Με ανταλλαγή μηνυμάτων ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής

Σε κλίμα βαρύ μετά και τη θυελλώδη συνεδρίαση στο Eurogroup ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παίρνει το βάπτισμα του πυρός στην εν εξελίξει σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Απενάντί του θα βρεθεί η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία εξέφρασε μεν την ανυπομονησία της να δει τον έλληνα πρωθυπουργό, έστειλε δε μήνυμα ότι οι κανόνες της ΕΕ πρέπει να τηρούνται.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος, εξέδρασε τη βεβαιότητα ότι  « όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις εξελίξεις. «Αυτό που χρειάζεται δεν είναι σύγκρουση, αλλά λύση» δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής

Τι κομίζει ο Τσίπρας

Στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του και θα αιτιολογήσει την άρνησή του να αποδεχθεί τα κείμενα που κατατέθηκαν στο Eurogroup, θα ζητήσει ευρύτερες συναινέσεις και αναμένεται να επαναλάβει ότι για τον ίδιον και την κυβέρνησή του, το πρόγραμμα δεν υπάρχει και απαιτείται ένα νέο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση είναι πέντε σημείων και προβλέπει

1. Την εξασφάλιση χρηματοδότησης, χωρίς τη δόση του ΕSM δηλαδή τα 7,5 δισ. ευρώ.

2. Να δοθούν στην Ελλάδα τα 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

3. Να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά δέκα δισ.

4. Τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ να κατευθυνθούν προς εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος για ρύθμιση «κόκκινων» δανείων.

5. Εξορθολογισμός του δημοσιονομικού πλαισίου, ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 1,5 % του ΑΕΠ.

Εξάλλου, η ελληνική πλευρά προτείνει ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που έχει κοινά σημεία αναφοράς με τους εταίρους και αφορά το φορολογικό σύστημα, το περιουσιολόγιο, την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, διαγωνισμούς για δανειοδοτήσεις ΜΜΕ κλπ.

Η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι άλλα ζητήματα, όπως εργασιακά και η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν μπαίνουν στη συζήτηση.

Πηγή: thetoc.gr

To Top