ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Ματίγια: «Δεν φοβάμαι τη λέξη πρωτάθλημα, έχουμε τον ενθουσιασμό να κερδίσουμε κάθε ματς»

Μεγάλη συνέντευξη παραχώρησε ο Χαβιέ Ματίγια, μιλώντας για την πορεία του Άρη στη φετινή σεζόν, ενώ τόνισε τον στόχο της ομάδας αναφορικά με τον τίτλο στο πρωτάθλημα.

Αναλυτικά όσα είπε στο Sport24.gr…

– Πάμε πίσω στην αρχή της σεζόν. Εκεί που ξεκίνησαν όλα. Πώς επηρέασε την πορεία ο αποκλεισμός από τον Κόλος Κοβαλίβκα στα προκριματικά του Europa League;

“Ήταν ένα δυνατό χτύπημα ο αποκλεισμός από την Ευρώπη. Κυρίως γιατί δουλέψαμε μία σεζόν για να βγούμε στην Ευρώπη και το γκρεμίσαμε. Ήταν μια σφαλιάρα ο αποκλεισμός. Αλλά επανήλθαμε κυρίως γιατί διαπιστώσαμε μεταξύ μας ότι έχουμε πολύ καλή ομάδα. Από την αρχή το καταλάβαμε ότι η σεζόν αυτή θα μπορούσε να εξελιχθεί διαφορετικά”.

– Μίλησες για σφαλιάρα, για σκληρό χτύπημα…

“Μας πόνεσε είναι αλήθεια. Όλος ο κόσμος ήταν ενθουσιασμένος. Η απογοήτευση ήταν μεγαλύτερη, γιατί κι εμείς πιστεύαμε ότι θα περνούσαμε. Ήταν ένα πολύ δυνατό χτύπημα ο αποκλεισμός. Πολύ δυνατό. Ενθουσιασμός, όνειρα, όλα πήγαν στράφι σε εκείνο το ματς”.

– Μπορεί ο Άρης να κατακτήσει το πρωτάθλημα;

“Η ομάδα είναι πολύ καλή κι αυτό φαίνεται όχι μόνο στα αποτελέσματα, αλλά και στο ποδόσφαιρο που παίζουμε. Προφανώς η λέξη πρωτάθλημα είναι μεγάλη, εμείς έχουμε τον ενθουσιασμό να νικήσουμε κάθε ματς και να δούμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει η ομάδα. Μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε.”

– Πολλοί λένε ότι οι παίκτες του Άρη φοβούνται να πουν τη λέξη πρωτάθλημα. Εσύ τι σκέφτεσαι όταν την ακούς;

“Δεν έχω κανένα φόβο προσωπικά. Το αντίθετο. Είναι κάτι όμορφο να παλεύεις για το πρωτάθλημα. Όλα αυτά προκύπτουν από τον ενθουσιασμό, την καλή ομάδα και τον καλό σχεδιασμό που έγινε. Ο Άρης βρίσκεται σε καλή κατάσταση, έχει αυτοπεποίθηση. Θα πρέπει να μπορέσουμε να αντέξουμε να συνεχίσουμε έτσι όλη τη σεζόν”.

– Τι σου λείπει περισσότερο τη δύσκολη εποχή του κορονοϊού που βιώνουμε;

“Αυτό που μου λείπει περισσότερο από το ποδόσφαιρο στην εποχή της πανδημίας είναι ο κόσμος, οι οπαδοί μας. Είναι εντελώς διαφορετικό να παίζεις με κόσμο και χωρίς. Ελπίζουμε να περάσει όλο αυτό και να είναι ξανά κοντά μας για να μας στηρίξουν.

Σε προσωπικό επίπεδο μου λείπει η κανονικότητα που είχαμε πριν από τον κορονοϊό. Να μπορείς να βγεις στο δρόμο, να πας μια βόλτα με την οικογένειά σου ήσυχα χωρίς να φοβάσαι κάτι. Χωρίς να φοβάσαι για την υγεία. Τη δική σου και της οικογένειάς σου. Μου λείπει η ζωή που είχα. Που είχαμε”.

– Θα κάνεις το εμβόλιο;

“Περιμένουμε το εμβόλιο. Εάν οι γιατροί λένε ότι είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσω την υγεία τη δική μου και της οικογένειάς μου και των φίλων μου, ασφαλώς θα το κάνω”.

– Σύμφωνα με τη στατιστική της OPTA είσαι ο ηγέτης του Άρη στη μεσαία γραμμή. Το λένε οι αριθμοί…

“Είμαι πολύ χαρούμενος που αποτυπώνεται στη στατιστική. Μου αρέσει πολύ που βρίσκομαι στον Άρη. Έχω αυτοπεποίθηση και μου αρέσει πολύ ο τρόπος που παίζουμε. Μπαίνω στο γήπεδο με αυτήν την αλεγρία”.

– Η ανανέωση του συμβολαίου σου το περασμένο καλοκαίρι πέρασε από χίλια κύματα. Αλήθεια, γιατί επέλεξες να μείνεις;

“Αποφάσισα να ανανεώσω γιατί εκτίμησα ότι η ομάδα έκανε μια προσπάθεια για μένα. Κι εγώ και η οικογένειά μου νιώθαμε καλά στη Θεσσαλονίκη κι αυτός ήταν καθοριστικός παράγοντας. Δεν είναι όλα το ποδόσφαιρο στη ζωή. Ήμουν χαρούμενος στην πόλη και τον Άρη γι’ αυτό κι αποφασίσαμε να μείνω και να κάνω στην άκρη κάθε άλλη πρόταση”.

– Σε συνέντευξη σου στην AS πριν από λίγους μήνες υποστήριξες ότι ο Άρης σού έδωσε ζωή. Τι εννοείς με αυτό;

“Το είπα γιατί είχα έρθει από δύο σοβαρούς τραυματισμούς. Συνέπεσε με την επιστροφή μου μετά τις ατυχίες. Θα έλεγα ότι ανακάλυψα ξανά το ποδόσφαιρο μετά τους δύο τραυματισμούς. Και ο Άρης μου έδωσε αυτήν την ευκαιρία. Εδώ ένιωσα ξανά χρήσιμος, εδώ ένιωσα ξανά χαρούμενος”.

– Άκης Μάντζιος. Ποιο είναι το μυστικό του για τον Άρη που βλέπουμε;

“Ο Μάντζιος είναι πολύ ήρεμος. Χειρίζεται πολύ καλά τα αποδυτήρια. Ταίριαξε στον Άρη. Έχει χαρακτήρα που σε κάνει να τον σέβεσαι. Απολαμβάνουμε όλοι αυτό που κάνουμε κι αυτό τα λέει όλα. Βεβαίως και μεγάλο μερίδιο της επιτυχημένης πορείας είναι δικό του, γιατί αυτός είναι το αφεντικό στα αποδυτήρια”.

– Ο Άρης νίκησε στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Η ένταση δεν έλειψε. Πώς βλέπει ο Ματίγια το σημαντικότερο ματς της πόλης;

“Τα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ είναι γεμάτα ένταση και νεύρα. Είναι το ντέρμπι της πόλης, θα λέγαμε το πιο σημαντικό ματς της σεζόν. Από τότε που ήρθα στην Ελλάδα έχουμε κερδίσει ντέρμπι κόντρα στον ΠΑΟΚ κι έχω νιώσει αυτό το συναίσθημα. Το καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι για τους οπαδούς, για την πόλη. Αυτά τα ματς είναι πολύ όμορφα, ειδικά εάν τα νικάς”.

– Ο πιο δυνατός αντίπαλος στο πρωτάθλημα σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο;

“Η πιο δυνατή ομάδα στο πρωτάθλημα για μένα είναι ο Ολυμπιακός. Είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και το έδειξε κόντρα σε μεγάλες ομάδες στην Ευρώπη. Κυρίως έχει μεγάλη ατομική ποιότητα. Μπορεί να κρατήσει την μπάλα, ελέγχει το ματς, ορίζει ο ίδιος τα παιχνίδια. Είναι το στυλ ποδοσφαίρου που μου αρέσει περισσότερο να βλέπω. Έχει πολλούς παίκτες που έχουν ποιότητα, αλλά συγχωρέστε δεν θα κάνω καμία ειδική αναφορά σε παίκτη άλλης ομάδας”.

– Αγαπημένος σου συμπαίκτης;

“Όταν ήρθα στον Άρη συνάντησα πολλούς μεγάλους παίκτες. Πραγματικά σπουδαίους παίκτες. Ο Μπρούνο Γκάμα όχι μόνο για την τρομερή ικανότητά του και τον κομβικό του ρόλο. Φτάσαμε μαζί στην Ελλάδα και είμαστε μαζί όλα αυτά τα τρία χρόνια. Έπειτα ο Ματέο Γκαρσία που έκανε εκείνη τη σούπερ πρώτη σεζόν κι επέστρεψε. Στο μεσοεπιθετικό τομέα που αρέσει πιο πολύ λόγω θεάματος στους οπαδούς είναι ο Μπερτόγλιο, ο Μαντσίνι, ο Λόπεθ, ο Μάνος, ο Σίλβα που έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει. Πολλοί παίκτες από το πάνω ράφι της ποιότητας”.

– Είναι οι αθλητές της πρώτης κατηγορίας πιο προνομιούχοι στην εποχή του lockdown και της πανδημίας σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο; Δεν έχουν χάσει τη δουλειά τους, σίγουρα οι συνθήκες διαβίωσης είναι καλύτερες από τον μέσο πολίτη…

“Δεν ξέρω αν είμαστε προνομιούχοι. Είμαστε από την πλευρά ότι συνεχίζουμε να δουλεύουμε και κυρίως να κάνουμε αυτό που μας αρέσει, να παίζουμε ποδόσφαιρο. Όσον αφορά στην πανδημία είμαστε όπως οι υπόλοιποι. Η υγεία μας απειλείται όσο και των άλλων. Είμαστε όλοι ίσοι. Κανείς δεν είναι άτρωτος. Είμαστε όλοι εκτεθιμένοι στον κίνδυνο. Η οικογένειά μας διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο με όλο τον κόσμο. Οι ποδοσφαιριστές θα έλεγε περισσότερο εκτεθειμένοι. Πρέπει να μπούμε σε αεροπλάνα, να περάσουμε από αεροδρόμια, συναντάμε πολύ κόσμο. Μην ξεχνάμε ότι ο Άρης υπέφερε από τον κορονοϊό. Ήταν η ομάδα με τα περισσότερα κρούσματα”.

– Μια ευχή για το 2021;

“Μου λείπει ο κόσμος του Άρη. Και δεν μου λείπει μόνο στο Βικελίδης, αλλά και σε εκτός έδρας ματς η παρουσία του έκανε τη διαφορά. Εύχομαι το 2021 να τελειώνουμε με αυτόν τον ιό και να είναι πάλι κοντά μας. Θα ευχηθώ μόνο ένα πράγμα για το νέο έτος. Υγεία”.

To Top