θα προσπαθήσουμε να σας το εξηγήσουμε, παραθέτοντας τα βήματα της διαδικασίας που θα γίνει την Παρασκευή (6/12, 18:00) για την κλήρωση.

Α) Κλήρωση πριν την κλήρωση: Από τις 9 ευρωπαϊκές ομάδες του 4ου γκρουπ θα προκύψει μία, η οποία θα μπει στο 2ο γκρουπ μαζί με τις 5 ομάδες της Αφρικής και τις 2 (υπόλοιπες) της Νότιας Αμερικής.

Β) Κλήρωση των ομάδων του 1ου γκρουπ (επικεφαλής): Εδώ ΠΡΩΤΗ θα βγει η Βραζιλία, που θα τοποθετηθεί στο 1ο όμιλο της τελικής φάσης (Α1) ώστε να έχει το εναρκτήριο ματς. Οι υπόλοιπες 7 ομάδες θα βγουν… κανονικά με κλήρωση και θα τοποθετηθούν κατά σειρά που θα «βγουν» από την κληρωτίδα στους υπόλοιπους ομίλους (2ο ως και 8ο).

Γ) Κλήρωση της ευρωπαϊκής ομάδας με… έξτρα «γυάλα»: Οι 4 ομάδες της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Αργεντινή, Κολομβία, Ουρουγουάη) από το 1ο γκρουπ των επικεφαλής (που ήδη, στο βήμα Β, έχουν κληρωθεί σε ομίλους), θα μπουν σε μια έξτρα «γυάλα», που θα ονομάζεται «Χ». Αμέσως, η ευρωπαϊκή ομάδα του 2ου γκρουπ διαχωρισμού (που θα έχει προκύψει από την κλήρωση πριν την… κανονική κλήρωση) θα βγει από το 2ο γκρουπ και θα κληρωθεί με μία από αυτές τις τέσσερις. Με όποια βγει, θα τοποθετηθεί στον όμιλο που ήδη η επικεφαλής θα έχει κληρωθεί!

Δ) Κλήρωση των (υπόλοιπων) ομάδων του 2ου γκρουπ: Οι υπόλοιπες 7 ομάδες του 2ουγκρουπ ομάδων που ορίστηκαν σήμερα, θα κληρωθούν κανονικά ακολουθώντας τη σειρά με την οποία βγαίνουν και θα τοποθετηθούν στους ομίλους που θα είναι ήδη οι επικεφαλείς (φυσικά εκτός από την «ισχυρή» που μόλις πριν έχει πάρει την ευρωπαϊκή ομάδα). Εδώ η FIFA θα κοιτάξει η Χιλή και το Εκουαδόρ να μην πέσουν σε όμιλο με επικεφαλής ομάδα της Λατινικής Αμερικής. ΔΕΝ θα έχει ειδική γυάλα (σ.σ. δεν επιβεβαιώθηκε κάτι τέτοιο), αλλά προφανώς θα ισχύσει ό,τι γίνεται και στις κληρώσεις των ομίλων του Champions League: Οποια βγει, θα πάει στον πρώτο διαθέσιμο (με επικεφαλής ευρωπαϊκή ομάδα, δηλαδή) όμιλο.

Ε) Κλήρωση των ομάδων του 3ου γκρουπ: Πλέον, όλα θα κυλήσουν ομαλά, χωρίς περιορισμούς και μπλεξίματα. Οποια ομάδα βγει πρώτη (από τις 8) θα μπει στον 1ο όμιλο, η δεύτερη στον 2ο κλπ.

ΣΤ) Κλήρωση των ομάδων του 4ου γκρουπ (εδώ θα είναι η Ελλάδα αν δεν έχει βγει, στην προκλήρωση, στο 2ο γκρουπ): Και πάλι όλα κανονικά, χωρίς περιορισμούς και μπλεξίματα. Οποια ομάδα βγει πρώτη (από τις 8) θα μπει στον 1ο όμιλο, η δεύτερη στον 2ο κλπ.

Έπαθλα «χρυσός»

Τα χρήματα που θα λάβουν οι σύλλογοι και οι ομοσπονδίες από την συμμετοχή τους στο Mundial δεν ανακοινώθηκαν σήμερα, ωστόσο το ποσό που θα πάει στις ομάδες αναμένεται να είναι συνολικά 70 εκατομμύρια δολάρια ενώ στις ομοσπονδίες θα είναι αυξημένο κατά 33% από ότι στην προηγούμενη διοργάνωση! Η ανακοίνωση των ποσών θα γίνει την Τετάρτη (4/12) μετά τη συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής της FIFA, η οποία θα πρέπει να εγκρίνει τα ποσά, όπως τόνισε ο Ζερόμ Βάλκερ.

Έτοιμα τα έξι γήπεδα

Όσον αφορά τα γήπεδα, τα μισά στάδια είναι έτοιμα και αυτά είναι τα έξι που είχαν χρησιμοποιηθεί στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών το περασμένο καλοκαίρι. Αναμένεται να παραδοθούν άμεσα και τα αλλά έξι.

Συλλυπητήρια Μπλάτερ

Ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, επίσης στις δηλώσεις του εξέφρασε την λύπη του για τους νεκρούς από το δυστύχημα στο γήπεδο της Κορίνθιανς και εξέφρασε την άποψη ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι ζουν περισσότερο:

«Σε ένα ατύχημα στο Σάο Παόλο δυο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και είμαι πολύ στεναχωρημένος. Εκφράζω την εμπιστοσύνη μας και την αυτοπεποίθηση μας στους διοργανωτές. Οι αναφορές που διαβάσαμε είναι θετικές, είμαι αισιόδοξος. Οι αισιόδοξοι άνθρωποι, ζούνε περισσότερο και καλύτερα», δήλωσε ο Μπλάτερ.

Αίτημα για τάιμ άουτ

Επίσης σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου η Ιταλία μετά την εμπειρία της στο πρόσφατο Κύπελλο Συνομοσπονδιών που έγινε στη Βραζιλία το καλοκαίρι του 2013 έθεσε κι επίσημα αίτημα στην FΙFA ώστε να υπάρξει τάιμ άουτ στο μέσο κάθε 45λεπτου έτσι ώστε οι διευκολύνονται οι παίκτες λόγω της αυξημένης υγρασίας.

Πηγή: sentragoal.gr

To Top