Μαίνεται η φωτιά στη Χαλκιδική! Κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι κοινότητες Σάρτης και Συκιάς ζητά ο δήμος Σιθωνίας, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται από τα ξημερώματα στην περιοχή.

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη

Η κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αφορά την αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών της πυρκαγιάς στην πληγείσα περιοχή.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς, που εκτείνεται περίπου στα 3 χιλιόμετρα επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρο τμήμα και 4 αεροσκάφη. Παράλληλα εργάζονται 5 εκσκαπτικά μηχανήματα και υδροφόρες του Δήμου Σιθωνίας και της Περιφέρειας.

Η κυκλοφορία έχει αποκλειστεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού – Συκιάς και η Αστυνομία παρακαλεί τους πολίτες και οδηγούς που κινούνται στη Σιθωνία Χαλκιδικής, να μην προσεγγίζουν και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Οι κάτοικοι παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη της φωτιάς και αναμένουν τις οδηγίες των αρχών, σε περίπτωση εκκένωσης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σάρτης, Μιχάλη Σπανό, τα σχολεία εκκενώθηκαν από νωρίς το πρωί και όλοι οι κάτοικοι ενημερώθηκαν, σε περίπτωση που χρειαστεί εκκένωση, να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία του χωριού και να απομακρυνθούν με πλοιάρια δια θαλάσσης.

«Ολα επαφίενται στους ανέμους, περιμένουμε να πέσουν για να διευκολυνθεί η κατάσβεση», τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Σπανός, διευκρινίζοντας ότι προληπτικά απομακρύνθηκαν ήδη από τα σπίτια τους 20 κάτοικοι του οικισμού Κάμπος Σάρτης.

Σε ετοιμότητα ο δήμος Σιθωνίας

Ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Πάρης Ντέμπλας, μιλώντας στο Πρακτορείο FM, τόνισε ότι το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο, λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ την κατάσταση δυσχεραίνει η διακοπή ηλεκτροδότησης στην περιοχή. «Η κατάσταση είναι δύσκολη, πνέουν ισχυροί άνεμοι, η φωτιά είναι πάνω από τη Σάρτη, Υπάρχει μία ετοιμότητα, το Κοινοτικό Κατάστημα είναι ανοιχτό, χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο και αυτό, είναι το μεγάλο μειονέκτημά μας. Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας» ανέφερε.

Ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας εκτίμησε ότι χωρίς ρεύμα σύντομα ενδέχεται να διακοπεί και το νερό ενώ ζήτησε να απομακρυνθούν όσοι βρίσκονται πάνω από το επαρχιακό κύκλωμα της Σάρτης.

Πηγή: iefimerida

ΣΕ ΑΛΛΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Οι πυροσβέστες προσπαθούν από γη και αέρα να «πιάσουν» τις φλόγες.

άνω από το υδραγωγείο, στις παρυφές της Σάρτης, έχει φτάσει η φωτιά στη Χαλκιδική, και συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα της χερσονήσου Σιθωνίας. Ανήσυχοι πολλοί κάτοικοι, βλέποντας τις φλόγες και τον πυκνό καπνό, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Ωστόσο, δεν έχει δοθεί εντολή εκκένωσης.

Την ίδια ώρα με απόφαση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, η περιοχή της Σάρτης στη Σιθωνία Χαλκιδικής κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Αν παραστεί ανάγκη είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκκένωση της Σάρτης, δεν πρόκειται να αφήσουμε να κινδυνεύσει κανείς», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Τζιτζικώστας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σάρτης, Μιχάλη Σπανό, τα σχολεία εκκενώθηκαν από νωρίς το πρωί και όλοι οι κάτοικοι ενημερώθηκαν, σε περίπτωση που χρειαστεί εκκένωση, να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία του χωριού και να απομακρυνθούν με πλοιάρια δια θαλάσσης.

«Όλα επαφίενται στους ανέμους, περιμένουμε να πέσουν για να διευκολυνθεί η κατάσβεση» τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Σπανός, διευκρινίζοντας ότι προληπτικά απομακρύνθηκαν ήδη από τα σπίτια τους 20 κάτοικοι του οικισμού Κάμπος Σάρτης.

Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Αυτή τη στιγμή στο σημείο επιχειρούν 148 πυροσβέστες, με 59 οχήματα και 73 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Παράλληλα, από αέρος συνδράμουν τέσσερα αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και ακόμη ένα ελικόπτερο που συντονίζει την επιχείρηση.

Η φωτιά, που κατακαίει πυκνή πευκόφυτη περιοχή, εκδηλώθηκε στις 5.40 το πρωί και ενώ έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι.

Η Περιφερειακή Ενότητα της Χαλκιδικής, όπως και o Δήμος Σιθωνίας, έχουν επιστρατεύσει από την πρώτη στιγμή μηχανήματα, τα οποία επιχειρούν διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, “Πρακτορείο 104,9 FM”, η υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, Μάγδα Συρδάρη. «Έρχονται συνέχεια μηχανήματα. Εδώ στη Χαλκιδική οι αποστάσεις είναι μεγάλες, έχουν ήδη έχουν εξαπλωθεί για τη δημιουργία των αντιπυρικών ζωνών» εξήγησε.

Η κ. Συρδάρη επισήμανε πως υπάρχει συνεχής επικοινωνία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και ότι «επειδή η φωτιά είναι πάνω από τη Σάρτη μέσα σε χαράδρα, δεν υπάρχει ανησυχία προς το παρόν». Παράλληλα τόνισε την ανάγκη η φωτιά να οριοθετηθεί πριν πέσει το σκοτάδι. «Νυχτώνει και νωρίς και πρέπει να έχει τεθεί υπό έλεγχο πριν σκοτεινιάσει» πρόσθεσε.

Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού – Συκιάς

Στο μεταξύ, η κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού- Συκιάς έχει αποκλειστεί από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής, προκειμένου να διευκολύνεται το έργο της κατάσβεσης.

Η Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, με ανακοίνωσή που εξέδωσε, ενημερώνει τους οδηγούς αλλά και τους πολίτες που κινούνται στη Σιθωνία να μην προσεγγίζουν και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και ζητά να ακολουθούν τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αστυνομικών.  Πληροφορίες του newsIT.gr πάντως, αναφέρουν πως όσοι κάτοικοι της περιοχής διαθέτουν πισίνες, τις γεμίζουν με νερό…

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο Μακεδονίας, οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή της Σιθωνίας το πρωί έφταναν τα 8 ακόμη και 9 μποφόρ και αναμένεται να εξασθενίσουν σταδιακά από το απόγευμα.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έβγαλε η Αστυνομία «παρακαλούνται οι πολίτες και οι οδηγοί που κινούνται στη Σιθωνία Χαλκιδικής, να μην προσεγγίζουν και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή για την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη και να ακολουθούν τις οδηγίες – υποδείξεις των αστυνομικών.

Σημειώνεται ότι για τον παραπάνω λόγο από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής, έχει αποκλειστεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού – Συκιάς».

Πηγή: newsit

 

To Top