Μαυρωτάς: «Η παραμονή στην εξουσία επί μακρόν, δημιουργεί κατεστημένο»

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, μίλησε για τον περιορισμό στις θητείες και τα όρια ηλικίας και έδωσε λεπτομέρειες για τη σύμβαση Μακόλιν και την Εθνική Πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων.

Stoiximan.gr: Το Παιχνίδι σου Καλύτερο με Live Streaming και Cash-out (ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)!

Για δημιουργία κατεστημένων με την παραμονή στην εξουσία των ίδιων ατόμων για πολλά χρόνια, έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στη συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου.

Ο ΓΓΑ αναφερόμενος στη διάταξη με τον περιορισμό στις θητείες και το όριο ηλικίας που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, είπε χαρακτηριστικά.

«Κι επειδή ακούστηκε πολλές φορές η επίκληση της αυτορρύθμισης από τους αθλητικούς φορείς… όταν δεν υπάρχει αυτορρύθμιση με βάση αυτές τις καλές πρακτικές διακυβέρνησης, η Πολιτεία δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα. Γενικά,  είναι γεγονός ότι η παραμονή στην εξουσία επί μακρόν, αναπόφευκτα δημιουργεί ένα κατεστημένο. Και ο καλύτερος Πρόεδρος του κόσμου σε 20-30 χρόνια ότι ήταν να προσφέρει το έχει προσφέρει και πρέπει να ετοιμάζει τη διάδοχη κατάστασή του. Η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμοστεί στις θητείες από δω και πέρα, είναι ουσιαστικά δώρο – άδωρον γιατί η ανανέωση θα άρχιζε το 2028. Δηλαδή κάποιοι θα ήταν ήδη σχεδόν μισό αιώνα στο τιμόνι των ομοσπονδιών».

Για τη σύμβαση Μακόλιν, ο Γ. Μαυρωτάς έδωσε λεπτομέρειες για την Εθνική Πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων.

«Είναι ένας νέος θεσμός που δημιουργείται για να υπάρξει ένα συστηματικό πλαίσιο συνεργασίας της Πολιτείας, του αθλητικού κινήματος, των διωκτικών αρχών αλλά και του στοιχηματικού οικοσυστήματος (Ε.Ε.Ε.Π. και εταιρίες στοιχηματισμού) ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της χειραγώγησης. Αυτό έχει να κάνει όχι μόνο με την καταστολή αλλά και με την πρόληψη. Η κύρια του λειτουργία είναι η ανταλλαγή πληροφοριών, η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η τεκμηρίωση των παραβάσεων και η δίωξη των παραβατών. Μόνο του το αθλητικό κίνημα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τα οικονομικά συμφέροντα και το οργανωμένο έγκλημα που πολλές φορές κρύβονται από πίσω. Γι αυτό είναι απαραίτητη η συνέργεια του αθλητικού κινήματος με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου» τόνισε και συμπλήρωσε. «Θα είναι υπό την ομπρέλα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού κι εκπροσώπους από την αστυνομία, την εισαγγελία, την ΕΕΕΠ, τις στοιχηματικές εταιρίες, εκπροσώπους ομοσπονδιών, αθλητών, προπονητών, διαιτητών κλπ. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στα θέματα χειραγώγησης θα εκπροσωπούνται».

 

To Top