ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Μια Κυριακή που ο Νίκος (Γκάλης) συνάντησε τον Ντέιβιντ (Ίνγκραμ)!

Την προηγούμενη Κυριακή οι δυο μεγαλύτερες φυσιογνωμίες που πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα συναντήθηκαν ύστερα από σχεδόν 30 χρόνια.

Ο τεράστιος Νίκος Γκάλης και ο φοβερός σκόρερ Ντέιβιντ Ίνγκραμ τα είπαν με … χίλιους τρόπους στα γήπεδα που λατρεύτηκαν. Στο Αλεξάνδρειο και στο Ιβανώφειο.

Μιλάμε για δυο τοτέμ του ελληνικού συλλογικού μπάσκετ που οι κόντρες τους άφησαν εποχή!

Ο Γκάλης θεωρείται θεωρείται η σημαντικότερη μορφή στην ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα και ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής της σύγχρονης εποχής.Η FIBA τον έχει αναγνωρίσει ως τον μεγαλύτερο Ευρωπαίο σκόρερ όλων των εποχών χάρις τους 24.721 πόντους και του μέσου όρου 32,8 της επαγγελματικής του καριέρας.Το 2007 έγινε ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής που εντάχθηκε στο Hall of Fame της FIBA και το 2017 στο Naismith Memorial Basketball Hall Of Fame, περνώντας έτσι στο «πάνθεον» του παγκόσμιου μπάσκετ.

Στα 104 παιχνίδια πρωταθλήματος που αγωνίστηκε, ο Ίνγκραμ είχε τον εντυπωσιακό μέσο όρο των 33.7 πόντων, με 4.5 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ και 1.1 κλεψίματα κατά μέσο όρο. Σε 33 ευρωπαϊκούς αγώνες συνολικά με τη φανέλα του «Γηραιού», σημείωσε 1000 πόντους (30.3 μέσο όρο) και παραμένει ακόμα και σήμερα ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Όταν ο Νίκος Γκάλης στο μαύρο του κοστούμι αντίκρισε στο Ιβανώφειο τον Ντέιβιντ Ίνγκραμ οι ματιές έπεφταν βροχή και οι αναμνήσεις ζωντάνευαν. Στους μπασκετικούς εκείνης της εποχής έφτανε μόνο η εικόνα. Οι δυο τους δε χρειάστηκε να πουν πολλά. Ένα νεύμα, μια χειραψία και τα δυο γήπεφα πήραν φωτιά… «Νίκος Γκάλης οεοεοε, Ντέιβιντ Ίνγκραμ οεοεοε», δόνησαν από άκρη σε άκρη το Ιβανώφειο μέσα σε μια γιορτή και το Αλεξάνδρειο για την Εθνική.

Ο Ντέιβιντ βράβευσε τον Νίκο σε μια σπουδαία στιγμή. Οι δυο τους κάθισαν μαζί στη σάλα που φέρει πλέον το΄όνομα του Γκάλη και έφεραν με την αύρα τους γούρι σε μια νέα Εθνική.

Οι δυο στιγμές της αποχώρησης του Ίγκραμ και του Γκάλη από το Παλέ θα είναι για όσους το είδαν από τις πιο φωτεινές στιγμές του 2021. Δυο θρύλοι του μπάσκετ, ξανάσμιξαν!

To Top