slideshow-3

Μια ξεχωριστή μέρα! Τσιτσάνης: O θρύλος που αγάπησε τον Άρη! Σαν σήμερα γεννήθηκε, σαν σήμερα “έφυγε” (video)

Ξεχωριστή μέρα η σημερινή… Σαν σήμερα, στις 18 Ιανουαρίου του 1984, ο Βασίλης Τσιτσάνης αφήνει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Brompton του Λονδίνου, έπειτα από επιπλοκές μιας εγχείρησης στους πνεύμονες.

Ο θάνατος του μεγάλου συνθέτη και δεξιοτέχνη, σημειώνεται ανήμερα των γενεθλίων του!!! Η μουσική παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της ελληνικής μουσικής.

Ο «Βλάχος», ή «Τσίλιας», όπως τον αποκαλούσαν οι ρεμπέτες φίλοι του, γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου του 1915. Ηπειρωτικής καταγωγής ωστόσο, μιας και οι γονείς του κατάγονταν και οι δύο από την Ήπειρο.
Γνωστός και για τα… κιτρινόμαυρα αισθήματά του και την συμπάθεια για τον ποδοσφαιρικό και μπασκετικό Άρη της «Αυτοκρατορίας».

Κατά μια μοναδική συγκυρία γεννήθηκε στα Τρίκαλα επίσης στις 18 Ιανουαρίου, το 1915.

Ηταν ένας από τους μεγαλύτερους λαϊκούς συνθέτες και τραγουδιστές που ανέδειξε ποτέ η Ελλάδα. Τα τραγούδια του μεγάλωσαν γενιές και γενιές και ακόμα σιγοψιθυρίζονται από ανθρώπους κάθε ηλικίας. Εκτός από τη μουσική και την οικογένειά του, όμως, η μεγάλη αγάπη του Βασίλη Τσιτσάνη ήταν ο Αρης. Πώς προέκυψε αυτή η σχέση λατρείας; Πότε έγινε φίλαθλος των «κίτρινων» ο τεράστιος Ελληνας συνθέτης;

Η κόρη του Βικτωρία Τσιτσάνη είχε μιλήσει στον Γιώργο Τότσικα πριν τέσσερα χρόνια στο Yellow Radio:

Τι σημαίνει η Θεσσαλονίκη για εσάς και τον πατέρα σας:

Η Θεσσαλονίκη δεν συγκρίνεται με καμία άλλη στον κόσμο. Δεν ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα μου, αλλά την αγάπησε και την λάτρεψε πάρα πολύ την Θεσσαλονίκη, σήμερα είναι η επέτειος της γέννησης και του θανάτου του πατέρα μου. Στη Θεσσαλονίκη μεγαλούργησε ο Τσιτσάνης.

Ποια είναι τα συναισθήματα που έχει όταν ακούει Βασίλη Τσιτσάνη:

Ότι πιο ωραίο και μεγάλο έχω νιώσει στον κόσμο είναι ο πατέρας μου, με γεμίζει χαρά ικανοποίηση και για μένα το έργο του κάθε φορά  το απολαμβάνω, είναι σαν κάτι καινούριο, έχει κάτι να μου πει ο πατέρας μου. Ακόμη και μέτριος να ήταν θα τον αγαπούσα και αν δεν ήταν κάποιο όνομα αλίμονο είναι πατέρας μου, πόσο μάλλον τώρα με όσα έχει πετύχει και την συμπεριφορά του απέναντι μου τόσα χρόνια. Με το μεγαλείο του, την αξία του έδωσε πολλά σε όλους και σε μένα.

Για το αν επισκέπτεται συχνά την Θεσσαλονίκη:

Φυσικά, κάθε αρχες Σεπτεμβρίου είμαι παρούσα στις εκδηλώσεις για την πλατεία στην Ανω Πόλη. Εκεί βλέπω πολλές προσωπικότητες της πόλης, των τεχνών, των γραμμάτων. Η προτομή του Βασίλη Τσιτσάνη είναι εκεί στην πλατεία Τσιτσάνη στην Άνω Πόλη, την έχει δημιουργήσει ο Ντίνος Χριστιανόπουλος και συμμετέχουν  πολλοί ακόμη στην βραδιά του Τσιτσάνη που γίνεται κάθε χρόνο, αυτές οι μέρες είναι ανεπανάληπτες. Κάθε Πέμπτη, αλλά και σήμερα το βράδυ θα γίνει κάτι που δεν έχει ξανά γίνει στην ταβέρνα Ρολόι, θα είναι μια ξεχωριστή βραδιά. Ανεπανάληπτες μέρες που μας γεμίζουν με ενέργεια για όλον τον χρόνο!

Τι σημαίνει Άρης για εσάς και για τον Τσιτσάνη:

Ο μπαμπάς μου αγαπιόταν από όλο τον λαό της Θεσσαλονίκης και από τους υπέροχους φιλάθλους, ανεξαρτήτως ομάδας, αλλά η μαμά μου ήταν κολυμβήτρια στον Άρη και πήρε το μικρόβιο και εκείνος και αγαπούσε τον Άρη. Μου μιλούσε η μητέρα μου για τον Άρη και θεωρώ τον εαυτό μου Άρη πλέον. Είμαι Αρειανή! Πριν μερικά χρόνια βραβεύτηκα από τους οργανωμένους οπαδούς σε μια εκδήλωση όπου όταν βγήκα να μιλήσω γέμισε η αίθουσα με καπνογόνα! Μπορεί να μην παρακολουθώ τώρα πολύ τον Άρη, αλλά δεν παύει να είμαι Αρειανή.

Για το αν ξέρει ότι ο Γιαννάκης είναι στον Άρη κι αν θα ήθελε να πάει στο γήπεδο:

Μου λέτε ότι ο Γιαννάκης είναι προπονητής στον Άρη και είναι πολύ ευχάριστο. Θα ήθελα πολύ να πάω στο γήπεδο του Άρη στο ποδόσφαιρο ή στο μπάσκετ και να ζήσω την ατμόσφαιρα με τους φιλάθλους του Άρη.

Ποια είναι τα αγαπημένα της τραγούδια:

Σήμερα επειδή είναι μέρα τέτοια, θα ήθελα να ακούσω το… όμορφη Θεσσαλονίκη, αλλά γενικά όλα τα τραγούδια του σου μιλάνε στην καρδιά.

Εγώ τον βλέπω σαν τον μπαμπά μου όπως κάθε παιδί τον πατέρα του, δεν μπορώ να τον φανταστώ αλλιώς. Ο μπαμπάς μου ήταν γεμάτος τρυφερότητα, ήταν ευαίσθητος, δεν έχω μια εικόνα στο μυαλό μου τον πατέρα μου έχω χιλιάδες.

To Top