ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Μαραθωνίτης: “Ολλανδικογερμανικό το εγχείρημα του Άρη, θα βρει με Ένινγκ-Χαριστέα τον δρόμο του”!

Ο Σπύρος Μαραθωνίτης μάνατζερ και ιδιοκτήτης της Soccerpromo που εξειδικεύεται στο γερμανικό και ολλανδικό ποδόσφαιρο, μίλησε για το εγχείρημα “Μίχαελ Ένινγκ” στον Άρη, για τα όσα έχει πει με κάποιους από τους παίκτες της ομάδας και εξήγησε γιατί πιστεύει πως ο Άρης με το υλικό που διαθέτει μπορεί να καταφέρει πολλά.

Stoiximan.gr: Το Παιχνίδι σου Καλύτερο με εκατοντάδες στοιχήματα & επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες, Κόρνερ!

Αναλυτικά τα όσα είπε στο Yellow Radio 92,8:

Πως προσεγγίζετε από την δική σας εμπειρία το εγχείρημα “Μίχαελ Ένινγκ”;

Εγώ θα έλεγα από την πλευρά μου ότι ο Άρης έχει το ολλανδικογερμανικό εγχείρημα. Γιατί το πιο ουσιαστικό κομμάτι για εμένα είναι ο Άγγελος Χαριστέας που είναι ένας άνθρωπος που σίγουρα αγαπά την ομάδα, έχει κάνει τεράστια καριέρα στην Ολλανδία, γνωρίζει πολύ καλά τον ολλανδικό τρόπο σκέψης οπότε η επιλογή του συγκεκριμένου προπονητή νομίζω πως έχει να κάνει με τον νέο τεχνικό διευθυντή και με την φιλοσοφία που έχει.

Ο Άγγελος Χαριστέας μπορεί να είναι γερμανοτραφής, αλλά έχει πολλές και σημαντικές “ενέσεις” με την παρουσία του στην Ολλανδία.

Πάρα πολλές και όχι μόνο εμπειρίες. Για εμένα έχει και πάρα πολλές γνώσεις και για το γερμανικό αλλά και για το ολλανδικό ποδόσφαιρο. Οπότε αυτό έχει επηρεάσει την απόφαση να επιλέξει έναν προπονητή που εγώ θα τον χαρακτήριζα “προπονητή Κεντρικής Ευρώπης”. Άλλο ποδόσφαιρο, σίγουρα πιο γρήγορο και σε μια φιλοσοφία στην οποία δεν αρκεί το αποτέλεσμα.

Είπε και ο ίδιος πως προτιμά το 5-4 από το 1-0. Είναι ένα πρώτο δείγμα αυτό;

Φυσικά και είναι. Είναι το κομμάτι στο οποίο πιστεύει πολύ η Κεντρική Ευρώπη, δηλαδή η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν ως μέλημα κυρίως να παρέχουν θέαμα, να πετύχουν πολλά γκολ έτσι ώστε τα γήπεδα τους να είναι γεμάτα.

Στην Ελλάδα όμως γνωρίζετε πως ο Έλληνας αγαπά την νίκη…

Όλοι αγαπούν την νίκη, κανείς δεν αγαπά την ήττα. Το σημαντικό κομμάτι όμως είναι πως θα πρέπει να κοιτάξουμε το ποδόσφαιρο σε μια άλλη μορφή πλέον και ο κόσμος να πηγαίνει στο γήπεδο θα πρέπει να βλέπει θέαμα και το θέαμα στο ποδόσφαιρο μεταφράζεται ως γκολ. Οπότε η στρατηγική που έχουν στην Κεντρική Ευρώπη, δηλαδή σε Γερμανία και Ολλανδία είναι αυτή, ότι ακόμη και οι αμυντικοί μας θα πρέπει να ανεβαίνουν.

Ένας Γερμανός προπονητής που μιλά και αρκετές γλώσσες..

Ένας προπονητής το 2019 θα πρέπει έτσι και αλλιώς να μιλάει πολλές γλώσσες, πλέον όλες οι ομάδες έχουν παίκτες από πολλές χώρες, πρέπει να υπάρχει εύκολη και γρήγορη συνεννόηση χωρίς μεταφραστή. Νομίζω πως η επιλογή του Άγγελου σε αυτό είναι πάρα πολύ καλή περίπτωση.

Τι μπορούμε να περιμένουμε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα;

Ο Άρης έτσι κι’αλλιώς είναι μια μεγάλη ομάδα, πιστεύω ότι δεν θέλει περιθώριο χρόνου και οι άνθρωποι που έχουν πάει τώρα στην ομάδα όπως για παράδειγμα ο Άγγελος, δεν ζητάει χρόνο από τους φιλάθλους, έχω την εντύπωση ότι θα τα κυνηγήσει όλα μαζί. Θα ήταν καλύτερα για τον προπονητή και τον Άγγελο να είχαν ξεκινήσει από το καλοκαίρι μαζί για να μπορέσεις να δεις ξεκάθαρα τα αποτελέσματα. Ας μην ξεχνάμε ότι έρχεται ένας προπονητής που δεν έχει επιλέξει το ρόστερ, αλλά είναι έτοιμο. Οπότε θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους και οι φίλαθλοι που θα παρακολουθούν τους αγώνες, ότι το ρόστερ υπάρχει. Αυτό που θα αλλάξει είναι η φιλοσοφία και ο τρόπος διαχείρισης της ομάδας.

Ο Άγγελος είχε δηλώσει για το θέμα του προπονητή πως “Δεν βιαστήκαμε γιατί θα έπρεπε να μάθω και εγώ πως είναι η ομάδα και να βρούμε έναν προπονητή που θα ταιριάζει στην φιλοσοφία της ομάδας”.

Νομίζω ότι είναι σωστό αυτό και έτσι πρέπει να λειτουργούν τα πράγματα. Στην Ελλάδα επειδή είμαστε ενθουσιώδεις σαν άνθρωποι αντιδρούμε και πολλές φορές αυτό γυρίζει μπούμερανγκ. Βοηθάει τον Άγγελο πολύ το γεγονός ότι δούλεψε στην Ευρώπη για να έχει πιο ξεκάθαρη άποψη και πραγματικά νομίζω ότι η επιλογή του είναι καλή.

Γνωρίζετε τον Μίχαελ Ένινγκ προσωπικά;

Όχι, τον γνωρίζω προπονητικά. Σίγουρα είναι ένας καλός προπονητής και νομίζω πως είναι και ένα καθαρό δείγμα Γερμανού προπονητή, με τα υπέρ και τα κατά.

Ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά;

Τα υπέρ είναι ότι χρησιμοποιεί ένα μεγάλο ρόστερ, πολύ ροτέισον οπότε όλοι οι παίκτες είναι σε ετοιμότητα, κάτι που δεν βλέπεις εύκολα σε άλλες χώρες. Και το άλλο είναι ότι σίγουρα θα δεις ένα πιο γρήγορο και όμορφο ποδόσφαιρο. Το μειονέκτημα έιναι ότι επειδή οι ομάδες σε Γερμανία και Ολλανδία είναι επιθετικογενείς, υπάρχει περίπτωση να βλέπεις ματς με αρκετά γκολ.

Είναι δίκοπο μαχαίρι μερικές φορές;

Είναι γιατί αν το παιχνίδι κρίνεται ένα γκολ, θα πρέπει να περιμένεις πολλά πράγματα. Αλλά ο κόσμος πρέπει να κάνει υπομονή και νομίζω πως ο Άρης με αυτό το δίδυμο του Άγγελου Χαριστέα και του Μίχαελ Ένινγκ θα βρουν τον δρόμο τους.

Έχετε παρακολουθήσει τα παιχνίδια του Άρη φέτος;

Όλα! Θεωρώ βέβαια ότι πολύ νωρίς ακόμη για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα, έχει παίξει σίγουρα δύσκολα παιχνίδια. Τον έχουμε δει σε πολύ καλά ματς όπως εκείνα με Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ αλλά και να μην έχει πάει τόσο καλά. Αλλά θα πρέπει να κυλήσει το πρωτάθλημα για να ξέρουμε καλύτερα.

Βέβαια τώρα ο Άρης είναι με την πλάτη στον τοίχο, σε έξι αγωνιστικές έχει 5 βαθμούς..

Είναι δεδομένο ότι ο κόσμος του Άρη αδημονεί και θέλει αποτελέσματα. Νομίζω ότι και οι ίδιοι οι παίκτες, καθώς μιλάω με κάποιους, το γνωρίζουν αυτό. Δυστυχώς όμως στο ποδόσφαιρο τα πράγματα δεν πηγαίνουν πάντα όπως θέλουμε. Υπήρξαν παιχνίδια που ο Άρης έχασε βαθμούς ενώ έπαιξε πραγματικά καλά και μέσα από μικρές λεπτομέρειες δεν πήρε αποτέλεσμα.

Πιστεύετε πως είναι θέμα χρόνου να αξιοποιηθεί η δυναμική και η ποιότητα του Άρη;

Εγώ πιστεύω πως ναι και γι’αυτό λέω πάντα ότι δεν μπορείς να κρίνεις μια ομάδα από τα τέσσερα πέντε πρώτα ματς, πρέπει να κυλήσει το πρόγραμμα και να δεις το μεταβατικό στάδιο γιατί αυτή την στιγμή ο Άρης είχε ένα πρόβλημα, είχε μια αλλαγή προπονητή. Οπότε και οι αντιδράσεις της ομάδας ήταν γρήγορες για εμένα, αυτό δηλαδή που είπε ο Άγγελος ήταν πολύ σωστό. Θέλω να πιστεύω ότι ο Άγγελος έχει κάνει μια πολύ καλή επιλογή.

Φυσικά όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος..

Πάντα. Στο ποδόσφαιρο κάθε Κυριακή μετά τον αγώνα και μετά στο τέλος κάθε περιόδου.

Κάποια στιγμή ακούστηκαν τα ονόματα των Ιέρο και Γκούτι. Είναι ρίσκο κατά πόσο ένα μεγάλο όνομα μπορεί να συμβαδίσει με μια ομάδα;

Στο ποδόσφαιρο όλα είναι ρίσκο. Έτσι κι’αλλιώς. Η αλήθεια είναι πως όταν λες “μεγάλο όνομα” θα πρέπει να έχει και κάποιες επιτυχίες πριν, δεν είναι απλώς ένα όνομα. Οπότε πολλές φορές επενδύεις στο όνομα που έχει ήδη φτιάξει ο ίδιος. Το σημαντικό είναι να βρεις την χημεία και να ξέρεις που θέλεις να βαδίσεις. Θα πρέπει να εμπιστευτείς έναν προπονητή που έχεις μελετήσει και ο Άγγελος το έψαξε πάρα πολύ αυτό το κομμάτι. Μην ξεχνάμε ότι πριν λίγο καιρό δεν είχε ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο αυτό το πόστο.

Αυτό είναι ένα ρίσκο και από πλευράς Θεόδωρου Καρυπίδη;

Έχει πάρει και εκείνος ένα ρίσκο αλλά κάνει σωστά για την ομάδα. Εγώ προσωπικά είχα τον προβληματισμό γιατί ο Άγγελος δεν είχε ήδη ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο από αυτό το πόστο.

Θα τον προτρέπατε δηλαδή;

Βεβαίως, γιατί έχει πολλές γνώσεις και αν μη τι αλλο είναι Άρης, οπότε έχεις δύο πλεονεκτήματα. Από την μια έχεις έναν άνθρωπο που ξέρει το αντικείμενο έχει αγωνιστεί σε χώρες με πολύ υψηλό level πρωταθλημάτων και από την άλλη είναι και ο ίδιος Άρης.

Είναι οριακή η ισορροπία..

Το ρίσκο είναι και από τις δύο πλευρές και από την διοήκση και από τον Άγγελο. Γιατί είναι η πρώτη του φορά σε κάτι τέτοιο οπότε και αυτός αναλαμβάνει το ρίσκο. Θεωρώ όμως ότι όλα θα μπουν σε μια γραμμή και ο Άρης θα βρεθεί ξανά εκεί που πρέπει να είναι.

Είχατε καταφέρει να δημιουργήσετε ένα ελληνικό “εργοστάσιο” παραγωγής ποδοσφαιριστών στην Γερμανία..

Ήταν ένα από τα αρχικά μας project. Ουσιαστικά αναλάβαμε το managment μιας Γερμανικής ομάδας που έπαιζε στην πέμπτη κατηγορία Γερμανίας. Αυτό βέβαια είναι δίαφορετικό από τα δεδομένα της Ελλάδας. Είναι ημιεπαγγελματική κατηγορία, με μπάτζετ που θα ζήλευαν ομάδες Football League μπορεί και Super League 2. Ένα πολύ ενδιαφέρον project, εμείς “τρέχουμε” διάφορα projects και άλλα με την εταιρία μου σε διάφορες χώρες σχετικά με την διαχείριση ομάδων και αθλητών, προπονητών έχουμε επικεντρωθεί πολύ σε Γερμανία και Ολλανδία.

Έχετε παίκτες στον Άρη; Επειδή είπατε πως μιλάτε με κάποιους από αυτούς..

Όχι δεν έχουμε. Υπάρχουν φιλικές σχέσεις επειδή η εταιρία μου παρέχει κάποιες υπηρεσίες σε κάποιους αθλητές, οπότε υπάρχουν και φιλικές αλλά και επαγγελματικές σχέσεις. Αυτό που λένε είναι ότι ο Άρης σίγουρα δικαιούται περισσότερους βαθμούς στο πρωτάθλημα και αυτό είναι αντιλητπό από όλους που έχουν δει τα παιχνίδια. Είναι σίγουροι ότι η πορεία στο πρωτάθλημα θα είναι καλύτερη και ξέρουν πως αυτό δεν έγινε μόνο λόγω συγκυριών μέχρι σήμερα. Γιατί βλέπεις τον Άρη πως κάνει ευκαιρίες.

Έγιναν βέβαια κάποιες αστοχίες σχετικά με την άμυνα και την τερματοφύλακα.

Όμως δεν μπορείς να πας πίσω. Κοιτάς την επόμενη μέρα και νομίζω ότι αυτό κοιτάει ο Άρης και ο κόσμος το μόνο που έχει να κάνει είναι να στηρίξει την ομάδα και όλα θα πάνε καλά.

To Top