Στη νήσο Μαδέιρα στον Ατλαντικό ωκεανό, δεν ξεχνούν ποτέ τον Μανουέλ Μασάδο, που έγραψε τη δική του ιστορία στον πάγκο της Νασιονάλ, αλλά και της Μαρίτιμο, βάζοντας το απομονωμένο νησί στον… χάρτη του πορτογαλικού ποδοσφαίρου και ζώντας μερικά από τα ωραιότερα χρόνια της καριέρας του.
Παίξε μπάλα στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ! Πόνταρε στην expekt.com, με Bonus εγγραφής 125 €!
Το σχετικό αφιέρωμα του novasports.gr, για όσα συνδέουν τον προπονητή του Άρη με τη νήσο Μαδέιρα και τις ομάδες της, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον:
«Νήσος Μαδέιρα. Πορτογαλικό έδαφος στα ανοιχτά του Ατλαντικού, το οποίο όμως ουδεμία σχέση έχει με την μητροπολιτική περιοχή της χώρας της Ιβηρικής χερσονήσου. Ουσιαστικά μιλάμε για μια νησιωτική αυτόνομη αποικία, στο ύψος του Μαρόκου, με τροπικό κλίμα, θαυμάσιους ανθρώπους και δύο υπολογίσιμες ποδοσφαιρικές δυνάμεις. Τη Νασιονάλ και τη Μαρίτιμο. Η Μαδέϊρα απέχει περίπου 580 χλμ. από τις ακτές της Αφρικής, 861 χλμ. από τη Λισαβόνα, 370 χλμ. από το νησί Γκραν Κανάρια και περίπου 770 χλμ. από τη Σάντα Μαρία, το κοντινότερο νησί από τις Αζόρες. Δηλαδή, στη μέση του αρχιπελάγους, στη μέση του πουθενά! Κι όμως εκεί ο νυν προπονητής του Αρη, Μανουέλ Μασάδο, όντας στην τεχνική ηγεσία της Νασιονάλ, έζησε μερικές από τις ομορφότερες στιγμές της ζωής και της καριέρας του…
Το πρώτο τηλεφώνημα
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τον Οκτώβριο του 2005 ο Μασάδο δέχεται το πρώτο τηλεφώνημα από τους ανθρώπους της Νασιονάλ. Η πρόσκληση για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας, ανοιχτή και η πρόκληση μεγάλη. Ζητά λίγο χρόνο για να το σκεφτεί και αφού το συζητά με την οικογένειά του, παίρνει το αεροπλάνο για τη Φουνσάλ, υπογράφει και πιάνει δουλειά. Ο μυστακοφόρος τεχνικός κάθεται στην άκρη του πάγκου σε 28 αναμετρήσεις με εντυπωσιακά αποτελέσματα και τελική συγκομιδή 52 βαθμών η οποία φέρνει την ομάδα του στην πέμπτη θέση της λίγκα Σαγκρές, έχοντας υποσκελίσει την αιώνια αντίπαλο, Μαρίτιμο και άλλες παραδοσιακές δυνάμεις του πορτογαλικού ποδοσφαίρου. Το όνομά του ακούγεται δυνατά, οι προτάσεις υπάρχουν και η οικογένειά του στο Γκιμαράες του λείπει. Η απόφαση είχε ληφθεί. Επιστροφή στον κυρίως κορμό της χώρας και ανάληψη των ηνίων της Ακαντέμικα.
Η επιστροφή
Όμως στη Μαδέιρα ο απόηχος της φυγής του Μασάδο, σκιάζει τα πάντα. Την επόμενη χρονιά η Νασιονάλ από πέμπτη, τερματίζει όγδοη και τη σεζόν 2007 – 08 κατρακυλά στη δέκατη θέση. Ο κόσμος δεν επιθυμεί απλά την επιστροφή του, αλλά την απαιτεί! Το τηλεφώνημα στην οικία Μασάδο, στο Γκιμαράες, ξαναγίνεται και αυτή τη φορά ο Μανουέλ, δεν χρειάζεται ούτε να το σκεφτεί, ούτε να το συζητήσει πάρα πολύ. Παίρνει τους συνεργάτες του και επιστρέφει στη Φουνσάλ.
Η σεζόν 2008 – 09 είναι για τη Νασιονάλ ονειρική! Η ομάδα καταλαμβάνει την 4η θέση, μία ανάσα από τις μεγάλες δυνάμεις της Πορτογαλίας (Πόρτο, Μπενφίκα και Σπόρτιγκ) και φυσικά βγαίνει στην Ευρώπη. Ο Μασάδο λατρεύεται σαν Θεός και η πρόταση για πολυετή συνεργασία από τον βαθύπλουτο πρόεδρο του συλλόγου, δεν αργεί να έρθει. Τελικώς, θα μείνει στον πάγκο για άλλον ένα χρόνο και θα αποχωρήσει οριστικά, γράφοντας με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία της ομάδας.
Η ζωή στη Μαδέιρα
Τα χρόνια στη Μαδέιρα θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη του Μασάδο. Όταν μιλά για το νησί, το στόμα του στάζει μέλι. Στη Φουνσάλ ο τεχνικός του Αρη έκανε φίλους με τους οποίους διατηρεί ακόμα και σήμερα, σχεδόν καθημερινή επαφή, ενώ όποτε του δοθεί η ευκαιρία ταξιδεύει μέχρι εκεί γα να τους δει. Είναι βέβαιο πως δεν θα έλεγε όχι σε μια μελλοντική τρίτη πρόσκληση. Ειδικά τώρα που τα παιδιά μεγαλώσανε και η ανάγκη παραμονής στο Γκιμαράες, δεν είναι επιτακτική.
Ο «βασιλιάς» της Νασιονάλ
Κι αν αναρωτιέστε τι είναι αυτό που έκανε τον προπονητή του Αρη, να «μαγευτεί» , πάρτε μια μικρή γεύση για το τι εστί Μαδέϊρα. Καταρχήν, η πλούσια εξωτική βλάστηση καλύπτει όλο το νησί. Είναι ένας παράδεισος με εκατοντάδες είδη φυτών και λουλουδιών, χρώματα, φρούτα εξωτικά, μπανανιές, αμπέλια. Το κλίμα της Μαδέιρα είναι ήπιο και ζεστό όλο το χρόνο με μέση θερμοκρασία 25 βαθμών. Η Μαδέϊρα ήταν πάντα πόλος έλξης. Ήταν σταθμός στα μεγάλα ταξίδια των θαλασσοπόρων προς την Ινδία ή την Αφρική. Οι άποικοι μετά από μακροχρόνια παραμονή σε τροπικές χώρες, έμεναν εκεί για μερικές εβδομάδες, προκειμένου να ξεκουραστούν και να εγκλιματιστούν πριν επιστρέψουν στα σπίτια τους. Έτσι η ομορφιά του νησιού και η γοητεία που προκαλεί έγιναν γνωστά σ’ όλη την Ευρώπη. Όμορφα ξενοδοχεία άρχισαν να κτίζονται για να υποδεχθούν την υψηλή κοινωνικά τάξη, διασημότητες, προσωπικότητες, αλλά και βασιλιάδες. Και μαζί τους και τον Μασάδο. Πρόκειται, το δίχως άλλο, για τον «βασιλιά» των προπονητών που πέρασαν από τη Νασιονάλ»!