Μονακό – Ούνικς 89-87: Έχασε τεράστια ευκαιρία η ομάδα του Πρίφτη

Η Μονακό επικράτησε με 89-87 της Ούνικς Καζάν στον πρώτο τελικό αγώνα του Eurocup σ’ ένα παιχνίδι που κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα και με μοιραίο τον Τζόρνταν Θίοντορ για την ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη. 

Σε παιχνίδι για πολύ γερά νεύρα εξελίχθηκε ο πρώτος τελικός των δύο ομάδων. Η Ούνικς Καζάν προηγήθηκε έως και με διψήφια διαφορά, αλλά εκεί έχασε το μυαλό της, δίνοντας τη δυνατότητα επιστροφής στη Μονακό. Κι όλα κρίθηκαν στο τελευταίο λεπτό όπου η γαλλική ομάδα ήταν πιο συγκεντρωμένη, σε αντίθεση με την Ούνικς.

Η Μονακό άρχισε το παιχνίδι με 3/3 τρίποντα, κάτι αφύσικο βάσει του πρότερου αγωνιστικού βίου της, αυτό της έδωσε τη δυνατότητα να ξεφύγει με 13-2 (4’), αλλά προϊόντος του χρόνου μάλλον αποκαταστάθηκαν οι κανόνες λογικής. Με κορυφαίο τον Αρτέμ Κλιμένκο και με όπλο τα πετυχημένα pickn’ roll,  η Ούνικς Καζάν μάζεψε τη διαφορά (13-11, 6’), χτύπησε κοντά στο καλάθι και το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με σκορ 23-18.

Αυτό που άλλαξε στη δεύτερη περίοδο για την ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη ήταν η ατομική άμυνα καθώς έγινε πιο σκληρή. Στην επίθεση ο Τζόρνταν Θιόντορ φρόντισε να καλύψει το κενό του Τζαμάρ Σμιθ (έπαιξε μόλις δύο λεπτά λόγω φάουλ) καθώς είχε εκτέλεση (9π.) και δημιουργία (4ασ.). Έτσι η Ούνικς προηγήθηκε με 23-24 (13’), δίχως όμως να καταφέρει να χτίσει μεγαλύτερη διαφορά (42-44). Η δε Μονακό χτύπησε μέσα στη ρακέτα με τον Λεσόρ, αποφεύγοντας το τρίποντο και με κύριο χαρακτηριστικό ότι μετά τις τρεις προσπάθειες που είχε στα πρώτα τρία λεπτά, έκανε μόλις δύο στα υπόλοιπα δεκαεπτά (42-44ημ.).

Ο Τζον Χόλαντ πέτυχε εννιά πόντους στο πρώτο μισό της 3ης περιόδου και ήταν ο βασικός λόγος του +10 (45-55, 24’) για την Ούνικς η οποία όμως διαχειρίστηκε την κατάσταση με επιπολαιότητα και μειώνοντας την έντασή της στην άμυνα. Έτσι η Μονακό βρήκε δύο μακρινά σουτ, αξιοποίησε τα λάθη που έκανε ο αντίπαλός της στην επίθεση καθώς βρήκε πόντους στο ανοιχτό γήπεδο και με 11-0 σερί έκανε την ανατροπή (61-59, 28:30), ενώ διατήρησε το προβάδισμα (65-64) στο τέλος της περιόδου.

Οι έξι διαδοχικοί πόντοι του Τζον Μπράουν έδωσαν προβάδισμα (67-70, 33:30) στην Ούνικς καθώς η Μονακό προσπάθησε ανεπιτυχώς να βρει πόντους από μακρινή απόσταση. Το παιχνίδι πήγε… πόντο-πόντο (75-76, 36’). Η ρωσική ομάδα αναγκάστηκε να παίξει δίχως τον καλύτερο αμυντικό της (Τζον Μπράουν) στα τελευταία τέσσερα λεπτά καθώς αποβλήθηκε με αυστηρή τεχνική ποινή για flopping.

Οι δύο ομάδες μπήκαν στα τελευταία δύο λεπτά πηγαίνοντας χέρι-χέρι (81-82). Με κάθε λεπτομέρεια να κάνει τη διαφορά, δύο χαμένες βολές του Κλιμένκο είχαν αξία, όπως και οι δύο εύστοχες του Λεσόρ (86-85, 39’). Ο Θίοντορ έδωσε το προβάδισμα (86-87) στην Ούνικς και σε μία από τις πιο κρίσιμες επιθέσεις της, η Μονακό προσπάθησε να «εκτελέσει» γρήγορα πράγμα που την οδήγησε σε επιπόλαιες επιλογές. Δεν το πλήρωσε όμως γιατί μάζεψε διαδοχικά επιθετικά ριμπάουντ και τελικώς ο Νάιτ με δύο βολές της έδωσε προβάδισμα (88-87). Στα τελευταία 27 δευτερόλεπτα ο Τζόρνταν Θίοντορ έβγαλε τον μανδύα του κορυφαίου και φόρεσε αυτόν του μοιραίου. Γιατί έκανε δύο λάθη. Το πρώτο στα 17’’ χάνοντας την κατοχή της μπάλας και το τελευταίο στην εκπνοή του αγώνα καθώς προσπάθησε να ισοφαρίσει αλλά η επιλογή του στην επίθεση ήταν κακή.

Τα δεκάλεπτα: 23-18, 42-44, 65-64, 89-87

To Top