ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Μαλάτος: «Αναπλήρωση από τη Football League για όποια ομάδα δεν αδειοδοτηθεί»

Ο νομικός και πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου (ΙΔΕΑΔ) Ανδρέας Μαλάτος μίλησε στα ερτζιανά της Θεσσαλονίκης και αναφέρθηκε στο ζήτημα της πιθανής ανόδου και τρίτης ομάδας από τη Football League λόγω μη αδειοδότησης κάποιων ομάδων από τη Super League.

Αναλυτικά όσα είπε στο “Μετρόπολις”:

«Με μία απόφαση που απλώς επικυρώθηκε δεν μπορεί να γίνει λόγος για το ποιος προβιβάζεται ή υποβιβάζεται. Πρέπει η όποια απόφαση να μπει σε κάποια προκήρυξη, σε κάποιον κανονισμό. Δεν μπορεί να γίνει μονομερώς. Η απόφαση μπορεί να λήφθηκε αλλά πρέπει να συμπεριληφθεί σε νομικό κείμενο, το οποίο θα κανονίζει το πώς θα γίνονται οι προβιβασμοί ή υποβιβασμοί. Κανονικά έπρεπε να έχει ήδη γίνει αυτό. Μπορεί και όντως να έχει περιληφθεί, βεβαίως, και να μην το γνωρίζει».

Για το τι πρέπει να ισχύσει βάσει κανονισμών: «Βάζει της προκήρυξης και του ΚΑΠ όποια ομάδα υποβιβάζεται για λόγους μη αγωνιστικούς, καταλαμβάνει την τελευταία θέση στο Πρωτάθλημα και τη γλιτώνει κάποια άλλη ομάδα που θα έπεφτε αγωνιστικά. Άρα σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορεί να προβιβαστεί κάποια επιπλέον ομάδα από την κατώτερη κατηγορία. Από εκεί και πέρα, έχουμε την περίπτωση που αφού ολοκληρωθεί το Πρωτάθλημα κάποια ομάδα για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί να συμμετάσχει στο επόμενο Πρωτάθλημα.

Τότε ανεβαίνει ο επιλαχών από την κατώτερη κατηγορία. Είναι η υπόθεση του Άρη το 2015 που είχαμε ερωτηθεί και βγάλαμε γνωμοδότηση για το αν μπορούσε ο Άρης να ανεβεί επειδή κάποιες ομάδες δεν δήλωσαν συμμετοχή στη Β’ Εθνική. Έτσι όπως τίθεται το θέμα, φαίνεται ότι αυτός που δεν θα αδειοδοτηθεί καταλαμβάνει την τελευταία θέση στη βαθμολογία και υποβιβάζεται. Αυτό που εμένα με ξενίζει είναι ότι δεν μπορείς να λες δύο ή τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος πως κάποιος δεν αδειοδοτείται.

Το αν κάποιος δικαιούται αν πρέπει να συμμετέχει στο Πρωτάθλημα πρέπει να κρίνεται στο ξεκίνημα. Από τη στιγμή που δημιουργούνται χρέη κατά τη διάρκεια του Πρωταθλήματος αυτό πρέπει να παίζει ρόλο για τη συμμετοχή της στο επόμενο Πρωτάθλημα. Άρα αυτός που έχει θέμα αδειοδότησης δεν θα πρέπει να υποβιβάζεται, αλλά να μην έχει δικαίωμα συμμετοχής στο επόμενο Πρωτάθλημα. Με αυτήν την έννοια, αυτός που θα πρέπει να τον αναπληρώσει θα είναι ο επιλαχών της επόμενης κατηγορίας».

To Top