Μαίνεται ο πόλεμος για το «Makedonia Palace»

Αντίδραση, προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει στην ξενοδοχειακή αγορά της Θεσσαλονίκης η προκήρυξη του διαγωνισμού για την προσωρινή εκμίσθωση του «Makedonia Palace», κάνοντας πολλούς από τους ξενοδόχους της πόλης να αναρωτιούνται τι υποκρύπτεται πίσω από την καθυστέρηση του διεθνούς διαγωνισμού για τη μακροχρόνια εκμίσθωση. Δεν ήταν λίγοι οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης τη χρονιά που πέρασε που βρέθηκαν στα «κάγκελα», καταγγέλλοντας αθέμιτο ανταγωνισμό από την επί έναν χρόνο παραχώρηση του ξενοδοχείου από το ΙΚΑ αντί 5.000 ευρώ τον μήνα στον προηγούμενο διαχειριστή, τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη.

 

Θεωρούν δε ότι με τον διαγωνισμό για τη 12μηνη εκμίσθωση o αθέμιτος αυτός ανταγωνισμός θα συνεχιστεί, με άλλη μορφή, επηρεάζοντας την ήδη χειμαζόμενη ξενοδοχειακή αγορά της Θεσσαλονίκης. Οι φόβοι που εκφράζονται είναι ότι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα πάρει τη μορφή «αρπαχτής» για έναν χρόνο, κάτι που μπορεί να «χτυπήσει» ακόμα περισσότερο τις τιμές των δωματίων, ενώ θεωρούν ότι βασικό μέλημα όποιου ενδιαφερθεί θα είναι ουσιαστικά να πιάσει… θέση για τον διεθνή διαγωνισμό για τη μακροχρόνια εκμίσθωση και όχι να το δουλέψει σωστά τον έναν αυτόν χρόνο. «Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη ένα Σιραγάν Παλάς και όχι ένα …Χάνι Παλάς» υποστηρίζουν.

 

Κάθετα αντίθετη στον διαγωνισμό για τη 12μηνη εκμίσθωση εμφανίζεται η Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Αριστοτέλη Θωμόπουλο, που θεωρεί ότι το ΙΚΑ πρέπει να «τρέξει» για τον διεθνή διαγωνισμό μακροχρόνιας εκμίσθωσης του ξενοδοχείου, ώστε να υπάρξουν σοβαρές προτάσεις και σοβαροί υποψήφιοι. «Είναι λαϊκίστικο και προσχηματικό να βάζουν μπροστά τούς εργαζομένους ως επιχείρημα και να υποστηρίζουν ότι δεν θα έχουν δουλειά μέχρι να προκηρυχθεί ο δεύτερος διαγωνισμός, άρα επιλέγουν μια προσωρινή λύση» εξηγεί στη «δημοκρατία» ο κ. Θωμόπουλος, τονίζοντας ότι ήδη η προνομιακή μεταχείριση του ξενοδοχείου κατά την περσινή χρονιά προκάλεσε απώλεια θέσεων εργασίας σε άλλα ξενοδοχεία της πόλης. «Οταν η ξενοδοχειακή ναυαρχίδα μιας πόλης φτάνει να πουλάει το δωμάτιο 40 και 50 ευρώ, αυτό ευτελίζει όλη την ξενοδοχειακή αγορά» σημειώνει.

Την περασμένη χρονιά υπήρξαν ξενοδόχοι που ήθελαν να κινηθούν νομικά κατά του ΙΚΑ για το συμβολικό τίμημα των 5.000 ευρώ τον μήνα, που έπεσε από τα ύψη των 300.000 ευρώ που ήταν πριν από το μίσθωμα. «Υπήρξε μεγάλος ξεσηκωμός» αναφέρει σχετικά ο κ. Θωμόπουλος, εκφράζοντας την απορία του γιατί το ΙΚΑ δεν αναπροσάρμοσε απλώς προς τα κάτω το αρχικό μίσθωμα αντί τελικά να αναγκαστεί να πέσει στα 5.000 ευρώ και γιατί ο διεθνής διαγωνισμός για τη μακροχρόνια εκμίσθωση καθυστερεί τόσο πολύ, ενώ τα τεύχη του είναι εδώ και καιρό έτοιμα.

Πηγή: dimokratianews.gr

 

 

To Top