Μετωπική Ομπάμα- Πούτιν για την Ουκρανία!

Ψυχροπολεμική σύγκρουση Ομπάμα-Πούτιν στο πολεμικό σκηνικό της Κριμαίας. Οι εξελίξεις είναι δραματικές μετά και την ρωσική απόβαση με 2.000 στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, το οποίο από το πρωί της Παρασκευής τελεί υπό ρωσικό έλεγχο. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι επισήμως η Μόσχα αρνείται ότι έχει στείλει στρατό στην περιοχή. Πληροφορίες μάλιστα από την Ουάσιγκτον κάνουν λόγο για μισθοφόρους.

Εντονη κινητικότητα υπάρχει και στον δρόμο από Σεβαστούπολη προς την πρωτεύουσα Συμφερόπολη. Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει χθες, Παρασκευή ότι έχουν νεκρώσει οι τηλεπικοινωνίες στη Συμφερόπολη ενώ η μεγαλύτερη ουκρανική αεροπορική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι έχει κλείσει και ο εναέριος χώρος πάνω από την περιοχή.

Σχεδόν ταυτόχρονα με το γαλλικό πρακτορείο που μετέδιδε την είδηση για την απόβαση 2.000 στρατιωτών, επικαλούμενο αξιωματούχους στο Κίεβο, ο εκτελών χρέη προέδρου της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, κατηγορούσε τη Μόσχα ότι προσπαθεί να εφαρμόσει στην Κριμαία τα σενάρια που εφαρμόστηκαν στην περιοχή της Αμπχαζίας. Ζήτησε, επίσης, από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει τις προκλήσεις, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και να αποσύρει «άμεσα» τις ρωσικές δυνάμεις. Πρόσθεσε, δε, ότι ο Ουκρανικός στρατός δεν απαντά στις προκλήσεις στην Κριμαία.

Μόσχα: Προστατεύουμε τις θέσεις μας

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάνει λόγο για επιχείρηση προστασίας των θέσεων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος ότι η ουκρανική κυβέρνηση  είναι ενήμερη για την μετακίνηση των στρατευμάτων «η οποία βασίζεται στην ιδρυτική συμφωνία για τον στόλο». Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι η Ρωσία απέρριψε την έκκληση της Ουκρανίας για «διμερείς διαπραγματεύσεις» σχετικά με την Κριμαία γιατί είναι «αποτέλεσμα των πρόσφατων πολιτικών διαδικασιών στην Ουκρανία.

Μετωπική σύγκρουση Ομπάμα-Πούτιν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα προειδοποίησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η επέμβαση στην Κριμαία θα έχει «συνέπειες» και θα οδηγήσει σε «απροσδιόριστο κόστος», εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του σχετικά με τις αναφορές για ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα είναι εξαιρετικά αποσταθεροποιητική», είπε στη σύντομη κι απρογραμμάτιστη εμφάνισή του στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου, επιβεβαιώνοντας ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι από τις εκθέσεις για στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Μπάρακ Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ «θα σταθούν με τη διεθνή κοινότητα στην οποία δηλώνεται ότι θα υπάρξει κόστος για οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία».

Διάλογο ζητεί η Ε.Ε.

«Για την ευρωπαϊκή επιτροπή η κατάσταση στην Κριμαία απαιτεί πρώτα απ’ όλα μια πολιτική λύση» δήλωσε στο BBC ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί. «Απευθύνουμε έκκληση για διάλογο ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές της Ουκρανίας. Καλούμε τους πάντες να σεβαστούν ο ένας τον άλλο» συμπλήρωσε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως κεκλεισμένων των θυρών, με τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Εθνη Γιούρι Σεργκέγιεφ να διαμηνύει: «Είμαστε αρκετοί ισχυροί για να αμυνθούμε».

Πηγή: thetoc.gr

To Top