Μεταγραφές: 10 Έλληνες της Basket League που μένουν ελεύθεροι

Η σεζόν 2018-2019 στην Basket League ολοκληρώθηκε και σειρά παίρνει πλέον η μεταγραφική περίοδος. Το Eurohoops παρουσιάζει 10 περιπτώσεις Ελλήνων παικτών που είδαμε στα ελληνικά παρκέ και πλέον κυκλοφορούν ελεύθεροι στην αγορά…

Ακολούθησε το PRESSARIS και στο Instagram, για ακόμα πιο άμεση ενημέρωση στα θέματα του Άρη!

Για ακόμα μία χρονιά τα γήπεδα της Basket League φιλοξένησαν πολλούς ταλαντούχους παίκτες που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και πλέον θα εξετάσουν τις διαθέσιμες επιλογές για τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στους Έλληνες παίκτες. Περιπτώσεις που λόγω του ελληνικού διαβατηρίου μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην στελέχωση του ρόστερ και αναμένεται να προσελκύσουν έντονο ενδιαφέρον.

Το Eurohoops παρουσιάζει περιπτώσεις Ελλήνων, οι οποίοι αγωνίστηκαν στην Basket League, και θα απασχολήσουν την αγορά σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Βλάντο Γιάνκοβιτς

Ο Βλάντο Γιάνκοβιτς επέλεξε το καλοκαίρι του 2018 να κάνει “restart” με τη φανέλα του Χολαργού και δικαιώθηκε απόλυτα! Ο Έλληνας φόργουορντ ολοκλήρωσε μία εξαιρετική σεζόν στην Basket League (13.6 πόντοι, 5.4 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ) και πλέον βγαίνει στην αγορά με τις μετοχές του να είναι ανεβασμένες.

Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ομάδες από την ACB έδειξαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του, ενώ πριν λίγες εβδομάδες βρέθηκε στο στόχαστρο του Ερυθρού Αστέρα που επιστρέφει στην Ευρωλίγκα.

Σε ηλικία 29 ετών ο Γιάνκοβιτς διανύει τα καλύτερα μπασκετικά χρόνια και έχει πολλά να δώσει. Πολύ καλός σουτέρ και ριμπάουντερ, με διάθεση σε επίθεση και άμυνα, πολύπλευρη συνεισφορά και εμπειρία από το κορυφαίο επίπεδο έχοντας φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού, της Ανδόρας, της Βαλένδια και όχι μόνο.

Ίαν Βουγιούκας

Ο Ίαν Βουγιούκας απέδειξε για ακόμα μία φορά πως μπορεί να προσφέρει ποιοτικά λεπτά ως συμπληρωματική λύση στην φροντ λάιν του Παναθηναϊκού. Η επιθυμία των δύο πλευρών να ανανεώσουν τη συνεργασία τους είναι δεδομένη και με τα υπάρχοντα δεδομένα μοιάζει η πιο πιθανή εξέλιξη.

Ο Έλληνας σέντερ πήρε μέρος σε 21 παιχνίδια στην Ευρωλίγκα και σε περίπου 10 λεπτά συμμετοχής είχε 4.1 πόντους και 2 ριμπάουντ. Ο Ρικ Πιτίνο έχει θετικότατη άποψη για τον Βουγιούκα που είναι ένας καταπληκτικός χαρακτήρας και απέδειξε στη σειρά με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης πως μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους αντίπαλους ψηλούς.

Περισσότερες εξελίξεις αναφορικά με το μέλλον του Βουγιούκα θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες αλλά σε περίπτωση που αποχωρήσει από τους “πράσινους”, δεν θα δυσκολευτεί να βρει θέση σε μία καλή ομάδα.

Γιώργος Μπόγρης

Ο πολύ έντονος ανταγωνισμός στην φροντ λάιν του Ολυμπιακού και η ύπαρξη του εξαιρετικού Νίκολα Μιλουτίνοφ, δεν επέτρεψε στον Γιώργο Μπόγρη να βρει τον χρόνο συμμετοχής που θα επιθυμούσε.

Ο Έλληνας σέντερ είχε συμπληρωματικό ρόλο στα 23 παιχνίδια που πήρε μέρος, με αποτέλεσμα να μετρήσει μόλις 1.7 πόντους και 0.8 ριμπάουντ σε περίπου 5 λεπτά συμμετοχής.

Το συμβόλαιο του παίκτη με τους “ερυθρόλευκους” ολοκληρώνεται και πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως οι δύο πλευρές δεν θα συνεχίσουν μαζί. Στα 30 του χρόνια, ο Μπόγρης θα αναζητήσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα βρίσκεται εκτός Ελλάδας.

Δημήτρης Αγραβάνης

Ο Δημήτρης Αγραβάνης στάθηκε εξαιρετικά άτυχος τη φετινή σεζόν, με τα προβλήματα τραυματισμού να μην του επιτρέπουν να προσφέρει στον Ολυμπιακό αυτά που θα επιθυμούσε. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως πραγματοποίησε το φετινό Ευρωπαϊκό του ντεμπούτο στην τελευταία αγωνιστική, με αντίπαλο τη Νταρουσάφακα.

Το συμβόλαιο του Έλληνα φόργουορντ, ο οποίος βρίσκεται στον σύλλογο του Πειραιά από το 2013 και έχει μετρήσει συνολικά 79 Ευρωπαϊκές συμμετοχές, ολοκληρώνεται και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου οι δύο πλευρές δεν θα ανανεώσουν τη συνεργασία τους.

Στο πρόσφατο παρελθόν κυκλοφόρησαν φήμες που ήθελαν τον Δημήτρη Αγραβάνη να βρίσκεται στο στόχαστρο της ΑΕΚ, όμως περισσότερες εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.

Νίκος Γκίκας

Ο Προμηθέας Πατρών “τρύπησε” το μπασκετικό του ταβάνι σε Ελλάδα και Ευρώπη τη φετινή σεζόν και ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές ήταν χωρίς αμφιβολία ο Νίκος Γκίκας.

Ο Έλληνας γκαρντ έκανε το βήμα παραπάνω, πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις σε Basket League (5 πόντοι, 1.9 ριμπάουντ, 3.9 ασίστ) και Τσάμπιονς Λιγκ (8.9 ασίστ, 2.5 ριμπάουντ, 4.8 ασίστ), με αποτέλεσμα να έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις μετοχές του στον μπασκετικό χάρτη.

Στα 28 του χρόνια, ο Γκίκας είναι μία ποιοτική λύσει που μπορεί να δώσει βοήθειες σε σκορ και δημιουργία. Πλέον, θα πρέπει να αποφασίσει αν θα παραμείνει μέλος στο φιλόδοξο σύνολο του Μάκη Γιατρά ή θα αναζητήσει μία νέα πρόκληση. Το ενδιαφέρον από συλλόγους της Ελλάδας πάντως πρέπει να θεωρείται δεδομένο…

Χρήστος Σαλούστρος

Ακόμα ένας παίκτης του Προμηθέα, ακόμα μία ενδιαφέρουσα περίπτωση! Ο Χρήστος Σαλούστρος έβαλε με τη σειρά του το… χεράκι του στη φετινή υπέρβαση της ομάδας της Πάτρας με σημαντική παρουσία σε επίθεση και άμυνα.

Ο Έλληνας φόργουορντ ολοκλήρωσε τη σεζόν με μέσο όρο 5.5 πόντους, 3.9 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ, αποδεικνύοντας πως είναι ένας παίκτης που μπορεί να προσφέρει βοήθειες σε διαφορετικούς τομείς του παιχνιδιού. Στο Τσάμπιονς Λιγκ ήταν εξίσου χρήσιμος με 5.6 πόντους, 4.4 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ ανά συμμετοχή.

Όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Γκίκα, έτσι και ο Χρήστος Σαλούστρος θα εξετάσει τις επιλογές του για μία σημαντική απόφαση στα 29 του χρόνια.

Θανάσης Αντετοκούνμπο

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο συνδυάζει ένα σύνολο αγωνιστικών στοιχείων που σπάνια βρίσκεις σε Έλληνα παίκτη. Τα αθλητικά του προσόντα θυμίζουν αθλητή του ΝΒΑ, η ενέργεια που βγάζει στην άμυνα είναι σπάνια ενώ φροντίζει να αγωνίζεται πάντα με το απαραίτητο πάθος.

Ο έντονος ανταγωνισμός στις θέσεις των φόργουορντ του Παναθηναϊκού, δεν επέτρεψε στον Αντετοκούνμπο να βρίσκεται στο παρκέ για παραπάνω από 12 λεπτά κατά μέσο όρο, σε σύνολο 29 συμμετοχών στην Ευρωλίγκα. Στο διάστημα αυτό, σημείωσε 4.2 πόντους και 1.8 ριμπάουντ, ωστόσο έδωσε την εντύπωση πως έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα.

Πλέον, ο Θανάσης κυκλοφορεί ως free agent στο μεταγραφικό παζάρι και το φετινό καλοκαίρι αναμένεται “καυτό”. Μένει να φανεί αν οι “πράσινοι” θα κάνουν την κίνηση τους για να διατηρήσουν τον παίκτη στο ρόστερ τους.

Βασίλης Ξανθόπουλος

O Βασίλης Ξανθόπουλος αποτελεί τον ορισμό του “value for money” παίκτη. Ένας πόιντ γκαρντ με συγκεκριμένες δυνατότητες που είναι απαραίτητος σε κάθε προπονητή και ένας χαρακτήρας που εγγυάται ηρεμία στα αποδυτήρια και σωστή καθοδήγηση ενός παρκέ.

Στα 35 του χρόνια, ο Έλληνας παίκτης ολοκλήρωσε μία καλή σεζόν με τη φανέλα της ΑΕΚ, επιβεβαιώνοντας πως παραμένει ένας χρήσιμος οργανωτής και ένας πολύ καλός αμυντικός. Σε 10 αγώνες στα playoffs της Basket League, μέτρησε 3.4 πόντους, 2 ριμπάουντ, 4 ασίστ και βοήθησε την Ένωση να τερματίσει τελικά στην 3η θέση.

Ο Ξανθόπουλος είναι ελεύθερος και θα βγει στην αγορά για ένα από τα τελευταία συμβόλαια της καριέρας του.

Λίνος Χρυσικόπουλος

O Λίνος Χρυσικόπουλος είναι ένας ιδιαιτέρως ταλαντούχος παίκτης, o οποίος την τελευταία τριετία φοράει τη φανέλα του ΠΑΟΚ (2016 -) και προέρχεται από μία σεζόν με μέσο όρο 9.1 πόντους, 3.1 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ.

Το όνομα του ακούγεται χρόνια, όμως ο Έλληνας φόργουορντ διανύει μόλις το 27ο έτος της ηλικίας του και ετοιμάζεται για τα καλύτερα μπασκετικά χρόνια της καριέρας του. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τον περασμένο Μάρτιο, η Εστουδιάντες προσέγγισε τον παίκτη του ΠΑΟΚ, με τον ίδιο να απορρίπτει την πρόταση συνεργασίας.

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως αρκετές ομάδες θα δείξουν ενδιαφέρον για τον Λίνο Χρυσικόπουλο το φετινό καλοκαίρι. Η καλή μπασκετική ηλικία, το ύψος (2.03 μ) και οι επιθετικές του ικανότητες τον μετατρέπουν σε μία πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση και αν ο ΠΑΟΚ θέλει να ανανεώσει το συμβόλαιο του, θα πρέπει να βιαστεί.

Βασίλης Καββαδάς

Να φύγει και να μην ξανάρθει! Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτεται ο Βασίλης Καββαδάς για τη φετινή σεζόν που ήταν γεμάτη προβλήματα τραυματισμών και ελάχιστη αγωνιστική δράση.

Για την ακρίβεια, ο Έλληνας σέντερ αγωνίστηκε σε μόλις 2 παιχνίδια με την ΑΕΚ στην Basket League και ακόμα 2 στο Τσάμπιονς Λιγκ, με την αγωνιστική περίοδο 2018-2019 να θεωρείται επί της ουσίας ως μη γενόμενη.

Στα 27 του χρόνια, ο Καββαδάς θέλει να βρει τον ιδανικό προορισμό που θα του επιτρέψει να επιστρέψει δυναμικά στα παρκέ και να εκμεταλλευτεί την τρομερή φυσική του δύναμη.

To Top