ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Μονόδρομος για Άρη η νέα διοργάνωση της FIBA»

Ο πρώην πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βασίλης Οικονομίδης, μίλησε για τη νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση που θα κάνει η FIBA, αλλά και τη λύση των ομάδων που δεν θα βρίσκονται στην Euroleague από τη νέα σεζόν.

Αναλυτικά, τα όσα δήλωσε στο Αθλητικό Metropolis:

Για τα αρνητικά που έχει η συμμετοχή στο Eurocup: «Ήμουν δέκα χρόνια αντιπρόεδρος στην Euroleague, οπότε μπορώ να σας πω τι συμβαίνει. Υπάρχουν τώρα δύο διοργανώσεις. Η Euroleague και το Eurocup. Στο Eurocup δεν εισπράττει κανείς τίποτα, απεναντίας πληρώνει. Για τη συμμετοχή και η δαπάνη υπολογίζεται γύρω στα 100-150.000 ευρώ. Οι ομάδες συμμετέχουν για να μην απομονωθούν από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και για να έχουν μια επαφή με το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η Euroleague έχει όραμα να κάνει μια κλειστή λίγκα. Αυτό είναι αποτρεπτικό για πολλούς λόγους. Εδώ δεν είμαστε Αμερική. Εδώ υπάρχουν εθνική πρωταθλήματα και εθνικές ομάδες. Όταν έχει κάνει δώδεκα συμβόλαια, από τις 16 ομάδες οι 12 έχουν συμβόλαιο, αυτό είναι αποτρεπτικό για όποιον θέλει να επενδύσει. Είτε λέγεται Λάσκαρης στον Άρη, Αγγελόπουλος στην ΑΕΚ ή Σαββίδης στον ΠΑΟΚ μελλοντικά. Γιατί να επενδύσει όταν ξέρει ότι δεν θα συμμετέχει σε αυτή τη κλειστή -σαν το ΝΒΑ- διοργάνωση; Παράδειγμα στο Ισραήλ χάνει το πρωτάθλημα η Μακάμπι, αλλά θα συμμετέχει στην Euroleague, ενώ δεν θα συμμετέχει η πρωταθλήτρια Ισραήλ».

Για το Champions League της FIBA: «Πάμε στην καινούρια διοργάνωση, έτσι όπως παρουσιάζεται μέχρι στιγμής, γιατί λεπτομέρειες δεν υπάρχουν. Αυτή η διοργάνωση δίνει στις ομάδες το μπόνους των 70.000 ευρώ και απ’ ό,τι γνωρίζω πληρώνει και τη δαπάνη μεταβιβάσεων, διανυκτερεύσεων, τα πάντα. Τουλάχιστον η συμμετοχή δεν φέρνει ζημία στις ομάδες και μελλοντικά είναι κερδισμένες. Στο Eurocup πληρώνουν οι ομάδες. Ρωτήστε τον Άρη και τον ΠΑΟΚ να σας πουν για τα έσοδα που έχουν. Ο Άρης έχει έσοδα από τα εισιτήρια, αλλά αυτά είναι έσοδα που τα δημιουργεί η ομάδα. Έσοδα από την οργάνωση του Eurocup δεν έχει. Απεναντίας πληρώνει για να συμμετάσχει».

Για το αν είναι μονόδρομος για τις ελληνικές ομάδες: «Είναι μονόδρομος για τις δικές μας ομάδες. Γιατί θα πάρουν μέρος σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση αναβαθμισμένη. Υπάρχει ένα εγγυημένο ποσό, το οποίο στο μέλλον θα πολλαπλασιάζεται. Δεν νομίζω να μείνει στα 70.000 ευρώ».

Για το αν πρέπει ν’ αυξηθεί το μπάτζετ του ΠΑΟΚ για τη νέα διοργάνωση: «Πρέπει να πάει στο 1.000.000 ευρώ το μπάτζετ του ΠΑΟΚ. Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν είναι δυνατές. Είναι η Μάλαγα, οι γερμανικές, οι ιταλικές, όπως η Αρμάνι. Είναι ομάδες με υψηλά μπάτζετ. Ο ΠΑΟΚ συνεχώς κάνει υπέρβαση. Με ένα μηδαμινό μπάτζετ κοντράρει ομάδες που έχουν 15 και 20 εκατομμύρια μπάτζετ».

To Top