Μετράνε τις “πληγές” κάτοικοι και επιχειρηματίες στη Ν. Αγχίαλο μετά την καταστροφική πυρκαγιά (video)

Η χθεσινή ημέρα ξημέρωσε με καλύτερη εικόνα από τα πύρινα μέτωπα της Μαγνησίας και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα ενεργό μέτωπο φωτιάς σε Ν. Αγχίαλο, Β’ ΒΙΠΕ, Κοκκίνα, Αερινό. Παρόλα αυτά σύσσωμη η πυροσβεστική δύναμη της Μαγνησίας ήταν ακροβολισμένη σε όλα τα γνωστά μέτωπα για έλεγχο της κατάστασης και ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.

Σημειώνεται πως εκτός από την Πυροσβεστική δύναμη της Μαγνησίας, με τους πυροσβέστες να δίνουν πραγματικά μάχη με τις φλόγες με τα τεράστια μέτωπα φωτιάς τις προηγούμενες ημέρες και χθες παρούσες ήταν πυροσβεστικές δυνάμεις από Πιερία, Θεσσαλονίκη, Πολύγυρο Χαλκιδικής και άλλες περιοχές.

Σημαντικό ρόλο αυτές τις ημέρες έπαιξαν και οι εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις- Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων και Ελληνική Ομάδα Διάσωσης- καθώς συνέδραμαν όπου ήταν δυνατόν, έπειτα από τις εντολές που δέχονταν, ενώ συμμετείχαν στο σχέδιο εκκένωσης δια θαλάσσης της Νέας Αγχιάλου.

Στην αλυσίδα της επιχείρησης συμμετείχαν και πολλοί κάτοικοι, που έμειναν στις περιοχές τους, παρά τις εντολές εκκένωσης και συνέδραμαν στο έργο της πυροσβεστικής με δικές τους υδροφόρες αλλά και με άλλα μέσα.
Συγκινητική ήταν δε και η σχεδόν μαζική κινητοποίηση πολιτών, που κάποιοι άνοιξαν τα σπίτια τους σε πυρόπληκτους, άλλοι μετέφεραν τρόφιμα και νερά για τους πυροσβέστες, ενώ επιχειρήσεις εστίασης διέθεταν δωρεάν φαγητό σε όσους εκκένωσαν στα σπίτια τους.

Σύσσωμες οι αρμόδιες υπηρεσίες Πυροσβεστική και Αστυνομία βρίσκονταν σε επιφυλακή, όμως σε επιφυλακή βρίσκονταν και οι Δήμοι με υδροφόρες, μηχανήματα, ενώ ξεκίνησε και η καταγραφή των ζημιών.
Χθες, πρώτη ημέρα μετά την σχεδόν απόλυτη καταστροφή κάτοικοι, επιχειρηματίες, αγρότες και κτηνοτρόφοι μετρούσαν τις πληγές τους. Χάθηκαν πολλά ποιμνιοστάσια, αποθήκες, ζωοτροφές, καλλιέργειες, μηχανήματα, ακόμη και βαρέλια που πότιζαν οι κτηνοτρόφοι και οι κάτοικοι τα ζωντανά τους, ενώ παρανάλωμα του πυρός έγινε ο Συνεταιρισμός Ν. Αγχιάλου «Η Δήμητρα», αλλά και εργοστάσια στη ΒΙΠΕ.

To Top