Μέχρι 10 Νοεμβρίου η νέα… επιδρομή φόρων από τη Βουλή

Tην υπερψήφιση από τη Βουλή ως, το αργότερο, στις 10 Νοεμβρίου του οριστικού πακέτου των μέτρων που θα περιλαμβάνει η τελική συμφωνία με την τρόικα, προβλέπει το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα, το νέο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δράσης, που καταρτίστηκε μετά την κατ΄ αρχήν συμφωνία που επετεύχθη την Τετάρτη με τους εκπροσώπους των πιστωτών της Ελλάδας για το δημοσιονομικό σκέλος. 

Το χρονοδιάγραμμα, κατά πληροφορίες, σχετίζεται ευθέως με τον προγραμματισμό που θέλει η καθοριστική συνεδρίαση τoυ Eurogroup που θα εγκρίνει την δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ να συγκαλείται τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, δηλαδή δύο εικοσιτετράωρα μετά το «ναι» που πιθανολογείται ότι θα πει η πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Μέχρι τότε, σύμφωνα με πληροφορίες του «protothema.gr», προβλέπεται ότι θα έχουν νομοθετηθεί και όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, οι οποίες θα περιληφθούν σε χωριστά νομοσχέδια.

Το «πακέτο» με τα μέτρα –τόσο τα δημοσιονομικά, που έχουν συμφωνηθεί, όσο και τα εργασιακά για τα οποία υπάρχουν εκκρεμότητες και πιθανολογείται ότι θα κλείσουν ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας- θα είναι σε ένα άρθρο, το οποίο, κατά τα προβλεπόμενα, θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Συγκεκριμένα μέχρι τις 12 Νοεμβρίου θα πρέπει να ψηφιστούν με διαδικασίες εξπρές οι περικοπές 7,5 δισ. σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα για τα επόμενα δύο χρόνια, τα νέα φορολογικά μέτρα, αλλά και οι προαπαιτούμενες πράξεις για την εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ όπως οι αλλαγές στα εργασιακά, τις συντάξεις, τις αποζημιώσεις και τα κλειστά επαγγέλματα.
Τα μέτρα αυτά θα αποτυπωθούν και στον νέο προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στην Βουλή και ελάχιστη σχέση θα έχει με το προσχέδιο που προέβλεπε περικοπές μισθών και συντάξεων 7,2 δισ. και συνολικά μέτρα για το 2013 μόλις 7,8 δισ.

Στις Βρυξέλλες πάντως στελέχη του οικονομικού επιτελείου εξέθεσαν λεπτομερώς τις πιέσεις που δέχονται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, τα οποία φαίνεται πως επαρκούν οριακά μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, εκφράζοντας παράλληλα συγκρατημένη αισιοδοξία, τόσο ως προς το περιεχόμενο της δήλωσης των Ευρωπαίων ηγετών για την Ελλάδα, όσο και για το ότι η επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα «είναι πολύ κοντά».

Πηγή: protothema.gr

To Top